用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 用家評價
go

York 用家評價 [複製鏈接]

求約克用家評價,現考慮小女來年K1,見網上評價已經是3,4年前,所以想了解近年之課程,老師,升小銜接如何。
   5    0    0    0

回覆樓主:

課程:英文教phonics好好,有系統。net多,學生聽說能力好,讀寫自己要多訓練(看書,寫字)。中文要銜接小一不夠,要自行加強。因小一好多閱讀理解,作句,做卷等。但至少不用擔心英文科。
老師:中文老師大多有愛心,有經驗的則一半半,看運氣。net質素則普遍高,英美口音為主。
升小:英文頗輕鬆,問過數個舊同學升小後英文普遍高分(9X-100),中文科則見仁見智。我小朋友中英也維持9x。銜接暫時冇問題。
利申:去年畢業,今年小一。

回覆樓主:

中英如不想外補,可以嗎 ?  數學K3開始教加減數未?

qqicq 發表於 20-1-6 22:16
中英如不想外補,可以嗎 ?  數學K3開始教加減數未?

可以,多閱讀,認字,講故事,訓練表達。數學有教加減。

fadgare 發表於 20-1-6 21:40
課程:英文教phonics好好,有系統。net多,學生聽說能力好,讀寫自己要多訓練(看書,寫字)。中文要銜接小 ...

其實中文係咪比一般卷幼淺?

tinnytinny 發表於 20-1-6 22:58
其實中文係咪比一般卷幼淺?

冇讀過卷幼,不能比較

fadgare 發表於 20-1-6 23:16
冇讀過卷幼,不能比較

因為我少少唔明...
一般津小學生大多來自卷幼..
如果話私幼中文涵接唔到小一..
咁卷幼咪更涵接唔到?

tinnytinny 發表於 20-1-6 23:32
因為我少少唔明...

小一中文科比我想像中難,如有興趣了解可去fb搵d小一中文卷望下。基本上好快已經要作句,閱讀理解等,我想好多k3生如冇準備未必應付得來,所以我哋幼稚園時已經加強中文訓練,所幸現在小一還應付到。我小朋友係讀私小,津小程度如何我也不清楚,不過望過d group啲卷普遍也不簡單就是了。建議不論讀邊間幼稚園也要提早加強中文,不然上去小一可能好辛苦。

課程:英文教phonics好好,有系統。net多,學生聽說能力好,讀寫自己要多訓練(看書,寫字)。中文要銜接小 ...

請問你認為york畢業考直私及叩門的競爭力如何?

tinnytinny 發表於 20-1-6 23:32
因為我少少唔明...

其實好睇間幼稚園主打咩語言,好似KV, 主打中文強,所以好多學生都要外補英文。而我想找一間英文強嘅,因為英語喺要日日講同聽先有用,反而中文我就可以同佢講同教

請問到k2 or k3有中英無默書架?

回覆 gamtrulia 的帖子

York始終係大學校,當然有人考到神校有人無offer,具體都係要睇返家長。我女讀國際班大部分同學都有唔錯offer,一般只要家長足夠關心小朋友校園生活都會升讀不錯學校。我無周圍打探,阿女班同學三私一直、神校和需要3rd in的港島一條龍學校都有人考到,又有人叩到九龍塘超級熱門男津校。但我都知道有人乜offer都無。依家細女讀其他幼稚園對比之下就覺得York的行政安排都算不錯。當然相對來說其他名幼或者龍幼offer會更加吸引,但如果係細b無其他offer讀York都係唔錯選擇。

回覆 qqicq 的帖子

我印象中無默書,我記得只有學期末考筆試。我女中文認字幾好,但係寫我就真係好唔滿意。唔知係學校要求唔夠高定我女手唔夠力。

gamtrulia 發表於 20-1-7 06:54
請問你認為york畢業考直私及叩門的競爭力如何?

我覺得以一間接近冇篩選的幼稚園來說不錯,去年同班也不少人有不錯offer,如聖士提反、培正、陳守仁、聖方濟各、培僑、九龍塘小學、福小等等。不過男女拔果啲的確比較少人入到。叩門不太清楚,冇詳細問,淨係聽過有人叩入拔小。

qqicq 發表於 20-1-7 08:35
其實好睇間幼稚園主打咩語言,好似KV, 主打中文強,所以好多學生都要外補英文。而我想找一間英文強嘅,因 ...

係呀,好睇自己想要咩。外補搵net補英文好貴,而且一星期一堂作用不大,所以我哋都想搵有良好英文語境的學校。而家上小一中文都係我跟,反而英文唔使點跟。

qqicq 發表於 20-1-7 08:39
請問到k2 or k3有中英無默書架?

冇,但考試係考卷,要寫字

Raccch 發表於 20-1-7 09:25
回覆 gamtrulia 的帖子

York始終係大學校,當然有人考到神校有人無offer,具體都係要睇返家長。我女讀國際 ...

你果班啲人好叻呀

回覆 fadgare 的帖子

我哋好幸運讀三年大部分同學都係同一個班,感情都不錯。現在大家已經讀小二了。

fadgare 發表於 20-1-7 09:40
係呀,好睇自己想要咩。外補搵net補英文好貴,而且一星期一堂作用不大,所以我哋都想搵有良好英文語境的學 ...

我同意外補英文此終唔喺咁好,無咗個校園環境,老師/同學仔又成日轉,無咩歸屬感

回覆樓主:

請問各用家媽媽仔女系讀九龍塘分校嗎?
另外 請問york教學生守規嚴格嗎?
我擔心如系自己奔放型 上小學就弊。
‹ 上一主題|下一主題