用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 最好教育是自學
樓主: planetearth
go

最好教育是自學   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 20-11-21 22:21
多謝分享。

我哋同後生嘅比較,他們很多方面俾我哋同年齡優勝,嚴格來講,我們贏他們多數係要時間及經驗 ...
越早吃虧,成本越低。

Osiana    發表於 20-11-22 08:56

ANChan59 發表於 20-11-21 22:21
多謝分享。

我哋同後生嘅比較,他們很多方面俾我哋同年齡優勝,嚴格來講,我們贏他們多數係要時間及經驗 ...
依家小朋友,讀書體育音樂比我地嘅年代叻好多,唯一係人生經驗比較少,佢地圈子一般較細。

不過,近兩年香港發生嘅事,亦對年青一代衝擊好大。

Osiana 發表於 20-11-22 09:01
依家小朋友,讀書體育音樂比我地嘅年代叻好多,唯一係人生經驗比較少,佢地圈子一般較細。

同意嘅。

圏子大與小,好睇他們的朋輩關係,父母的關係網。我們的在屋村長大,家庭弟兄姊妹眾多,在接近社經地位的識人會多啲。可能我現在介紹俾阿仔認識嘅人數目不是很多,但社經地位,相關性比較我以前好唔同,將來用唔用到看他自己造化。社會經驗係要累積,要同年齡層比較才有可比性。我見兒子的同學朋友多是專業人士.,亦有不少另類的朋輩,年齡層都不算太窄,假以時日,應該可以嘅。

香港發生的事情有正反兩面,我希望年輕人兩面都要了解,年長的長輩何嘗不都應該了解多方面的資料,不是單向的思維。最終個決定多數都係在中間附近位置,而非兩極化。但做中間人,就要預咗左右不是人的情況,這是自己的選擇!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

我地屋企飯檯經常講政治,但我同亞女講,係外面最好少講,一定要講亦講facts,唔好太多意見。好多人對一些事有非常強烈的睇法,並非可以理性討論的對象。
作為同學、朋友,你唔需要佢每樣嘢同你一樣想法,你亦無權無責去set him/her straight。

Jane1983 發表於 20-11-22 18:48
回覆 ANChan59 的帖子

我地屋企飯檯經常講政治,但我同亞女講,係外面最好少講,一定要講亦講facts,唔好 ...

你講到講事實,都好難㗎,你嘅事實來源可能已經有立場,睇生菓、連登,同睇文匯大公,微博微訊。美國新聞睇CNN,抑或Fox News,都天與地,有好多根本 FC 唔到。

我教兒子是不論左中右都睇,做吓FC,用吓現今社會好難的 common sense才作定論及立場。

出面盡量唔講政治係好的,香港廢老廢青都不少,沉默是金!

Jane1983    發表於 20-11-22 21:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-11-20 19:27

剛剛自己反省下,致命缺點多是後天的,而且很多時跟有段 ...
//我剝奪咗佢從錯誤中學習的機會,用一個四十幾歲人的想法及經歷跟十零歲的思維作比較//

這是每個做父母應該反思的.

planetearth 發表於 20-11-23 11:50
//我剝奪咗佢從錯誤中學習的機會,用一個四十幾歲人的想法及經歷跟十零歲的思維作比較//

這是每個做父母應 ...
我在做仔嘅時候都反思過,到嚟真嘅時候,原來不同崗位,世界無變,但風景是不一樣的。

ABC-DAD 發表於 20-11-23 12:38
我在做仔嘅時候都反思過,到嚟真嘅時候,原來不同崗位,世界無變,但風景是不一樣的。 ...
講起風景不一樣……前陣子大Y先講,佢話自己身在外国,已經同在港同学睇野既位置唔同,感受唔同,所以睇法同結論都唔同。

ABC-DAD    發表於 20-11-23 19:17

Yanamami 發表於 20-11-23 18:51
講起風景不一樣……前陣子大Y先講,佢話自己身在外国,已經同在港同学睇野既位置唔同,感受唔同,所以睇法 ...

有自己的想法又可以表達出來,是一件幸福的事。

Radiomama 發表於 20-11-23 20:22
有自己的想法又可以表達出來,是一件幸福的事。
本來就係基本野,而家竟然变得幸福……听起都好無奈。

兒子尚小時,從書店買来了英文繪本:The Giving Tree by Shel Silverstein. 我讀给他聽,之後一直時間放在書櫃,動也不动。兒子小學要做 book report,他拿这本書交了功課,因為这書只有六佰多字,容易做! 又到中學又要交 book report,他又從書櫃裡取出这一本書,又做一次 book report, 原因當然是字少! 上到中三分科了,他選了 Eng Lit!
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

生命裡多一点詩意,也許更好! 詩意中带来另一种認識幸福的認知,有人曾经对我説,幸福從不曾與政治掛钩,因那是愚蠢的思维! 當然我從不到这个層次 !

Jane1983    發表於 21-1-13 09:27
stillgood20    發表於 20-11-24 08:37
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

小曳人 發表於 20-1-4 17:31
我搵過沈先生傾計,坦白講,就算有天份,亦好難做到佢所付出嘅!真係好多學習嘅時間,無乜娛樂,當人人話佢 ...

但我唔明佢無限付出,結果係D仔可以早許多做了大學數學教授,但其實佢正正常常,D仔咁叻都一樣做到吧至多咪遲幾年何須咁出力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 21-1-13 06:05
但我唔明佢無限付出,結果係D仔可以早許多做了大學數學教授,但其實佢正正常常,D仔咁叻都一樣做到吧至多 ...

其實同佢傾完,我覺得:唔駛咁嘛~ 太忙,太辛苦喇!

我係一個hea 人,我會教孩子享受生活,所以佢嗰套唔啱我地屋企
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

唔係hea唔hea的問題,係chur到咁行,得到的嘢值唔值得?
我覺得唔值。

Jane1983 發表於 21-1-13 09:41
回覆 小曳人 的帖子

唔係hea唔hea的問題,係chur到咁行,得到的嘢值唔值得?
值唔值,真係個人喜好。有人目標為本, 過程越簡單越好,
又有人, 過程,步驟一樣重要,
更有人,細節決定.眼睛長期注視在骨節.

就以歌唱藝術為例,
好一些歌唱天才, 歌唱/創作的高度, 不受規章限制, 渾然天成.
又一些,雖有天份, 要加刻苦,努力,循規蹈矩,
一層一層深入,而提升藝術成就.

用粗俗講法.真係有超高天份,
一野就打爆機.

Jane1983    發表於 21-1-13 12:35

簽名被屏蔽

Delete

stillgood20    發表於 21-1-14 11:43

planetearth 發表於 20-1-5 14:49
其實我覺得能教他的非常有限. 最多也是中學數學及在理科方而能給他多一點啟發,
大部份的知識都靠他自己想 ...

我小朋友對於數理非常有興趣,但是他只有八歲,會自己看完一本又一本encyclopedia 和經常翻睇全套horrible science,其他英文科學雜誌。我點樣可以support佢比較系統咁學習科學同數學呢?
‹ 上一主題|下一主題