用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 偷步寄profolio (關於津校)
go

偷步寄profolio (關於津校) [複製鏈接]

大家覺得而家呢一刻或coming 五月偷步寄profolio (關於津校)  去心儀小學有冇用?
有冇前輩分享經驗,thanks
   7    0    0    0

wongszehang 發表於 20-1-9 14:46
大家覺得而家呢一刻或coming 五月偷步寄profolio (關於津校)  去心儀小學有冇用?
有冇前輩分享經驗,thank ...
無需要喎

回覆樓主:

預告信? 想預告如抽獎落空會叩門

Poyau 發表於 20-1-9 15:15

可以咁講(emoji)(emoji)

有必要嗎? 寄先又唔會見先, 又唔會秤先
有D學校寫明早寄唔會考慮

9成學校都只會將D資料放入碎紙機
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

叩門根本唔係等放榜後,放榜後先去申請,可以叫第3階段收生~~~

Poyau 發表於 20-1-9 15:15

係未有派位前去叩門,係誠意嘅表現。當你自行又唔夠分,又唔係住該區,好明顯係你不可能入到該校,學校係一定明嘅~~~

又不過,唔少學校係懶得采你啫~~~

shevachevy 發表於 20-1-9 15:21
有必要嗎? 寄先又唔會見先, 又唔會秤先
有D學校寫明早寄唔會考慮

拎去試吓咪知囉,肯收嘅咪即係佢哋早收係OK嘅。若真係有得面試,可能真係有分加喎,起碼可以力sell誠意~~~

其實又唔叫偷步嘅。
留意下心儀學校有冇特別指明日期,
當年我打算叩3間,
一間有指定日子,另外一間話5月尾,仲有一間係無資料嘅。
我就真係未放榜已經寄信。

回覆樓主:

冇用, 吾通早交就會加分畀你,相信學校會公平同一時間處理~

我唔覺得叫偷步,當表示誠意啫,當然學校丟唔丟就另一回事啦

回覆樓主:

其實,有幾多用家真係會未放榜就去叩門呢,斷估無用噃~

話當年,我哋係未放榜前,早個多星期拎個profo去叩門,有誠意但唔著意,根本就無諗過會有面試,出叩門信亦只叩一間~

當大家放榜後忙於註冊,放榜係唔關我哋事嘅,印象中好快就負責人收到電話,我都唔記得入咗信,都有D驚喜,約咗幾日後就面試,又原來係面試最後一日又最後一個,星期五下午3時半見,同校長傾吓計,小朋友就去咗講故事,校長原來一早睇晒叩門信內容,連000都知,仲問邊間私校收咗,面試尾聲校長問星期一下午,通知唔切就星期二早上有結果,問搵父或母。小朋友講完故事返嚟,又同佢傾幾句,又問小朋友如果收你,佢想校長通知爸或媽好。見完後,期望開始有,應該會收但又怕誤會咗,結果呢,咪星期一下午4時幾收電話,過多一個多星期去註冊。負責人仲有D懷疑,太令人難以置信,000,非教徒非識人,怕放棄咗私校就無書讀,過2日再打去問點解等咁耐先註冊,原來要跟足指引,所有學校註冊期完成先可以註冊~

叩門係咪應該放榜後先開始呢?當大家仲做緊profo,甚麽111,邊間可以叩門。人哋已經開始咗,連call面試都進行中,面試都完埋,人都收埋等註冊lu~

成日見有網友放榜後問呀邊間收到通知未,人哋已經見咗,收埋人添啦,甚麼神秘學校,一D都唔神秘喎,人哋睇誠意收生,揀適合嘅,又唔係睇學術~

mcl203 發表於 20-1-10 15:54
其實,有幾多用家真係會未放榜就去叩門呢,斷估無用噃~

話當年,我哋係未放榜前,早個多星期拎個profo去 ...

機會留給有準備的人

Poyau 發表於 20-1-10 16:17
機會留給有準備的人

其實又無乜準備喎,放榜前兩星期先問負責人,佢回放棄了,費事晒時間。反正profo和信考私直都做咗,執吓咪飛出街囉,搞少少時間啫。後來睇番,原來唔少野係睇漏左~~~

mcl203 發表於 20-1-10 16:24
其實又無乜準備喎,放榜前兩星期先問負責人,佢回放棄了,費事晒時間。反正profo和信考私直都做咗,執吓咪 ...

誠意搭夠 少少遺漏無問題
‹ 上一主題|下一主題