用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人 2 in完天水圍青年會中學收到消息? ...
樓主: cindychs
go

有無人 2 in完天水圍青年會中學收到消息? [複製鏈接]

29XX86 發表於 20-4-19 16:20
但佢只係※ Band 2C–2B ※學校喎! https://www.schooland.hk/ss/cymcass

每個人選校的原因不同,選青中是認同學校背後的辦學理念。

Mtcoook 發表於 20-4-14 21:14
我仔三月初收到電話,因為疫針情關係,所以無second in,直接比offer

我女都係3月頭收到電話問會吾會仲想黎讀,可以直接幫我同校長講,想問下我意願,我話都係想等派位

回覆 29XX86 的帖子

呢個成績只可以反映佢當時收生嘅質素,因為當時唔係好多元朗屯門人會想讀直資中學,所以佢最終一定會揀啲Banding差啲嘅人入學, 而且佢會收一堆青小嘅學生,所以青中band123都有,唔會一面倒只收band1生,但近幾年收生質素高咗,band1/2嘅人會多啲,我仔開學時老師已經話今年嘅收生質素高咗所以課程會深咗。但學校老師咩程度嘅人都會俾心機㗎,唔似其他學校行精英制。

jj19991101 發表於 20-4-20 13:17
回覆 29XX86 的帖子

呢個成績只可以反映佢當時收生嘅質素,因為當時唔係好多元朗屯門人會想讀直資中學,所 ...

同意,我仔早兩年也是以B1成績入青中(完全無運動細胞),我選青中原因是認同學校/校長教育理念:「在青中,學生最重要。」仔仔入了青中後,我深深感受到老師用心教學,學校對學生支援亦相當充足,絕對是一所好學校。

cindychs 發表於 20-1-3 17:02
我12月23收到2 in電話!12月30日下午2 in,
學校話如果吾收3日內會打電話通知,
但如果果乎合資格都要比學校 ...

我小朋友有1st in過,但一路冇收到2nd in通知,直到3月初,打電話嚟問我,校方話目前仍有學位,加上小朋友成非常好,如果依家直接取錄,問我會否接受!?,但我最終拒絕接受學位。(PS. 我小朋友屬Band 1組別)

HeiB0724 發表於 20-4-21 08:12
同意,我仔早兩年也是以B1成績入青中(完全無運動細胞),我選青中原因是認同學校/校長教育理念:「在青中 ...

絶對同意。我都係欣賞和認同青中的不一樣,好記得在二年前聽簡介會,我見到青中的同學仔表演,感動到忍唔住哭,覺得學校好有心辦學,當時已經決定要入青中。

happymama11 發表於 20-4-21 09:01
我小朋友有1st in過,但一路冇收到2nd in通知,直到3月初,打電話嚟問我,校方話目前仍有學位,加上小朋友 ...
佢咁奇怪, 反而有2 in , 要做後備都唔收, 而收無叫去2 in 既學生......

今年直資都唔知想點收生......

TTeresa 發表於 20-4-22 23:31
佢咁奇怪, 反而有2 in , 要做後備都唔收, 而收無叫去2 in 既學生......

今年直資都唔知想點收生......

學校正常會挑選合適學生進行第二輪面試,由副校長同學生會面,所以,跳過這一步唔似往常做法。

我女沒有2nd in, 只收過後備通知電郵,上星期收到取錄通知,我女沒有運動專長,但面試時老師贊她英文能力高,我估這時取錄原因

HeiB0724 發表於 20-4-23 08:09
學校正常會挑選合適學生進行第二輪面試,由副校長同學生會面,所以,跳過這一步唔似往常做法。
...

我仔都有幾個同學有second in但最後無收到的,佢哋都係B1,無體育,操行B+,但就唔多出聲或成日坐立不安的男仔,唔知係咪咁而無即時收offer。而我仔是B1,無特長和口才,只係有劍橋英文PET distinction(程度等於中一、二)和五、六年級全級英文科獎,無體育,操行A-,都係不用second in直接收,可能學校著重英文能力。

回覆 Mtcoook 的帖子

我相信學校今年因應疫情而作出收生變動, 第一批入選學生必然是學校認為最合適就讀的

29XX86 發表於 20-2-13 21:16
BAND ONE生會揀青中??

我仔band 1c,一心一意入青中(已經註冊了),連自行中學要求交vidoe都交棄了。我地覺得青中適合我仔,所以都好開心佢入到喜歡嘅中學。

回覆 Missingyou0623 的帖子

歡迎小師兄加入青中大家庭

HeiB0724 發表於 20-4-23 14:53
回覆 Missingyou0623 的帖子

歡迎小師兄加入青中大家庭

Thank you

Missingyou0623 發表於 20-4-23 14:45
我仔band 1c,一心一意入青中(已經註冊了),連自行中學要求交vidoe都交棄了。我地覺得青中適合我仔,所以 ...

我都係一樣 聽完校長講座已經覺得呢間學校好岩亞仔 我係1月頭2nd in 見校長 跟住第二日已經比offer 我 好開心可以入到青中
亞仔band 2a 好開心識到大家 希望到時識多d家長 大家聯絡下

講問你哋讀緊覺得青中教學如何,會否好Hea?
小朋友屬於b1c生,但唔自覺要監住先肯讀書,怕入到嘅中學太鬆散,會搞到唔讀書.....
(依家間小學就係咁,換咗校長變happyschool,教學政策變咗,覺得老師都係hea教,學習責任變相交俾家長自己跟)

小兒現在是青中中一生,雖然面授課不多,但仍覺得青中老師大部份有愛心和不hea,功課不算多,但係都多測驗,另外,非常多支援去幫助學生溫習。
‹ 上一主題|下一主題