用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1女, 麻煩建議學校
樓主: eva007
go

九龍城區B1女, 麻煩建議學校 [複製鏈接]

medicine 發表於 20-1-7 13:26
是你中文太高還是我中文太低尼?

意思係:有想過瑪利諾,為何對聖瑪利或伊中就無信心讀得掂呢?!

其實自行是不是要選他區才有優勢?

請問各位迦密機會大的或 MCS?
自行Carmel 40 個位,MCS 有 54 個位!
謝謝!

eva007 發表於 20-1-7 13:24
angelacms, 你小朋友好像是讀迦密,請問可不可以說多一點點關於迦密的老師?
...

校長不善marketing,佢好低調,唔鍾意同學間比較成績,唔會打鑼打鼓DSE成績怎樣怎樣,取了什麼ECA獎等(佢下邊的老師緊張過佢,係好nice校長,係我係云云1A中,好有heart校長。
試問有幾多個校長專登教中一Bible,叫得出中一仔嗰名(唔關小朋友叻唔叻都記到喎)
老師好多係舊生,佢哋對同學學業,品格仲緊張人地個父母,出面好多1A要自學為主,佢哋唔係,堅教,真係唔得教到你得(問題你嗰小朋友肯唔肯學啫)剛之前停課,我校無停網上教,網上功課,就係唔想返番學迫死學生)
老師都主動邀請同學參加課外活動/比賽,你唔去不迫學生,如果有人主動去明知佢取不了獎都照俾佢哋去。
英文老師有料到(我個Friend元朗B1中學教英文話迦密教英文有料到,叫我流俾佢)我feel唔到威力住,但佢哋連係街見到學生都講英文(PS佢係英文老師,但唔係教我小朋友英文,都係咁)
我小朋友話,一般上年紀的老師會超級有愛心些,後生的會性格急些,緊張些。
老師同同學有交流,暫時遇到的老師都幾開明,唔會問嘢耍你吖。同佢意見唔同,會交流下,成理都ok(小學時我小朋友被耍唔少。)
這些都令我好impressed。希望我的資料幫到你

eva007 發表於 20-1-7 15:01
唔係㗎。有些區小學/某些小學跨區會跌banding。咁如果讀嗰間係一線小學緊係揾區競爭細,可能仲可以博高少少(女仔灣仔區2.4爭一個,九龍城都好好4.2爭一個)當然啦你女兒1A頭,選間1B中,就算人家得30個位,你哋都好大赢面,所以有些1A生,自行保險嗰間要問自己係唔係甘心讀,唔係再叩門亦未必想像中易,除非一早搭晒路吖。
當年係我嗰區競爭大,又無合適所以出去博。咁至知我嗰間小學跨區無影響的

謝謝你 angelacms.

其實我也不知道這成績是不是 1A, 我只是看師姐的往績估計。因為學校由五年班起,一直好神秘!

回覆 eva007 的帖子

咁要計下每年有幾人多入1A,如果學校冇寫幾多個入邊間1A/2屆夾埋計就要自己adjust下喇。1攻1守都係唔錯選擇。希望你女兒顺利入到合適心儀學校

謝謝各位!會再問一下女女決定。

eva007 發表於 20-1-7 17:29
請問各位迦密機會大的或 MCS?
自行Carmel 40 個位,MCS 有 54 個位!
謝謝!

見你比較心儀上智、迦密和瑪利諾,同屬B1a中學,而你又想响自行完工唔想進入大抽獎,加上貴校無明確嘅Banding告知,只靠你自已估計有機會屬B1a位置。但,估計你對孩子屬B1a成績應該幾有信心呢!因為你沒有揀番間B1b中學作穩健保守之選,個人認為若要增加自行完工的機會率,自2需考慮一所比較保守一點的中學,因為孩子的Banding始終都係靠jm估算,有一定的風險。

謝謝你 YmOra,其實我對女女是有點信心入到上智,因為她呈二考得很不錯。只是她完全沒有音樂和運動,所以怕會影響。
我是想 31/3 收工,但如果真的自行失敗,乙一放回書院也是一定入。其實我參觀過書院,除了交通不便,硬件是比上智和迦密好。所以如果最後無辨法入回書院,啊女應該也開心。

eva007 發表於 20-1-8 07:40
謝謝你 YmOra,其實我對女女是有點信心入到上智,因為她呈二考得很不錯。只是她完全沒有音樂和運動,所以怕 ...

大抽獎有書院做後盾
自行放心選心儀學校
希望囡囡自行如願成功

回覆 eva007 的帖子

其實你女同我女(上年)情況都幾似,我女有直中在外區,成績大約級五至十內,亦報了4間女直,自行我心儀上智(有D信心入到),固自一選了位唔多的聖瑪利(博下),自二放上智,自行唔得就入直中。上年未有在3月公報自行收唔收,所以直資肯收就無玩大抽獎。

謝謝你 YmOra,其實我對女女是有點信心入到上智,因為她呈二考得很不錯。只是她完全沒有音樂和運動,所以怕 ...
咁保險就博啦!最緊要今「次」無悔!支持心儀為先

我都參觀咗書院, 我囡都好鍾意, 因為佢話好多friends會自行返去, 所以佢叫我自2返去書院, 佢唔去其他學校喇! 我老公話囡先係用家, 都會跟隨佢嘅意願!

哦!原來"聖家"响硬件方面有一定的優勢,多謝你的資訊。我去過兩次簡介會,都係顧住同用家傾計,無詳細了解學校設施。

eva007 發表於 20-1-7 15:01

自行是全港計次第,並無本區、他區之分。

另反正你乙一填番書院係必入,咁兩間自行當然可以搏盡佢啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

多謝大家,希望 31/3 可以上來報喜!

eva007 發表於 20-1-8 13:04
多謝大家,希望 31/3 可以上來報喜!
好呀!! 希望有機會!!!

eva007 發表於 20-1-7 12:33
聖瑪利,伊中怕讀得辛苦
華英地點不是太好、又要搬校社
英華女有點遠

囡囡數學有冇A, 如果A, 上智應該十拿九穩

bbexpect 發表於 20-1-8 14:41
囡囡數學有冇A, 如果A, 上智應該十拿九穩

我以為上智係睇"英文"能力最重要。
‹ 上一主題|下一主題