用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國定澳洲
go

[其他] 英國定澳洲 [複製鏈接]

阿仔想讀商科,UCAS 收到Warwick, Manchester & Bath Conditional Offer. 諗緊報不報UNSW 和 Sydney U,因為是AU resident, 學費平些,大家有什麼意見?

2    0    1    0

ladysasa 發表於 20-1-4 17:02
阿仔想讀商科,UCAS 收到Warwick, Manchester & Bath Conditional Offer. 諗緊報不報UNSW 和 Sydney U,因 ...

我仔也是oz, 今日才申請 UCAS, 他讀文科,本來叫他返aus讀,但他不願意。C6話怕他將來埋怨,而英國升學好像好些。

咁佢自己有冇想去澳洲定英國?

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-4 20:16
我仔也是oz, 今日才申請 UCAS, 他讀文科,本來叫他返aus讀,但他不願意。C6話怕他將來埋怨,而英國升學好 ...

Same.  兩個仔女都揀英國。

PR學費平啲,但係要讀多一年。除非已經有物業近大學可以慳返租錢,否則整體慳得唔多。

我有屋企喺Melbourne, neighbour 係香港人,佢個仔讀 Melbourne U 冇住屋企,要轉車太遠,city 泊車又太貴。

Chole 發表於 20-1-4 21:34
Same.  兩個仔女都揀英國。

PR學費平啲,但係要讀多一年。除非已經有物業近大學可以慳返租錢,否則整體慳 ...

請問你的孩子是否已讀大學?
我已回流HK2x年,澳洲有親戚,但好難照顧到,食宿費用冇得慳。

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-4 21:42
請問你的孩子是否已讀大學?
我已回流HK2x年,澳洲有親戚,但好難照顧到,食宿費用冇得慳。
...

我亦已經回流廿幾年,仔女一個讀大學一個讀中學,Melbourne 寄宿中學更貴!

大嗰個諗緊去澳洲讀Master (Master 學費同International student 一樣),為嘅係local experience, 但係要讀 ranking 低啲嘅大學又唔多想,仍在考慮中。

計下數至同佢傾利弊,負擔得到俾佢地自己選擇,希望將來唔好怪我。

阿仔想讀商科,UCAS 收到Warwick, Manchester & Bath Conditional Offer. 諗緊報不報UNSW 和 Sydney U,因 ...

Au resident 大約學費三四萬港幣。Sydney U 生活費約$2000澳弊(如揸車)。一年唔洗20萬。英國應要35萬?
105 vs 80萬。

Chole 發表於 20-1-4 22:23
我亦已經回流廿幾年,仔女一個讀大學一個讀中學,Melbourne 寄宿中學更貴!

大嗰個諗緊去澳洲讀Master ( ...

我們只是蹅出第一步,打算在英國讀master, 將來在那裏就業或生活尚未考慮。

1998Ruby1998 發表於 20-1-4 20:18
咁佢自己有冇想去澳洲定英國?

我仔想去英國,因為有很多同學在中學階段已到英國升學,多些朋友,反而澳洲少同學去。

lui 發表於 20-1-4 23:16
Au resident 大約學費三四萬港幣。Sydney U 生活費約$2000澳弊(如揸車)。一年唔洗20萬。英國應要35萬?
...

英國可以早一年就職,差額賺得返。

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-6 01:57
英國可以早一年就職,差額賺得返。

讀埋 master 更抵,再慳多一年!

Chole 發表於 20-1-6 02:33
讀埋 master 更抵,再慳多一年!

係呀,快人一步理想達到!

UNSW 和 Sydney U 讀商科都出名,
你仔係 AU resident,在讀期間或畢業後前景較好,
Sydney 好多大公司 (Big 4 / 銀行 / 金融)
都會每年招在讀生, 有薪實習工作或兼職 時薪A$30+,
另外, 合資格者亦可申請學生補助金/ 住宿津貼/ 平藥費補助
加加埋埋每月成千銀澳紙都唔錯.

唔知大家既仔女係唔係granted citizenship by descent?如果係又唔過去住返兩年,咁佢下一代就無得自動入籍了。

happy+ 發表於 20-1-6 14:17
唔知大家既仔女係唔係granted citizenship by descent?如果係又唔過去住返兩年,咁佢下一代就無得自動入籍 ...

請問如果佢地去澳洲生仔,係咪有citizenship 呢?

happy+ 發表於 20-1-6 14:17
唔知大家既仔女係唔係granted citizenship by descent?如果係又唔過去住返兩年,咁佢下一代就無得自動入籍 ...

知道呀,等孩子將來自己決定。

Chole 發表於 20-1-6 16:15
請問如果佢地去澳洲生仔,係咪有citizenship 呢?

喺澳洲出生當然有,但係如果佢地在生仔前去澳洲生活過2年,佢下一代即使喺香港出生也可以自動入籍。不過唔知哩個政策依家有冇變,我約十年前替仔女攪入籍前睇過係咁既。所以我prefer安排仔女過去讀書順便替佢下一代坐埋移民監。

Same case. 我仔是citizenship by descent, 所以我們prefer 他去澳洲。他自己想去英國,估計有十幾個同學去UK 升大學。有些F4 or F5 已經過左去,反而沒有朋友在澳洲。
‹ 上一主題|下一主題