用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 諗唔到自2,會唔會……
樓主: johnwooo
go

諗唔到自2,會唔會…… [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-1-6 08:37
回覆 johnwooo 的帖子

紅磚點可能冇 1A?佢 19 年三大 6 成,暫時緊次於兩間神級直資。18 年都有 5 成。肯 ...
我不是突登漏空自2等乙一收, 而係想俾多個機會甲1 (我會放自1), 如果自2直中收左, 甲一機會都冇埋

johnwooo 發表於 20-1-6 09:04
我不是突登漏空自2等乙一收, 而係想俾多個機會甲1 (我會放自1), 如果自2直中收左, 甲一機會都冇埋 ...
龍頭甲一得兩個位……

我都係諗唔掂自2, 可能放番直屬 ... johnwooo同路中人

Nozomi806 發表於 20-1-7 13:26
我都係諗唔掂自2, 可能放番直屬 ... johnwooo同路中人
你又係有九龍城直中?  

johnwooo 發表於 20-1-7 14:34
你又係有九龍城直中?

Nozomi806 發表於 20-1-7 14:35
亞女中意女校, 神校佢又高攀唔起, 又要揀地區, 所以我只諗到自1, 初時諗吉左自2, 希望甲一(填自1) 好彩派到, 但自2 如果揀左直中, 又收左, 我就冇左呢個機會, 以佢成績不是最top , 但相信乙一入書院冇問題,但至慘驚滑鐵盧,而家又十五十六應唔應該填直中,有諗過Maryknoll 見下, 但明知得個in 字

Nozomi806 發表於 20-1-7 13:26
亞女成績如何?

johnwooo 發表於 20-1-7 14:49
亞女中意女校, 神校佢又高攀唔起, 又要揀地區, 所以我只諗到自1, 初時諗吉左自2, 希望甲一(填自1) 好彩派到 ...

我同你一無一樣! 我估佢都係1B成績, 所以咪冇idea去邊囉! 1A又去唔到...1B又唔多...1C不如返直中!

Nozomi806 發表於 20-1-7 14:54
我同你一無一樣! 我估佢都係1B成績, 所以咪冇idea去邊囉! 1A又去唔到...1B又唔多...1C不如返直中! ...
點解唔直頭漏空自2?  呢個係一路嘅想法, 還掂入乙一無問題的話

johnwooo 發表於 20-1-7 14:58
點解唔直頭漏空自2?  呢個係一路嘅想法, 還掂入乙一無問題的話
自2可能填直中! 31/3 可以安樂晒

Nozomi806 發表於 20-1-7 15:00
自2可能填直中! 31/3 可以安樂晒
直中收左, 會唔會後悔再冇機會抽甲一?  定自1個間同直中差唔多level?

亞女中意女校, 神校佢又高攀唔起, 又要揀地區, 所以我只諗到自1, 初時諗吉左自2, 希望甲一(填自1) 好彩派到 ...

你的理由十分清晰,自1最想入,就算入唔到仍然有直屬中學。那麼,若然自2硬選其他中學,便會減低心儀中學的"命中率"。

YmOra 發表於 20-1-7 17:33
你的理由十分清晰,自1最想入,就算入唔到仍然有直屬中學。那麼,若然自2硬選其他中學,便會減低心儀中 ...

所以我先未諗定自2是否選直中,老師話乙一入到直中冇問題,但佢話未有呈上教育局個數,我先驚滑鐵盧,因呈一其中一份卷好深,考出黎個grade唔係咁靚,怕被它拖累,呈二就考得好。

俾你点揀?甲部抽到机會係咪好渺茫(都有10個嘅),好似講到直中面試收硬咁

以往聖家係有機會外來生 Band 2 入。你人在九龍城區已經係得天獨厚,要好好利用呢一區帶來嘅優勢。

johnwooo 發表於 20-1-7 17:49
所以我先未諗定自2是否選直中,老師話乙一入到直中冇問題,但佢話未有呈上教育局個數,我先驚滑鐵盧,因呈 ...

由於,你哋十分十分喜歡自1的中學,自2就真係不宜填任何中學,當然我自己本人就會點都揀番間嚟見下,因為我係機會主義者,其實你可以考慮揀間比自1中學更好的中學試下,抱著唔得的心態試下無防。

就算自2唔揀直中,响大抽獎乙1都必入,你怕萬一失守會連直中都入唔番,其實都唔會去到咁差,跌極都應該保持到B1組別吧!又當你真係跌多咗!照計最差都只會跌到(B1c-B2a),這位置的學生响大抽獎乙1應該仍然十拿九穩。

所以我先未諗定自2是否選直中,老師話乙一入到直中冇問題,但佢話未有呈上教育局個數,我先驚滑鐵盧,因呈 ...

照時間計,小學把呈2成績呈上教育局應該剛剛完成,你可以找找老師再確認一下是否企穩B1組別。又問下佢,假設呈3保持到現在的名次是否仍屬B1組別機會很大,和若然跌幾名會否跌出B1組別。以上問題有助你了解你的現況,那你就可以知道是否空置自2吖!還是自2揀保險D揀埋直屬中學。預祝順利。

自2照放MCS囉,無謂曬咗個位~~~

johnwooo 發表於 20-1-7 14:34
你又係有九龍城直中?
九龍城定九龍塘?

呢個就係最大嘅問題! 我地學校卷出得深, 出嚟成績表唔靚, 我地好蝕呢......

Nozomi806 發表於 20-1-8 09:03
呢個就係最大嘅問題! 我地學校卷出得深, 出嚟成績表唔靚, 我地好蝕呢......
...
九龍城定九龍塘卷深?
‹ 上一主題|下一主題