用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果自行第二諗唔到, 應只報自一?
go

如果自行第二諗唔到, 應只報自一? [複製鏈接]

若只報自一, 會唔會太危險?
   0    0    0    0

mypineapple 發表於 20-1-2 09:07

自一是本區?諗住自行唔得就甲一、乙一抽?要睇吓學校有幾熱……
如果自一是他區,我會放本區乙一於自二考。

挑戰B1a top 學校,當去見識下。

b3410 發表於 20-1-2 09:29
挑戰B1a top 學校,當去見識下。

跨區神校?

回覆樓主:

請問自一係直屬/聯繫中學

如果真係完全冇頭緒,擺啲越級 all in 學校。收左皆大歡喜,唔收都有見識過,平常心等派位。

唔係個個都有機會面試,一生只得一次,過左就冇,要等大學/見工。

mypineapple 發表於 20-1-2 09:07

出生率上升不少,把握每個機會才實際。如果你一心一意只想入自1嗰間中學,咪試下揀間比自1更高的高牆讓孩子搏下,搏中嘅才考慮入唔入,若然不適合孩子成長咪攞住張"皇牌籌碼"去叩番間自1中學,或許會更容易叩呢!有時D嘢好難講,或者孩子面試完自1有咗經驗,加上自2本着牆太高無乜機心態之下面試仲好D添,唔覺意給取綠了都唔出奇。總的來說,唔放棄每個機會才是最好,响這個出生率不斷上升的世代就更加。
‹ 上一主題|下一主題