用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Josep 定 軒小?仔,有妹妹
樓主: Jan1108
go

St Josep 定 軒小?仔,有妹妹 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-1-9 08:17
中文唔得去官校會好辛苦。
不過如果入到SJCPS,中文唔靠自己努力改善,快則6年後知死,遲則12年後會懊悔不 ...

又咁講,只要學校程度配合,唔係學校程度遠遠偏離應有水平,係校內試合格而校外試可以炒大鑊,不可能達合格水平。6年/12年內學生係無乜理由唔知自己程度嘅,去到考DSE先知自己係唔可能合格。認真與否,係睇學生本身嘅態度,佢哋要放棄係無人可以迫佢認真的~~~

1998Ruby1998 發表於 20-1-9 01:04
回覆 Jan1108 的帖子

好過軒小兩個都要保持fighting mode-》冇中學部。雖然男仔有 QC,女仔有 BPS,但三間 ...

兩軒小B1率有50%咁高?另外SJPS頭80絕非穩入中學,B2生只能靠運。

monodad 發表於 20-1-9 09:01
兩軒小B1率有50%咁高?另外SJPS頭80絕非穩入中學,B2生只能靠運。

始終灣仔位“多”。

所以啲人先不斷孟母三遷。成個港島,最好就係東區同灣仔。

Jan1108 發表於 20-1-8 17:17
黎緊要填表大抽獎,仔,活躍,鐘意英文 ,中文寫字認字差。有妹妹跟,唔知應該填st Jo 定軒小第一好?st Jo ...
男校係易中過男女校, 具體當然睇埋位數. 但考慮到中兄妹及畢業生父母機會... 完全無關係人士, 一定係單性學校易中D.

話說回頭, ST. JO 你無25分, 極大機會係"含淚投票落海"

你咁講,我當你話SJPS無50% B1率㗎~~~

回覆樓主:

軒小

retriever 發表於 20-1-9 09:29
男校係易中過男女校, 具體當然睇埋位數. 但考慮到中兄妹及畢業生父母機會... 完全無關係人士, 一定係單性學 ...

我理解,係講緊統一階段抽獎喎~~~

mcl203 發表於 20-1-9 09:34
我理解,係講緊統一階段抽獎喎~~~

咁樣仔都係揀抽聖祖著數...

retriever 發表於 20-1-9 09:40
咁樣仔都係揀抽聖祖著數...

去到抽獎又可能要睇埋報考人數,或叫倍數,應該係,但又未必係~~~

計倍數,我估SJPS可能機會率低D,兩軒聖雅各似乎易中D~~~

mcl203 發表於 20-1-9 09:32

我對B1率嘅定義係校內有幾多B1生,而唔係最終有幾多人升到B1中學,因為B2尾嘅學生都有機會抽中入B1中學

mcl203 發表於 20-1-9 09:32
SJPS自己年年同小五小六學生講,級60名內先保証上得返中學。
計落真係無50%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-9 13:15
SJPS自己年年同小五小六學生講,級60名內先保証上得返中學。
計落真係無50%

佢咪係同我哋前小學一樣,跟足EDB用1/3去分組別囉~~~

回覆 1998Ruby1998 的帖子

好詳細既解答,唔該晒你,睇完你解釋明白清晰左好多。都係既,到時阿女再抽過,希望好似你同事咁好彩。

軒銅2019年B1率接近50%

2019年升中派位
https://hgp.hkcampus.net/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382

B1* 62 (47.69%)
皇仁 27 BPS 7 聖鄧 10 
坑真 3 SPSS 2 MSS 2 SFCC 1
英皇 3 YWGS 2 高主教 1
港島民生 1 筲官 1
直資: SSC 1 優才 1

B2A-1C* 4 (3.08%)
體藝 1
直資: 中華基金 2 播道 1

B2* 32 (24.62%)
維官 9 何東 13 金文泰 10

無公布 32 (24.62%)

總數: 130 (100.00%)

* Banding據hkpapa名單

Poyau 發表於 20-1-9 13:59
軒銅2019年B1率接近50%

2019年升中派位

你應該唔明白升到B1中學並不等如是B1生的情況

相信灣仔區內全部小學,無一間既本區B1學生比例可達50%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-9 14:08
相信灣仔區內全部小學,無一間既本區B1學生比例可達50%

我相信全香港嘅津小都冇一間有50% B1率。

monodad 發表於 20-1-9 14:07
你應該唔明白升到B1中學並不等如是B1生的情況

明白 據升B1% 軒銅應該無過半B1生

monodad 發表於 20-1-9 10:04
我對B1率嘅定義係校內有幾多B1生,而唔係最終有幾多人升到B1中學,因為B2尾嘅學生都有機會抽中入B1中學
...

軒灣2019年52%升B1中學
當中B2生有可能博中那間B1?

中學學位分配結果(二零一九年七月)
http://www.hrgps.edu.hk/index.php?action=sec

B1* 68 (51.52%)
皇仁 23 BPS 12 聖鄧 16
坑真 3 SPSS 3 SFCC 2 MSS 1
港華 1 高主教 1 SCGS 1 筲官 1
直資: SPCC 1 DGS 1 DBS 1 SSC 1

B2A-1C* 1 (0.76%)
直資: 李國寶 1

B2* 25 (18.94%)
顯理 1 劉永生 1 金文泰 2
維官 14 何東 7

無公布 38 (28.79%)

總數: 132 (100.00%)

* Banding據hkpapa名單

Poyau 發表於 20-1-9 14:20
軒灣2019年52%升B1中學
當中B2生有可能博中那間B1?

除咗QC可能有極少數B2生之外,其他所列嘅學校B2生都有機會入到,特別係直資私校,B3都有機會入到,睇佢睇中你D咩⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題