用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區band 1B 女 點揀好
樓主: rain129104
go

觀塘區band 1B 女 點揀好 [複製鏈接]

mtplee 發表於 20-1-10 08:45
回覆 'bernice' 的帖子

我仔呈一考全級25,呈二考36,呈三無問,但考試成績比呈二好,我仔果年全級150人, ...
應該未考呈三喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jasprincess 發表於 20-1-12 15:55
點解呂郭係最危險跌banding 學?現在是否2A?

呂郭係B2A

mtplee 發表於 20-1-10 09:39
回覆 'bernice' 的帖子

其實畀D信心去搏吓囉,我覺得德田老師畀嘅banding係保守咗架,佢哋年年都咁多人考 ...
好奇問問,貴公子個個某小學考第一的同學,後來(即現在)已經過一段時間適應,目前成績大概咩位置,係唔係有進步並追上進度?

PS:明白小學教學程度深淺不同導致成績差異。好奇的是需要几耐先追番進度。

回覆 jasprincess 的帖子

現在還是英中,但dse成績已經跌咗落2A,唔知會唔會讀緊時跌banding

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48363615&ptid=3808941][color=Olive]medicine[/color] 的帖子[/url][/b]

那位同學只是預備班考試時比我成績差,他現在成績好的,但我不能講太多,我仔不想我將學校的事公開講。

回覆 hkpapa852 的帖子

自行時中學只收呈一+呈二的全港排名嚟判斷學生成績,呈三應該影響大抽獎多D,有機會升或跌banding。

mtplee 發表於 20-1-12 23:06
回覆 medicine 的帖子

那位同學只是預備班考試時比我成績差,他現在成績好的,但我不能講太多,我仔不想我 ...
多謝解答。

現在成績好已經足夠。

個人一向認爲充分競爭(同等條件)下,傾向相信%率(未經橫向流動下)。

回覆 christy2011 的帖子

早晨, 唔好意思, 病咗幾日, 無見到友人, 佢己交表, 並提我向你道謝, 多謝你意見.

回覆 mtplee 的帖子

早晨, 唔好意思, 病咗幾日, 無見到友人, 佢己交表, 並提我向你道謝, 多謝你意見.
‹ 上一主題|下一主題