用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 試堂小一面試班之有感而發
go

試堂小一面試班之有感而發 [複製鏈接]

囝囝k2,讀津幼~尋日去了一間太子教育機構試堂,上完後家長可以聽返上堂內容及表現,我聽完後非常驚訝~小一面試內容簡直係過三關,斬六將先可以做到,我自問已經放棄了,覺得香港教育已經扭曲得好嚴重,以前返學為了學習,依家要自己準備好才有機會學習,每次見到其他小朋友假日仲要去補習,上增潤班時,都覺得無奈~
   17    0    0    0

回覆樓主:

考直私有過三關亦有一take過
甄選準則因校而異有重學術或其他
看看心儀小學面試模式再在安排

"以前返學為了學習,依家要自己準備好才有機會學習" 認同

回覆樓主:

教育好失敗,不過樓主你又唔駛咁快咁驚,面試老師講得幾差都好,小朋友一年變化可以好大,進步好多。

而且面試老師一定會嚇你,等你以為有幾難,吸引家長繼續上堂。

話你知,我小朋友冇上面試班,但我算勤力蒲EK, 收集目標學校的面試模式,再PM目標學校家長向佢地攞資料,我小朋友入學後亦有下一屆家長pm我關於學校問題,,非常有用,都唔一定要上面試班的。

個人覺得面試班唯一好處係等小朋友習慣面試模式,我小朋友前年頭一浸學校間間rejects,熱身後係後邊的學校才有offers.

infong2011 發表於 20-1-3 08:27
囝囝k2,讀津幼~尋日去了一間太子教育機構試堂,上完後家長可以聽返上堂內容及表現,我聽完後非常驚訝~小 ...
其實可以唔上

sunnymama2 發表於 20-1-3 09:10
教育好失敗,不過樓主你又唔駛咁快咁驚,面試老師講得幾差都好,小朋友一年變化可以好大,進步好多。

而且 ...

多謝你分亨~我都要何你取經先得

infong2011 發表於 20-1-3 09:13
多謝你分亨~我都要何你取經先得

咁啱你個係仔,我地可以好好分享,不過我個仔唔係讀神校,如果你唔介意的話

唔洗驚。識一個仔仔,佢學術好好,但面試班老師評語麻麻,結果今年幾間神校 offer。另一個仔仔,學術同膽量都普通,本來預左好多都唔多得,今年臨急上幾堂面試班,目前有兩三間 offer 同幾間 waiting。兩個家庭都認同面試班上左係有進步,畀自己同仔仔心理準備。起碼知道面試會做乜、考乜。

最好係爬文重溫各校面試模式同學校讀書模式。唔適合/冇可能嘅可以唔洗考(e.g. 明知自己學術冇操過,報 SFA 同 APS 都係浪費時間/自知小朋友幼稚園已經唔守規、玩挑戰、冇時停,咁考到傳統學校,你都未必讀)。

回覆樓主:

我嘅小朋友無上過面試班,佢地都有直私offer,面試班嘅成效真係見仁見智,我自己覺得父母如何教養小朋友會比較重要……

回覆 infong2011 的帖子

小一面試從來都唔會有人可以肯定話要全部做到先有學校收, 何況就算面試班做到, 都要睇實戰臨場發揮, 其實入唔到直私, 津小一樣可以有學校適合, 輕鬆D啦.

唔嚇怕你,你點會心甘情願咁打開荷包?
「升上小一課程好深,快點打好個底等小朋友唔洗咁辛苦!」 聽完你又想打開荷包。

Petman 發表於 20-1-3 12:57
唔嚇怕你,你點會心甘情願咁打開荷包?
「升上小一課程好深,快點打好個底等小朋友唔洗咁辛苦!」 聽完你又 ...

千里之堤 潰於蟻穴 水長流······

alibabah    發表於 20-1-13 18:35
alibabah    發表於 20-1-13 18:35

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

1998Ruby1998 發表於 20-1-3 09:42
唔洗驚。識一個仔仔,佢學術好好,但面試班老師評語麻麻,結果今年幾間神校 offer。另一個仔仔,學術同膽量 ...

我仔幼稚園師兄的case 參唔多一樣,上面試班老師話一線學校唔敢講,二線學校應該得。

結果師兄都有唔錯非二線的offers。佢阿媽同我講入到心儀學校,唔係面試班老師的功勞囉!因為面試班每堂的comment 都係一樣,話佢個仔答問題語氣唔gentleman,由始自終冇俾過咩貼士俾佢地!

sunnymama2 發表於 20-1-3 14:10
可以呀。。。但我唔係專家,可以分享吓的

求分享。
我見太多人吹棒面試班,但我覺得學習唔應該係咁樣嘅。

infong2011 發表於 20-1-3 08:27
囝囝k2,讀津幼~尋日去了一間太子教育機構試堂,上完後家長可以聽返上堂內容及表現,我聽完後非常驚訝~小 ...
其實你叫得小朋友上面試班, 本身已認同了扭曲既制度

只係結果比你想像中殘酷 (相比之下原來小朋友和別人差距大), 自己一時接受唔到啫

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我經歷咗兩次考小學,其實考唔考到心儀學校真係好睇你點同佢去準備,但係準備完都唔一定得,因為都要睇小朋友臨場發揮。有d好穩定嘅小朋友唔使上面試班都好多offers,有d上幾間都無offer,但係當然亦有相反嘅例子,總之,結果唔好太介意,盡咗力就無悔了

唔洗咁灰,我小朋友無上過面試班又無上學術班但都一take過入到好好既直資,一切取決於父母培養

sunnymama2 發表於 20-1-3 09:10

而且 ...

我便是曾經問你攞料的家長,而家同校了。謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題