用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔係熱門校網都家訪
go

唔係熱門校網都家訪

住喺沙田十年都晨早六點家訪,昨天還夜機回港。都好,教育局有做嘢,但係真係早咗啲

醒目開學勳章 王國長老

沙田算熱門啦(相比附近)
欣賞你嘅合作同體諒

真係唔知沙田都叫熱門其實佢哋好好,15分鐘左右就走。佢哋見到小朋友訓到隻豬咁,就叫我唔使叫醒小朋友。但係真係冇諗過會今日過嚟。

damn 發表於 20-1-3 22:02
住喺沙田十年都晨早六點家訪,昨天還夜機回港。都好,教育局有做嘢,但係真係早咗啲:sleepbea ...

原來咁早 大家都辛苦

肯做嘢都好呀。但樓主可以考慮買六合彩。
最好就每區最TOP個一兩間都做家訪~~~仲要係派到先做~~

做得好!

我哋都收信話要交住址證明,自行又唔見佢抽中

港式奶茶 發表於 20-1-3 23:07
我哋都收信話要交住址證明,自行又唔見佢抽中

放心,嚟15分鐘左右。我以為自己住咗10年一定唔會家訪,又唔係熱門區。你也是沙田區?

住喺沙田十年都晨早六點家訪,昨天還夜機回港。都好,教育局有做嘢,但係真係早咗啲:sleepbea ...

之前有冇通知話黎家訪?

晨早6點?未起身,未必有人開門比佢喎...

回覆樓主:

灣仔及中西區都應該要進行家訪

chuheadlacool 發表於 20-1-4 10:42
之前有冇通知話黎家訪?

有呀,聖誕前打電話嚟話比文件佢,我有同佢講我哋聖誕去旅行,點知真係旅行後回來後嗰日就嚟。

cy372818 發表於 20-1-4 10:52
晨早6點?未起身,未必有人開門比佢喎...

我就係末起身因為我訓覺唔開電話,唔知有冇打比我先。管理處叔叔陪佢哋上。

屯門都有家訪啦!證明區區都有,亦唔係極少數,至少我身邊朋友都幾個被抽中。

但做家訪唔一定派得好,呢樣嘢係肯定的!

絕對支持教育局查密啲!而且唔好透露太多內容以防借地址嘅人有所防範!

damn 發表於 20-1-4 09:12
放心,嚟15分鐘左右。我以為自己住咗10年一定唔會家訪,又唔係熱門區。你也是沙田區?
...

我哋住灣仔區。已有私校offer,所以教育局話唔需要交任何prove了。不過我都支持教育局check真啲&抽多啲出嚟檢查。

最憎人走偏門,絕對支持加強捉偷雞者

咁就好喇,似乎教育局勤力左,可能加左KPI(emoji)

沙田區係熱門,上年朋友審查,個主任講到明有幾區捉得好嚴,我住沙田今年有份被審查。係麻煩啲,不過係好事,沙田已經咁多人爭,又要借其他區既學位,仲要比外區人借地址抽,好唔公平。

IDS 發表於 20-1-5 17:04
沙田區係熱門,上年朋友審查,個主任講到明有幾區捉得好嚴,我住沙田今年有份被審查。係麻煩啲,不過係好 ...

我又唔覺好麻煩,佢打比我交文件,然後上嚟講咗兩句就ok。我諗佢哋都想快啲close file。

咁奇怪,咁早家訪!?18/1 & 19/1 才遞交小一統一派位表畀教育局,現階段教育局點知申請人抽邊個校網?早幾年,1月交表後才確定申請人抽邊個校網,二月後教育局才進行家訪!