用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全日邨幼vs名幼
樓主: Heyyo
go

全日邨幼vs名幼 [複製鏈接]

kisani 發表於 20-1-7 09:12
大仔由N開始已讀左4年樓下嘅長全日津幼,N時都係爭崩頭嘅一間得1x個位,到k1-k3每月一千鬆d學費已包4餐~果 ...

謝謝你的寶貴意見。小一面試競爭我還沒見識過,時有聽聞競爭激烈,壓力大。

小一面試是看個人能力,我也有想過名氣是否包含在內⋯

無知一問,小一面試是哪些部份或什麼準備令家長如此辛苦?

Heyyo 發表於 20-1-7 11:11
謝謝你的寶貴意見。小一面試競爭我還沒見識過,時有聽聞競爭激烈,壓力大。

小一面試是看個人能力,我也 ...

如你會報直私,k2上學期一開波已要上面試班(我地冇上),k2下學期2,3月開始聽直私info talk, 而家音小都開始緊info talk報名了. 好似4,5月已經要面試,要識寫自己中英文全名,中英生字認讀拼音等。k3 8-9月開學就有一堆直私報名同時去津小開放日,9-12月不停面試等消息。k3下學期主要努力儲cert比賽準備叩門portfolio.
總括黎講k1開始phonics, k1下學期開始中英文字卡認字,k2上學期要識寫簡單中字,英文串字要有pre starter14 shields level, 同睇得明簡單中英文圖書,k2下學期至k3要讀到中英短文同學造短句。

大壓力嗎?

Heyyo 發表於 20-1-7 11:11

小一面試是看個人能力,我也 ...
如果你冇名私幼同你一齊推,以上嘅timeline execute起上黎都幾吃力下,特別對雙職家長~我地好少外補靠嘅係每晚不停內補,都幾大壓力

簽名被屏蔽

回覆 Heyyo 的帖子

拖拉問題唔好期望學校會幫到手, 讀程度較高學校, 除非小朋友天資高又合作, 否則家長心力付出不可少.

kisani 發表於 20-1-7 15:26
如你會報直私,k2上學期一開波已要上面試班(我地冇上),k2下學期2,3月開始聽直私info talk, 而家音小都開 ...

看到你的安排對小朋友的栽培花了不少心力,你當時報了幾間直私?

現在小兒讀N我跟他還處於開心和天真爛漫的時期呢⋯⋯

jli008 發表於 20-1-7 16:26
我就覺得唔理邨幼定名幼,孩子越小越近屋企最好.

好奇翻閱一下,得知你的女兒考上不錯的學校,請問有否心得可分享?

Diversifyedu 發表於 20-1-7 16:46
回覆 Heyyo 的帖子

拖拉問題唔好期望學校會幫到手, 讀程度較高學校, 除非小朋友天資高又合作, 否則家長心 ...

我也明白,平日在校才三個多小時,我不期望小兒由拖拉變成有效率,可是根德園在培養紀律及課業方面至少是我不錯的伙伴。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-1-7 17:20
我衹覺得幼稚園及小學,都是令孩子好好享受學習的樂趣,這樣才會對學習意念強,打好應有的基礎.  所以我才說幼 ...

了解,你的孩子性格是否聽話 表達能力高那類?

Heyyo 發表於 20-1-7 17:08
看到你的安排對小朋友的栽培花了不少心力,你當時報了幾間直私?

現在小兒讀N我跟他還處於開心和天真爛漫 ...

我所分享嘅係觀察身邊家長所得,因為我係唔太buy小朋友外補嘅家長(返長全日已好辛苦小朋友),例如英文冇外補phonics但我有用教材在家中同佢jolly phonics認讀,亦有晚晚睇圖書,中文見唔少家長k2尾到k3先識驚急急腳比小朋友外補中文認字班,我地冇外補但由k1下學期已開始認字卡,而家中文k3睇小一閱讀理解冇大問題識讀9成。
上年報自從早早有左音小私小offer後就冇去其他私小面試(報左但冇去),唯一有去嘅另一間係宣小APS但一月底先知結果。直資就報左神校spcc, dbs, wkf志在見識見識. 3間都一面止步,始終英文唔夠好(vs名幼嘅英文語境)。我地始終心儀區內一線津小,所以叩門先係主戰場,小朋友portfolio都係以校外課外活動比賽獲獎為主(所謂的特異功能)。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

kisani 發表於 20-1-7 17:36
我所分享嘅係觀察身邊家長所得,因為我係唔太buy小朋友外補嘅家長(返長全日已好辛苦小朋友),例如英文冇外 ...

全日外補是有難度 除非願意把星期六日的時間抽出來外補
所以你會再叩門嗎?津小可以拉上妹妹就讀,煩惱少一點

我身邊朋友最近一兩年都經歷過考小學,她們說直私小學非常重視親子關係、Family time,如果令郎要返全日再加星期六、日外補,變相會冇左Family time。

Heyyo 發表於 20-1-7 21:10
全日外補是有難度 除非願意把星期六日的時間抽出來外補
所以你會再叩門嗎?津小可以拉上妹妹就讀,煩惱少 ...
希望大抽獎夠運入到第一志願,唔得就當然會盡力叩門啦,再唔得就唯有讀住私小先至少唔洗擔心天地網跌去寶校。如大仔入到間好嘅津小妹妹就必收生,到時升小再諗諗會否讀直私。
相比外補,每晚固定內補15分鐘以上都有一定作用,始終較tailor made亦都慳左交通時間

MrsPerthLiu 發表於 20-1-7 21:58
我身邊朋友最近一兩年都經歷過考小學,她們說直私小學非常重視親子關係、Family time,如果令郎要返全日再 ...

我個人也很重視family time,寧可少學兩個興趣班,也想一起出去玩。
我最終決定根德園了!

kisani 發表於 20-1-8 00:37
希望大抽獎夠運入到第一志願,唔得就當然會盡力叩門啦,再唔得就唯有讀住私小先至少唔洗擔心天地網跌去寶校 ...

祝你的仔仔囡囡都能入到心儀的小學!

內補真的要很堅持,你何時開始內補呢?

Heyyo 發表於 20-1-8 01:08
祝你的仔仔囡囡都能入到心儀的小學!

內補真的要很堅持,你何時開始內補呢?
thanks! 大概k1下學期開始認讀中文字卡,k2上學期係關鍵就認讀中文&練習phonics, k2下學期就睇多d中英圖書要小朋友朗短文同講故事~

面臨同樣的選擇,雖然都知道崇真語景、迦南學術、救世軍自理和全日,但就是不知道該怎麼選擇,怕選錯耽誤了孩子。
‹ 上一主題|下一主題