用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記 vs 學之園
go

維記 vs 學之園 [複製鏈接]

囡囡而家讀緊Victoria (HH)嘅PN,有LH嘅K1 offer。如果target係直資/私校,係咪唔洗問,轉去LH好啲?HH近屋企,可以步行返學;除咗哩點,有無咩會係留係Vic好啲?本身亦無意思報VSA。
   2    0    0    0

victoria 考小都唔錯,本身又近屋企,無需要轉

Chubu 發表於 20-1-4 00:34
victoria 考小都唔錯,本身又近屋企,無需要轉

爬文好似覺得LH同小朋友預備小一做得好;維記如果唔讀 Stepping Up,唔知夠唔夠?

mcetcc 發表於 20-1-4 09:10
爬文好似覺得LH同小朋友預備小一做得好;維記如果唔讀 Stepping Up,唔知夠唔夠?
...

Vic 要讀stepping up才夠用

係我會留Vic HH,點都有保證d。港島區多傳統名校, L H嗰套幫助唔係咁大,同埋LH 要睇吓邊間,如果係君豪校舍可能要諗諗,始終係新校。

維記同學之園的小一入學似乎差不多?
不過維記似乎讀得開心啲
英文又應該會好啲
更不用說近啲了, 對你黎講

chan123123 發表於 20-1-4 17:02
係我會留Vic HH,點都有保證d。港島區多傳統名校, L H嗰套幫助唔係咁大,同埋LH 要睇吓邊間,如果係君豪校 ...

同意

LH新分校的話要諗諗先

chan123123 發表於 20-1-4 17:02
係我會留Vic HH,點都有保證d。港島區多傳統名校, L H嗰套幫助唔係咁大,同埋LH 要睇吓邊間,如果係君豪校 ...

係君豪,但係聽聞部分老師係其他分校轉過去,不過唔知真定假

sipdowy 發表於 20-1-4 23:01
維記同學之園的小一入學似乎差不多?
不過維記似乎讀得開心啲
英文又應該會好啲

維記嘅小一入學數據一次過 show 三年(2016-2019) 所以好難直接比較。另外我哋屋企係講英文(爸爸唔識中文)所以反而想靠返學用番多啲廣東話。再加上維記貴差唔多成倍,Stepping Up 再另外加多一筆......

mcetcc 發表於 20-1-6 22:21
係君豪,但係聽聞部分老師係其他分校轉過去,不過唔知真定假

係呀,老師係其他分校過去,個別新老師就上年學期中已經attach去其他分校觀課。Admin同事都係有經驗嘅分校同事。

LH自家教材好有用,所以唔好比新校舊校影響。小一面試,你唔需要講係來自邊間分校嘅。

教學內容同其他分校一樣,都係果句,入得LH 如果家長唔努力家校合作,咁你就唔好讀LH.

順帶一題,呢度有D post 會叫你giveup  offer, 咁其他人就可以補上,所以你要自己思考同決定。

mcetcc 發表於 20-1-6 22:31
維記嘅小一入學數據一次過 show 三年(2016-2019) 所以好難直接比較。另外我哋屋企係講英文(爸爸唔識中文 ...

咁你似乎已經有答案!
淨係糾結個距離?(其實都好近..)

bananawi 發表於 20-1-6 23:11
係呀,老師係其他分校過去,個別新老師就上年學期中已經attach去其他分校觀課。Admin同事都係有經驗嘅分校 ...

明白,多謝你嘅解釋同埋意見

sipdowy 發表於 20-1-6 23:35
咁你似乎已經有答案!
淨係糾結個距離?(其實都好近..)

所以就係睇吓有無諗漏啲乜

回覆樓主:

我上年也是LH(existing) vs Vic,最終決定留在LH。
我的想法:
Vic其中一個大優勢係升VSA, 但較多位由CWB Vic既學生考到,其他分校除開剩餘既學額,約6至7人先有一個考到,比例唔算高。
比較過2者考直私結果,Vic 總合3年,較多人入赤聖,玫瑰崗等,LH好像透明度較高,列明每間分校每年升小情況,較多升小學校係本人心儀的。
學術程度,好多人會建議Vic要讀step up, 但本人唔想小朋友變相番全日,始終想佢在課外有其他時間玩下,但唔讀又驚唔夠競爭力考小。LH好多前輩都話學術程度足夠,不外補也無大問題。
Vic除左學費較貴,另外要比capital levy, 雖然銀碼不算大,但相比下,LH性價比好像較高,有豐富既自家教材,面試班。如果讀Vic, 好多野我要自己張羅。
最後,因為PN係LH現讀,小朋友好鍾意番LH, 我亦好欣賞LH家校合作,俾好多機會家長參與不同活動,所以最終無轉到Vic。

wg_ann 發表於 20-1-7 08:58
我上年也是LH(existing) vs Vic,最終決定留在LH。
我的想法:
Vic其中一個大優勢係升VSA, 但較多位由CWB Vi ...

其實我估Vic 唔係想唔透明
不過始終有四成行國際路線
國際學校最遲k2 完都升小
有啲四歲有得開始㖭
所以先唯有三年一齊講,我估呢個原因

piglover 發表於 20-1-4 14:25
Vic 要讀stepping up才夠用

我是Vic 用家N班,請教stepping up係乜?幾時開始讀?暫時未聽學校講過

mcetcc 發表於 20-1-7 00:40
明白,多謝你嘅解釋同埋意見

君豪校既校長同少部分老師係來自凱帆校. 新老師都在凱帆train 過一段時間的.
‹ 上一主題|下一主題