用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網邊間小學好?好得過培正小學?
樓主: lifeofshow
go

34校網邊間小學好?好得過培正小學? [複製鏈接]

回覆 lifeofshow 的帖子

識人讀舊奉基初小,都 OK,5-6 樣功課咁。
舊奉基升中係 35 網最靚, 靚過 34 唔少學校,讀得過。

對比黎講,都係培小好啲,撇除中中/英中,Band 1 都係入返同培中差唔多水平嘅中學。如果真係咁介意中中,可以插班。識人 N 年前培小插女津直屬。

1998Ruby1998 發表於 20-1-12 23:08

識人讀舊奉基初小,都 OK,5-6 樣功課咁。

多謝你的回覆

請問保良局陳守仁小學VS培正小學,你哋會覺得邊一間好啲?

哇,咁筍!兩間都好難取捨。要睇下你有幾愛培中。

1998Ruby1998 發表於 20-1-12 23:16

哇,咁筍!兩間都好難取捨。要睇下你有幾愛培中。 ...

保良局陳守仁小學 升中 好唔好?

回覆樓主:

你們是新加坡來香港?培正好傳統架喎,又是偏重中文,你們ok嗎?
我也諗緊協恩vs培正。因為升上培中機會大。
TSL升小ok架! 但要呈分,高小當然也有壓力。這方面培小relax啲。

ChungNga 發表於 20-1-12 23:33
你們是新加坡來香港?培正好傳統架喎,又是偏重中文,你們ok嗎?
我也諗緊協恩vs培正。因為升上培中機會大 ...

我見培中的英文dse 成績好好,就2018年dse 所見,所以我都滿意培中的英文水平。數據顯示培中的中英數常dse 成績都好好

培中英文
5**5級
培中:19.1%
全港:9%

5**3級
培中:91.2%
全港:53.8%

協恩都是好學校,但以了解培小會比協恩輕鬆。唔知我有冇了解錯誤?你讀協恩為上培中?你都覺得培中好?

lifeofshow 發表於 20-1-12 23:47
我見培中的英文dse 成績好好,就2018年dse 所見,所以我都滿意培中的英文水平。數據顯示培中的中英數常dse ...

我有協恩offer, 但也有培正waiting, 前輩說,培正waiting也有機會,所以也諗吓啫。因為協小升協中,最多只有一半機會啊!

培正英文DSE不差,但我意思是,培正中文方面要求很高,以我認識的新加坡家庭,是很怕中文的啊。我觉得,TSL反而英文強,似適合你們多點。

ChungNga 發表於 20-1-12 23:56
我有協恩offer, 但也有培正waiting, 前輩說,培正waiting也有機會,所以也諗吓啫。因為協小升協中,最多只 ...

多謝你的建議
請問女校有什麼好處?

學好中文很難,
但是也是必需的
學不好中文
很難在香港繼續升學

ChungNga 發表於 20-1-12 23:56
我有協恩offer, 但也有培正waiting, 前輩說,培正waiting也有機會,所以也諗吓啫。因為協小升協中,最多只 ...

協恩出了小一offer?
是有姐姐在讀嗎?

lifeofshow 發表於 20-1-13 00:34
多謝你的建議
請問女校有什麼好處?

香港普遍女校讀書成績更好,而且有中學部。香港女校大部份有結龍(全體直升)、直屬 (anywhere from 60% to 80%) 或聯繫中學。沒有明確中學關係只有德望和協恩,但兩者皆有 “自己” 中學。德望小學升中學部率 60-80%,按 18 年,協恩小六約 90-100 人,有 offer 54 人,最終 46 人入讀。但由於協恩中學是直資學校,部份會選擇官津中學 (如瑪利諾修院、庇理羅氏) 或另覓其他直資中學 (如拔萃女書院、德望中學、聖保祿學校),按用家分析,考頭 40 名必有中學部 offer。

lifeofshow 發表於 20-1-13 00:34
多謝你的建議
請問女校有什麼好處?

若你們决定在香港讀到大學,又不抗拒傳統教學及很深的中文,就真無必要為冇中學的陳守仁放棄培正了。

lifeofshow 發表於 20-1-13 00:36
協恩出了小一offer?
是有姐姐在讀嗎?

自行入的,媽媽是舊生。
若你那個是囡,也可以叩門,考到陳守仁咁勁,也可能叩到其他勁的龍小。

ChungNga 發表於 20-1-13 09:47
自行入的,媽媽是舊生。
若你那個是囡,也可以叩門,考到陳守仁咁勁,也可能叩到其他勁的龍小。
...

請問可唔可以介紹「其他勁的龍小」有邊間?謝謝你

lifeofshow 發表於 20-1-12 23:14
多謝你的回覆

請問保良局陳守仁小學VS培正小學,你哋會覺得邊一間好啲?
TSL升中成績很不錯。

其實係九龍區,除咗LSC,MCS,DBS,天神/St Mary外,應無其他小學較培小優勝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lifeofshow 發表於 20-1-4 19:47
34校網邊間小學好?
好得過培正小學?
何壽南好?定培小好?

我唔覺得34校網有一間學校好過培正。如果女仔有協恩都可以考慮下,不過如果驚升中壓力,培正會優勝d,因為大部分培小生都上到培中。

hkpapa852 發表於 20-1-13 13:56
其實係九龍區,除咗LSC,MCS,DBS,天神/St Mary外,應無其他小學較培小優勝

呢幾間學校真係好好,但係一係男校,我女讀唔到;一係女校,我唔想我女讀。

多謝介紹

missmaymei 發表於 20-1-13 15:54
我唔覺得34校網有一間學校好過培正。如果女仔有協恩都可以考慮下,不過如果驚升中壓力,培正會優勝d,因為 ...

真的開心見到呢句說話:我唔覺得34校網有一間學校好過培正。

lifeofshow 發表於 20-1-4 20:19
已經更正,係何壽南
係小女,
但我堅決唔想俾佢讀女校

何壽南亮點係保一(B1A)聯繫位
培正有直屬中學(B1A)更加吸引

lifeofshow 發表於 20-1-12 21:35
舊奉基好嗎?
培小好定舊奉基好?

舊奉基無直屬聯繫中學
2019年過4成升B1中學 官津算佳
但培正有直中相對更佳