用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 最好教育是自學
樓主: planetearth
go

最好教育是自學   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 20-11-20 16:20
又係喎,又有顯性基因同隱性,我唔係好明先問啫
呢尐野老豆唔明㗎嘞~两个係肚入边时已动靜都唔-样……-个食飽就瞓,-个無俾好日子你过,踢到上心囗~出左世真係都-样。

Yanamami 發表於 20-11-20 16:11
先天-定要两胎-样?同卵雙胞都唔-定性格相同喎~
其實性格係唔係先天好難講。

例如,旁人(親人)眼中覺得似足阿媽咁小氣,阿媽可能唔認或覺得自己唔係咁。

識得一D孖生大人或小朋友,兩個性格都可以好唔同,唔一定只係似父母,可能似祖父母輩,最大可能係混合。

ANChan59 發表於 20-11-20 11:22
我個人唔 buy STEAM 等同和接近多元智能,因為合點不同。我覺得STEM 的興起緣於西方國家教育一段時間輕視 ...

所以就係話好多人都未搞清楚,乜嘢係多元,乜嘢係STEAM,就好似換季跟潮流去推行。

ABC-DAD 發表於 20-11-20 12:04
咁致命弱點係咪與生俱來?

例如EQ低,可能是獨生子的原因,同時我們不太懂得跟他更好溝通。

做及學有興趣的事情及學科,冇興趣,眼尾都唔睇,成績兩極化。幸好在呈分試之前改變他的想法,中三升中四一樣面對現實問題。

有時思考方式是石屎腦,太固定模式。

ABC-DAD 發表於 20-11-20 12:04
咁致命弱點係咪與生俱來?

剛剛自己反省下,致命缺點多是後天的,而且很多時跟有段時間我們跟他相處的方法及技巧有關。想要他改變,事實上我哋作為父母作出改變先。

例如,我哋兩個人在某些領域幾獨當一面,會將公司啲boss look 帶咗返屋企,佢點做我哋都搵到破綻。最經典係一位牧師私聊時提醒我,阿仔的對答以同年紀已經很好,但你們有時大庭廣眾糾正他,我剝奪咗佢從錯誤中學習的機會,用一個四十幾歲人的想法及經歷跟十零歲的思維作比較⋯⋯,當我收聲,或者私人時間溝通吓,佢開口多咗,,夠膽咗,識執生,現在看來,我太著緊,反而適得其反。

後來阿仔如果有些問題,我哋睇唔順眼,很多時係我哋出問題先

planetearth    發表於 20-11-23 11:45
060228    發表於 20-11-21 14:25

Osiana 發表於 20-11-20 19:11
所以就係話好多人都未搞清楚,乜嘢係多元,乜嘢係STEAM,就好似換季跟潮流去推行。
...

現在搞成中學文不文、理不理,所以又推 STEM,數理一向是香港中學生的強項,現在被廢咗武功。根本冇吸收外地的錯誤,所以推動教改者,仔女都係讀直資名校,然後出國,讓冇乜選擇的家長及小朋友慢慢嘆這個四不像!

Yanamami    發表於 20-11-20 20:21

ANChan59 發表於 20-11-20 19:34
現在搞成中學文不文、理不理,所以又推 STEM,數理一向是香港中學生的張項,現在被廢咗武功。根本冇吸收外 ...
唉... 20幾年來,唔識教育嘅人管理教育,語文政策、課程全部都失敗,要好叻先可以咁樣。

ANChan59 發表於 20-11-20 19:11
例如EQ低,可能是獨生子的原因,同時我們不太懂得跟他更好溝通。

做及學有興趣的事情及學科,冇興趣,眼 ...
好彩我早尐揾到竅門……細时我請朋友老師甚至校工EE代我同細Y講我要講既野,由人地把囗講相同既野佢会听,如由我一講就黑面。

不过人真係好奇怪既動物。由陀大Y时我觉得呢个女会好乖好親我好照顧我;而細Y会係好自我、冷血無同理心既……点知升中之後两个人漸漸大变身,相反哂……我都唔知發生咩事~基因突变?

Osiana 發表於 20-11-20 20:26
唉... 20幾年來,唔識教育嘅人管理教育,語文政策、課程全部都失敗,要好叻先可以咁樣。  ...

我就福至心靈,在教育方面奉行相反理倫,批判思考。

信佢一成,雙目失明!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 20-11-20 20:29
好彩我早尐揾到竅門……細时我請朋友老師甚至校工EE代我同細Y講我要講既野,由人地把囗講相同既野 ...

我覺得個cycle 未完。

我變呀變,變、變、變!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-11-20 21:24
我覺得個cycle 未完。

我變呀變,變、變、變!
夠了!而家两個啱啱fit. 我老懷安慰。

Yanamami 發表於 20-11-20 22:06
夠了!而家两個啱啱fit. 我老懷安慰。

你滿意就好啦!

回覆 ANChan59 的帖子

謝謝陳Sir 及各位的無私分享
我發覺在教養路上,原來有咁多既學習及反思,
要不斷地自我檢討,改進
做父母,完全係同小朋友共同進退,共建未來。
大家都加油努力,感恩(有你地)

執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

060228 發表於 20-11-21 14:32

謝謝陳Sir 及各位的無私分享

這裡有些網友幾好㗎,肯分享真心話,錯誤的經驗,大家可以留意一下,減少重蹈覆轍。

出面好多野可以學,但如何做個好老公、老婆、父母就不太多,真的要反省反思。

我補充多一句,特別在反叛期,我哋如果肯認衰,肯低聲下氣,好多時好多問題都可以解決,謙卑都係一個很好及很難的功課。

完全認同 世事常變,知性謙卑,終生學習謝謝
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

ANChan59 發表於 20-11-21 15:18
這裡有些網友幾好㗎,肯分享真心話,錯誤的經驗,大家可以留意一下,減少重蹈覆轍。

出面好多野可以學, ...

大Y-句:都唔知你果时点可以忍我~我就知自己守得雲開见月明,收成正果了……

ABC-DAD    發表於 20-11-21 16:47

Yanamami 發表於 20-11-21 16:00
大Y-句:都唔知你果时点可以忍我~我就知自己守得雲開见月明,收成正果了…… ...

你的 EQ 唔簡單!

ANChan59 發表於 20-11-20 21:23
我就福至心靈,在教育方面奉行相反理倫,批判思考。

信佢一成,雙目失明!
跟common sense 就 ok.  
小學做好基本功 - 語文、數學基礎,培養社交能力、學習表達自己,其他只係錦上添花

ANChan59 發表於 20-11-21 15:18

出面好多野可以學, ...

呢一兩年我有少少改變,儘量少參與,少咗教導,多咗一齊分析,衹作少少提點。諗深一層,而家除咗多啲人際和走冤枉路經驗外,自己在他這個年紀時比他更懶(F5先鋤HKCE,F7先會鋤AL),成績比他差,攞獎比他少,音樂體育更加冇得比。今年中四,雖然覺得玩樂讀書分配時間仍然失衡,佢自己覺得夠唔會落後就算,但平時分上唔到最前列,可能將來會對報某地大學不利,都由他了。我想他和自己一輩成長時一樣,碰多啲釘子吧。

akys 發表於 20-11-21 21:36
呢一兩年我有少少改變,儘量少參與,少咗教導,多咗一齊分析,衹作少少提點。諗深一層,而家除咗多啲人際 ...

多謝分享。

我哋同後生嘅比較,他們很多方面俾我哋同年齡優勝,嚴格來講,我們贏他們多數係要時間及經驗累積,他們到我們的年紀,應該比我們更強。

撞板、吃虧,越早越好,如果触本,蝕老板錢比蝕自己有些著數,但當然不可以蠱蠱惑惑。
‹ 上一主題|下一主題