用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果心儀果間...
go

如果心儀果間... [複製鏈接]

小女有兩間直資offer, 一間係地區小學, 前兩個月final in 後阿女一直表示好鍾意, 得知有offer 亦好雀躍, 有幼稚園好朋友會同校。
另一間龍校, 係父母角度, 成績同升學黎講呢間比校理想, 但阿女final in 後表示唔鍾意。原因不明...可能因為先入為主, 因為in 完第一間之後佢好似已認定左唔想in其他...

各位爸爸媽媽覺得應該跟小朋友意願決定嗎? 求指教⋯⋯

2    0    0    0

我會揀龍校
升中煩少好多

回覆樓主:

5,6歲小朋友,識得幾多,真係比佢揀?

好睇間龍中是否心儀,龍校呈分透明率普遍低,如果要外闖都好多 uncertainties,當然K3唔知 P6 事,龍中對中至下游同學是一大保障。

sunnymama2 發表於 20-1-2 09:52
5,6歲小朋友,識得幾多,真係比佢揀?

明白... 但始終擔心如果揀左龍校, 佢會好反感唔想番學(T-T)
諗緊點可以令佢改變想法...

我會考慮邊一間地區小學和邊一間龍校。如果不是最心儀龍校,而該地區小學也不差,我會考慮個小朋友嘅意願。

fefemom 發表於 20-1-2 10:03
好睇間龍中是否心儀,龍校呈分透明率普遍低,如果要外闖都好多 uncertainties,當然K3唔知 P6 事,龍中對中 ...

呢間龍好似係無呈分...我地唔大野心, 如讀得到正正常常應該唔諗轉校~

同佢SELL你心儀那間的優點
但要代入佢的角度去諗
例如有冇佢鍾意的課外活動、硬件設施等
同埋話佢知間學校係好難先考到,要珍惜機會,讚吓佢叻

我都諗住用呢啲方法
雖然最後一定係跟家長的選擇,但包裝到好似佢自己有份做決定咁

akakaka 發表於 20-1-2 10:10
呢間龍好似係無呈分...我地唔大野心, 如讀得到正正常常應該唔諗轉校~
...

龍中,仲要係培僑喎。。。係呃呃tum tum 佢,講吓PK的優點,話要最叻叻的先讀到,又好少功課,可以好多時間玩(亦係事實吧)

akakaka 發表於 20-1-2 10:10
...

如果一心上龍中,成班同學上,歸屬感強都幾開心。可能小朋友怕小學冇朋友仔?上到小學新的開始,好快會適應,俾多啲鼓勵佢。

培僑? 越來越多人讚佢好, 一定揾到D優點出黎讚佢. 另外,我想提"好朋友一齊讀"呢樣唔好咁認真, 你唔會知阿好朋友明天會唔會轉去聖喇拔架喎. 當年我女考小一時, 隨住時間同學們都不斷轉軚, 真係未到開學都未知讀邊間.
另外, 最好睇埋VS邊間.

akakaka 發表於 20-1-2 09:27
小女有兩間直資offer, 一間係地區小學, 前兩個月final in 後阿女一直表示好鍾意, 得知有offer 亦好雀躍, ...

我小朋友都冇幼稚園同學一齊上同一間小學,佢係慢熱型,但佢好快有新朋友。

你冇開名係邊幾間小學,但我係你都會揀龍校,6年後唔駛再煩。

tantanmama 發表於 20-1-2 10:54
培僑? 越來越多人讚佢好, 一定揾到D優點出黎讚佢. 另外,我想提"好朋友一齊讀"呢樣唔好咁認真, 你唔會知阿好 ...

剛剛在培僑版睇左啲討論,用家既意見可以參考一下,可能有唔同睇法

pugusan 發表於 20-1-2 10:11
同佢SELL你心儀那間的優點
但要代入佢的角度去諗
例如有冇佢鍾意的課外活動、硬件設施等

明白,我都試下先
我見你女女好似考到神校, 都有呢個問題?

5、6 歲睇野好表面,好大機會係因為好朋友唔讀同一間而覺得間學校唔好。(咁你都睇唔出吖

好正常,人人都想有熟悉嘅人陪,就算環境唔係最好。Sell 下學校優點,再同佢講話「XXX 雖然依家同你一樣有 offer,可能最終都唔係讀呢一間 wor,佢可能去第二間。咁你咪又一個人。」再好似 sales 咁讚「呢間學校獨一無二,校舍好大,唔係個個都收。收左呢,個個都好叻仔叻女,所以功課測驗唔會畀多,一星期可能有一兩日係完全冇功課,大家都開心返學放學。仲有每個學期都比人放假多一星期,可以多啲去旅行。」

的確吖,培僑唔多功課測考,唔係個個收,又係每個學期有 term break,冇欺騙成份。

sunnymama2 發表於 20-1-2 10:18
龍中,仲要係培僑喎。。。係呃呃tum tum 佢,講吓PK的優點,話要最叻叻的先讀到,又好少功課,可以好多時 ...

好, 我加油洗下佢腦先...
上次in 完已經係學校買雪糕佢食都收買唔到佢( ̄▽ ̄"")

akakaka 發表於 20-1-2 10:09
明白... 但始終擔心如果揀左龍校, 佢會好反感唔想番學(T-T)
諗緊點可以令佢改變想法...

小朋友想法變得好快
識到新朋友
就會喜歡
我覺得你可以講多啲學校優點俾佢知
自己又美化下學校

akakaka 發表於 20-1-2 11:01
明白,我都試下先
我見你女女好似考到神校, 都有呢個問題?
小朋友有自己意見嘛
通常都係一啲主觀因素影響佢地對學校的觀感
例如有好朋友一齊,或面試當日的遭遇等

1998Ruby1998 發表於 20-1-2 11:04
5、6 歲睇野好表面,好大機會係因為好朋友唔讀同一間而覺得間學校唔好。(咁你都睇唔出吖  )

好正 ...

我冇諗呢樣野

想當年阿仔見snoopy 校長,校長話捨唔捨得同學,幼稚園同學唔會同佢讀同一間學校,會唔會唔慣。阿仔話我讀k1都冇人同我一齊入去讀,我都適應到,小學更加冇問題啦

sunnymama2 發表於 20-1-2 11:49
我冇諗呢樣野

想當年阿仔見snoopy 校長,校長話捨唔捨得同學,幼稚園同學唔會同佢讀同一間學校,會唔會唔 ...
好成熟的答案
叻仔

‹ 上一主題|下一主題