用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區升中不知點選好
go

荃灣區升中不知點選好 [複製鏈接]

細仔仔明年升中, 宜家頭緊.
成績B2, 沒有特別獎項。
幾年前幫大仔選中學時, 李城壁 還是BAND 2, 因大仔成績係BAND 3, 當時觀校都係出於八掛, 睇完覺得好好, 心想細仔入到就好囉, 細仔成續平穩, 都諗住揀李城壁.
但上個月細仔小學升中簡介又話李城壁升左B1.
一心係李城壁, 廖寶珊, 但宜家李又升左BAND 1, 怕人地唔選浪費左個位.
所以宜家諗好唔好廖寶珊同梁省德, 但C6唔大鐘意梁省德 (因為屋企去石圍角要轉兩程車),
點算好
   6    0    0    0

winkho 發表於 20-1-5 15:34
幾年前幫大仔選中學時, 李城壁 還是BAND 2, 因大仔成 ...

李城璧幾時升左band 1?? 邊度聽返嚟?
一直都係band 2,咁多年都係band 2
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

以dse 成績睇, 李城壁暫時仲係b2 : https://www.plklsp.edu.hk/wp-content/uploads/2019/01/周年校務報告2019.pdf

回覆 winkho 的帖子

李城壁應該係爬緊上B1C,所以自行當然想收B1生,但大抽獎時B2生一樣有機會

回覆 gracelam 的帖子

細仔就讀小學的中學講座, 佢地比的資料是李城BIG 係B1.
上網一直搜尋資料, 連廖寶珊都話升呢, 唉, 點算

winkho 發表於 20-1-5 17:11

細仔就讀小學的中學講座, 佢地比的資料是李城BIG 係B1.

咩資料都好啦,99.9%荃灣band 1生根本唔會揀佢,大抽獎只放佢做保險線,放心啦。

我可以講,band1唔會有人揀,就算大抽獎都係。

李城璧2019年DSE成績屬B2A/B

33222: 46.4%
22222: 89.7%

整體4+: 40.8%
整體2+: 96.8%

2018-2019周年校務報告(p.5)
https://www.plklsp.edu.hk/wp-content/uploads/2019/01/周年校務報告2019.pdf

hohoho36 發表於 20-1-5 18:22
我可以講,band1唔會有人揀,就算大抽獎都係。

band1大抽獎會揀佢,不過係乙二。

ktdanielli 發表於 20-1-5 19:35

唔會咁快放乙二

起碼填多幾間band 1先啦!

荃灣區無論band1 定band2都好難揀,唔夠位

醒目開學勳章 王國長老

學校自己幫李城壁升 band 啫, 為左唔搏唔知實際成績既家長照填
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

ktdanielli 發表於 20-1-5 19:35
荃灣區 B1 大抽獎去到乙二都仲可以填 B1 喎, 乙二就填, 一係學校為保首三志願 %, 一係就家長唔敢搏, 入左李就算數
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-1-5 19:40
唔會咁快放乙二  

起碼填多幾間band 1先啦!
填乙二得兩個情況, 一係學校為保首三志願 %, 一係就家長唔敢搏, 入左李就算數

回覆 hohoho36 的帖子

真係咁差咩?

winkho 發表於 20-1-5 21:43
回覆 hohoho36 的帖子

真係咁差咩?

荃灣得4間英中,除非考好頭,大部分都唔夠膽揀荃官,即只得返三間。band2又得4間,其中一間男校,又得返三間。

回覆樓主:

男仔唔選梁 可考慮荃灣聖芳濟

Poyau 發表於 20-1-5 19:03
李城璧2019年DSE成績屬B2A

33222: 46.4%

由我畢業到現在,咁多年都仲係B2A

係咪, 書記手誤, 打錯咋 !
無人會講李會係B1架喎  
而且多數B1生保險線,
都先填廖, 先再去李 !

winkho 發表於 20-1-5 15:34
幾年前幫大仔選中學時, 李城壁 還是BAND 2, 因大仔成 ...

以前仲有A level年代都仲算b1尾-b2頭,之後唔夠b1額開全部英文班,就應該一直b2.....
‹ 上一主題|下一主題