用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區band 1B 女 點揀好
go

觀塘區band 1B 女 點揀好 [複製鏈接]

觀塘區band 1B 女 想讀男女校,英文偏好,無其他特別功能,自行點揀好?鐘意順天但又驚連interview 機會都無,嘥咗個chance,自行兩間都揀跨區危險嗎?

5    0    0    0

rain129104 發表於 20-1-5 21:32
觀塘區brand 1B 女 想讀男女校,英文偏好,無其他特別功能,自行點揀好?鐘意順天但又驚連interview 機會都 ...

B1B 跨區未必會跌Band, 如果鍾意男女校九龍城區,選擇較多!

回覆 rain129104 的帖子

銀禧,協和,港島民生

自一可以照去順天,起碼你有盡力試過,唔會留遺憾。自二可以考慮下九龍城黃笏南/銀禧 or 東區民生/聖馬可。

回覆樓主:

B1B可考慮東區港島民生/聖馬可
今年兩間自行各加10個學額

https://m.mingpao.com/pns/教育/article/20191206/s00011/1575569932225/升中適齡人口升-5區增59班-部分學校加自行分配學額

MimiCactus 發表於 20-1-5 23:41
B1B 跨區未必會跌Band, 如果鍾意男女校九龍城區,選擇較多!

Thank you 對 九龍城比較多男女校

christy2011 發表於 20-1-6 06:27

銀禧,協和,港島民生

謝謝意見(emoji)(emoji)‍♀️

1998Ruby1998 發表於 20-1-6 07:02
自一可以照去順天,起碼你有盡力試過,唔會留遺憾。自二可以考慮下九龍城黃笏南/銀禧 or 東區民生/聖馬可。 ...

觀塘區男女阿囡無特別心儀,自行如兩間都跨區點睇?又或者會唔會自1跨區,自2順天?

Poyau 發表於 20-1-6 07:25
B1B可考慮東區港島民生/聖馬可
今年兩間自行各加10個學額

多謝資料(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️

Poyau    發表於 20-1-6 12:27

真心講,自行係全港任跨,盡量揀有得全in (除非小朋友係質素高,一定有得in果批)和避開面試撞期的中學!

我覺得盡力離開觀塘好啲。觀塘啲中學唔知點解學生水平名高,但最後 DSE 表現顯示唔到應有水平。順天 DSE 成績都係 1C 左右,但爬文見佢都好揀學生。
自一二都可以跨區,反正冇特別心儀。研究下上面提及過嘅學校。

MimiCactus 發表於 20-1-6 08:14
真心講,自行係全港任跨,盡量揀有得全in (除非小朋友係質素高,一定有得in果批)和避開面試撞期的中學!
...

好彩提醒面試日期 感激(emoji)(emoji)‍♀️

1998Ruby1998 發表於 20-1-6 08:21

我覺得盡力離開觀塘好啲。觀塘啲中學唔知點解學生水平名高,但最後 DSE 表現顯示 ...

順天真係冇乜信心 唔想白白浪費機會 會研究下你哋講嘅學校 好多謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️

其實可以搏吓,我個仔當年B1B,嗰年觀塘區都唔夠band1位,要他區借位,都有面試機會,他無特異功能,琴棋書畫一張證書一個獎都無,只係觀塘4大小學德兆讀書,拎住個操行獎、學校基督少年軍嘅最優秀隊員獎章及武術黑帶,少得可憐嘅資料去見試,嗰年聽順天校工講都係見300人左右,面試分2part,第一part小組討論,4人一組,極好彩同組有2個人唔出聲,得我個仔同另一個講嘢,所以佢仲可以做埋總結,呢一part係順天學生in,第2part就見老師,interview完第二日要返小學寫番中學問嘅問題出嚟,留畀下年去呢間學校in嘅師弟師妹參考,班主任睇完我個仔D問題就話佢實收梗你(我個仔唔肯話畀我知乜嘢問題),最後都係入咗順天讀書,因為大抽獎甲一,乙一,我都係填順天,所以唔知係抽中就自行入。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

聽今年新生有個家長講順天dse英文成績好過聖言,我無查證,因為佢有個仔都係讀聖言。我其實成日都會睇我仔手機,佢中一果年,我見佢班group個whatsapp內容9成英文,同學間對話都用英文,我真係驚喜,無諗過中文小學咁快可以自動跳咗全英語對話。順天唔係得讀書咁悶嘅,其實中一,二都好多嘢玩架,中一以前有領袖訓練同街跑,而家雖然得番街跑(訓練學生嘅意志,抗逆能力),但仲有全級學生學校宿營同露營等,從遊戲中學習,中二有義工訓練,全級都要去做義工,雖然順天體育並不出色,愛體育嘅都有球類嘅學會可以參加,反而我見好多入順天嘅都係為戲劇學會而來。我以家長嘅角度,覺得呢間學校畀咗我個仔不少機會去嘗試,我覺得學校著重領袖嘅培訓多D,過往都有不少學生攞過傑出學生獎。你諗吓係搏一次,定係大抽獎先試。

回覆 mtplee 的帖子

順天中英文 5+, 4+ 15 年開始走下坡。
2019 年 5+ 英文 12.8%,中文 19.5%
4+ 英文  49.6%,中文 54.1%
2015,順天 英文 5+ 24.3%,中文 24.9%
4+ 英文  63.8%,中文 57.8%

聖言 2019 5+ 英文 15%,中文 20%。
4+ 英文 62%,中文 59%。
2015 年聖言 英文 5+ 19%,中文 18%。
4+ 英文 68%,中文 52%

睇黎,順天保持唔到中英文水平,亦冇聖言咁高。通常都係男校中英文相對其他科比較弱,男女校有女仔幫手拉高水平。順天唔登其他科,冇得比較。

問題來了。聖言一向都自行必定 Band 1A,大抽獎入到嘅都肯定係 Band 1。和解成績反映唔到高質素學生?順天亦係收生嚴格,因為唔夠學額分嘅問題,大抽獎入讀學生都幾乎全 Band 1。不過聖言的確係數理強過文科好多。

攞聖馬可DSE 為例,今年 4+ 中文 47.3 %,英文 67.9%。聖馬可自行一定冇聖言咁多 Band 1A,自行收生水平大概同順天接近,大抽獎甚至可能有 Band 2 偷雞成功,亦係多活動,唔係死讀書。冇話順天唔注重全人發展同齋讀書,相信大部份學校就算幾谷成績都肯定有活動玩。正常 Band 1 學生 WhatsApp 用英文多,速度快,順天都係 Band 1,學生英文水平都肯定中上,用英文不足為奇。

所以樓主可以考慮下自行兩間都跨區。外面好多學校,一樣多活動多機會,DSE 水平亦高,順天留抽獎都未遲。

如b1b 成績可以試其他區英中
如東區港島民生,西貢區宣基景嶺,黃大仙區協和何蔭堂,九龍城區銀禧旅港

mtplee 發表於 20-1-6 23:07

聽今年新生有個家長講順天dse英文成績好過聖言,我無查證,因為佢有個仔都係讀 ...

順天聽過兩次簡介會,感覺到d學生校風幾好,同讀得幾開心,觀塘區Band 1男女校選擇唔多,佢應該係最Top個間,但自問小女係Band 1B尾,而且今年仲要係多咗人,唉.....機會都應該好微,多謝會留返大抽獎(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

1998Ruby1998 發表於 20-1-6 23:51
回覆 mtplee 的帖子

順天中英文 5+, 4+ 15 年開始走下坡。

好佩服你哋分析得咁詳盡,真係好感激,應該兩間都會跨區,搏一搏,係未知點揀好,打算自1揀Band 1B, 自2揀Band 1C or Band 2A的英中

rain129104 發表於 20-1-7 08:02
好佩服你哋分析得咁詳盡,真係好感激,應該兩間都會跨區,搏一搏,係未知點揀好,打算自1揀Brand 1B, 自2 ...

唔係咁快 2A!1C 已經係底線喇,唔需要降到自己咁低。你女女尚有條件揀學校。你咁快 2A,你叫班 Band 2 生情何以堪!

放膽啲報!祝好運!
‹ 上一主題|下一主題