用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果心儀果間...
樓主: akakaka
go

如果心儀果間... [複製鏈接]

多謝大家意見... 我會好好研究學校各方面試下說服呀女~

sunnymama2 發表於 20-1-2 11:49
我冇諗呢樣野

想當年阿仔見snoopy 校長,校長話捨唔捨得同學,幼稚園同學唔會同佢讀同一間學校,會唔會唔 ...

你仔識咁樣答好勁!

akakaka 發表於 20-1-2 10:09
明白... 但始終擔心如果揀左龍校, 佢會好反感唔想番學(T-T)
諗緊點可以令佢改變想法...

一個暑假可能唔記得咗了~~~

回覆樓主

如果買玩具,我一定跟亞女意願。但依家選學校,唔係純粹鐘意/唔鐘意咁簡單,仲有好多非五、六歲小朋友能力能決擇的考慮因素。

cheechi 發表於 20-1-2 19:12
如果買玩具,我一定跟亞女意願。但依家選學校,唔係純粹鐘意/唔鐘意咁簡單,仲有好多非五、六歲小朋友能力 ...

的確係... 希望小朋友會同買玩具一樣... 好快見一樣鍾意一樣, 然後咩都唔記得(emoji)

如果兩間學校係同level就可以俾小朋友揀
但如果明顯地有一間成績 升學都好d
就當然揀呢間啦

akakaka 發表於 20-1-2 10:10
呢間龍好似係無呈分...我地唔大野心, 如讀得到正正常常應該唔諗轉校~
...

我都放棄佐一間直資一條龍,因為校舍同交通。
并非大熱,不過完全無後悔過

我大女去年有A直資offer, 佢又係好鐘意,因為有同學仔一齊讀,小賣部又有燒賣賣,同埋佢係用努力考了1小時做卷考來的offer, 所以好珍惜。

但後來有B直資offer, 我地2公婆比較後,認為B直資更啱個女,所以想take, 起初亞女唔願意轉校,後來找了很多B校的上課程況及課外活動資料,成功令亞女轉軚,呢個轉軚過程,記得要比佢全程參與,包裝成係佢自己選擇

十分鐘 發表於 20-1-5 02:44
我都放棄佐一間直資一條龍,因為校舍同交通。
并非大熱,不過完全無後悔過
...

放棄一條龍唔係易事...我其實都面對交通問題~

tmko 發表於 20-1-5 11:07
我大女去年有A直資offer, 佢又係好鐘意,因為有同學仔一齊讀,小賣部又有燒賣賣,同埋佢係用努力考了1小時 ...

多謝你提醒我, 同佢好好討論而唔係利誘嘅重要...希望阿女唔會太stubborn啦~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我要睇睇,邊間學校比較切合我家庭需要,整體比較,唔會單單因為一個龍字就話一定比較好

聽唔聽個細路話,就好睇我上面比較之後嘅結果,如果打成平手,就聽下佢話無壞,特別係硬頸精靈一族

恐龍家

回覆 taiyeung 的帖子

請問是否天后個間培僑?

小曳人 發表於 20-1-6 16:39
我要睇睇,邊間學校比較切合我家庭需要,整體比較,唔會單單因為一個龍字就話一定比較好

聽唔聽個細路話, ...

多謝你意見, 另一間學校好少人討論, 升中資料亦唔太清晰, 但我個人係好鍾意佢德育方面嘅安排~ 呢方面我地睇得比較重~

了解後覺得龍校德育都做得唔錯... 我地唔奢望阿女好叻要做band 1頭果d, 希望佢愉快學習, 所以龍校免卻呈分嘅壓力對我地有一定嘅吸引力...

而家最大煩惱係地區小學唔駛搬屋而龍校要搬, 同埋阿女嘅感受... 但感覺上佢應該都唔算太硬頸嘅~

回覆 sukisukifung 的帖子

我估呢一版入面講的培僑,九成係大圍個間
‹ 上一主題|下一主題