用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區band 1B 女 點揀好
樓主: rain129104
go

觀塘區band 1B 女 點揀好 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-1-6 23:51
回覆 mtplee 的帖子

順天中英文 5+, 4+ 15 年開始走下坡。
就算係女校,觀塘區個幾間既成績都係令人失望
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

(emoji)(emoji) 無錯 放膽試下 試過唔得都無悔,感謝你(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

christy2011 發表於 20-1-7 07:49
回覆 1998Ruby1998 的帖子

如b1b 成績可以試其他區英中

(emoji)(emoji)多謝建議

christy2011 發表於 20-1-6 06:27
回覆 rain129104 的帖子

銀禧,協和,港島民生

九龍民生呢?

1998Ruby1998 發表於 20-1-6 07:02
自一可以照去順天,起碼你有盡力試過,唔會留遺憾。自二可以考慮下九龍城黃笏南/銀禧 or 東區民生/聖馬可。 ...

九龍民生呢?

rain129104 發表於 20-1-8 10:34
九龍民生呢?

民生自行會收民小 (54 自行位,估有預 20-30 個自行位俾小學部),佢宜家處於 1A-1B,1B 自行機會比較低,但都可以試。

rain129104 發表於 20-1-8 10:33

九龍民生呢?

因佢有直屬小學,到底自行時會有多少位收番自己小學學生?呢點要留意。

另我知去年有藍循級十幾同學自行佢失敗。

至於區外男女校,我覺得協和可以考慮;但如果銀禧,不如選番順天?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

1998Ruby1998 發表於 20-1-8 10:38
民生自行會收民小 (54 自行位,估有預 20-30 個自行位俾小學部),佢宜家處於 1A-1B,1B 自行機會比較低, ...

Ok 明白 感謝!!!

奥脫福 發表於 20-1-8 10:46
因佢有直屬小學,到底自行時會有多少位收番自己小學學生?呢點要留意。

另我知去年有藍循級十幾同學自行 ...

協和揀400個in 1B尾唔知博唔博得過

band 1生唔好咁快揀band2A,收咗你就後悔,係band1生就算自行唔入,大抽獎都有機會架,會先派band1生,全港band1生派完至派band2學生,我係網上聽過某D小學校長叫人唔好咁進取,大抽獎乙部4-5位置就叫人揀band2A學校,我仔學校當年就咁教我哋,全部排晒所有band1學校,包括埋跨區借位果D band1學校,好似總共有30幾間架,之後先排band2,因為點都會派咗band1學生先,除非你係band1c至2a果D,有機會就係2a,就填錯晒派得好後,呂郭係觀塘區最危險跌banding嘅學校,唔好排咁前,好多人都會好似我咁唔鍾意男校或女校,男女校就係我哋首選,男女校我會揀1.順天 2.蒙民偉 3.觀官。

mtplee 發表於 20-1-9 00:22

band 1生唔好咁快揀band2A,收咗你就後悔,係band1生就算自行唔入,大抽獎都有機 ...

好認同你講法(emoji)(emoji),自行會報銀禧,雖然無嘜把握,但阿囡想試試下,佢話Interview有信心,聽到佢咁講,阿媽既梗係支持佢!

mtplee 發表於 20-1-6 22:01

其實可以搏吓,我個仔當年B1B,嗰年觀塘區都唔夠band1位,要他區借位,都有面試機 ...
你好mtplee,我代友人問。
友人:請問閣下小孩子在德田小學考取全級第幾名?
因為我都想小兒考順天,但他考全級48,唔知有無機會。

謝謝

回覆 'bernice' 的帖子

德田考4x 應該入到。。。

回覆 christy2011 的帖子

感謝你回覆友人還問:我孩子讀九龍灣聖若瑟天主教小學,考級4×,家住將軍澳, 可否俾些意見,首輪揀哪兩間中學比較適合。 謝謝🙏🏻

即band 幾?

德田考4x 應該屬於1b~c wor

我仔呈一考全級25,呈二考36,呈三無問,但考試成績比呈二好,我仔果年全級150人,97人派到band1。

其實畀D信心去搏吓囉,我覺得德田老師畀嘅banding係保守咗架,佢哋年年都咁多人考到band1,唔好低估德田生嘅能力。想考邊間都好咪試吓一個自行位囉,報過就算衰咗或連面試都無,起碼自己心息先。

我看錯了以為你朋友的兒子是讀德田,我係一個好懶嘅媽媽,沒有研究其他區的學校,其實我而家揀嘅中學都係老師揀的,佢游說唔到我揀男校,觀塘區男女校最好順天,就叫我揀呢間

mtplee 發表於 20-1-9 00:22

band 1生唔好咁快揀band2A,收咗你就後悔,係band1生就算自行唔入,大抽獎都有機 ...

點解呂郭係最危險跌banding 學?現在是否2A?
‹ 上一主題|下一主題