用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學的自行同大抽獎是否只能參加一次? ...
go

中學的自行同大抽獎是否只能參加一次? [複製鏈接]

中學的自行同大抽獎是否只能參加一次?即使我repeat 小六也不能再自行同大抽獎?
   0    0    0    0

270496 發表於 20-1-1 15:31
中學的自行同大抽獎是否只能參加一次?即使我repeat 小六也不能再自行同大抽獎? ...

重讀小六,應該一切都從頭玩過吧!

回覆 vin105 的帖子

聽說大抽獎只能夠參加一年

中學的自行同大抽獎是否只能參加一次?即使我repeat 小六也不能再自行同大抽獎? ...

照計,小五期末考試是第一次呈分,就已經開始了整個升中程序,小學應該不會接受任何時候的"留班"申請。

270496 發表於 20-1-1 15:50
回覆 vin105 的帖子

聽說大抽獎只能夠參加一年

咁可唔可以考慮中一重讀,轉去第二間學校呀?直至中學會否考慮這些從獨身呢?

私立中學應該冇問題!

資助中學叩門又o唔OK呢?

回覆 IloveJJ 的帖子

怕小六失手,看看有否多次機會

270496 發表於 20-1-1 16:23
回覆 IloveJJ 的帖子

怕小六失手,看看有否多次機會

唔係留小六咁簡單,真係有咁嘅機會,似乎要降番落小五重來~~~

回覆樓主:

我地以前小學如果呈一失手,我就見過小五留班,小六乜都去晒應該無了!其實唔俾都應該,如果太多人留級,咁會好影響d學位,好似今年咁位已經唔夠,再加上年留級就大件事

In2c68 發表於 20-1-1 19:14
我地以前小學如果呈一失手,我就見過小五留班,小六乜都去晒應該無了!其實唔俾都應該,如果太多人留級,咁 ...

我哋就要响呈1前決定小五留班,一旦開始咗呈1考試就不能留班。

我唔明點樣六年級留班。呈分都開始左,點留?除非返落五年級重頭開始,不過我諗未有人試過。

1998Ruby1998 發表於 20-1-1 21:26
我唔明點樣六年級留班。呈分都開始左,點留?除非返落五年級重頭開始,不過我諗未有人試過。 ...

小五重讀都要無參與呈1才算未曾參與升中派位程序。一旦參與了呈1且學校已把分數呈上教育局,應該就無得返轉頭當無呈過第1次之呈分。

YmOra 發表於 20-1-1 21:39
小五重讀都要無參與呈1才算未曾參與升中派位程序。一旦參與了呈1且學校已把分數呈上教育局,應該就無得 ...

我地小學(阿女個屆)真係有人試過小五repeat(全級得佢一位同學), 當時都幾

至於全港小六生就一定唔可以repeat。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有些校睇4-6年級成績表, 咁你咪要比四年的成績表比中學睇?人地中學又會點睇呢?
仔可以自動自覺溫書就好了。

gracelam 發表於 20-1-1 21:57
我地小學(阿女個屆)真係有人試過小五repeat(全級得佢一位同學), 當時都幾  

至於全港小六生就 ...

應該係考得好差,所以成績未呈教育局已經同學校表示想留班。呈咗分,開咗file就唔得。

gracelam 發表於 20-1-1 21:57

至於全港小六生就 ...

我女小二嗰年,有兩個小五重讀生添,知道佢哋係無考呈1,所以先覺得重讀情況無直接影響升中程序。

知道二人中有一個因病住院半年影響學業進度,固jm決定重讀小五並向校方申請留班,該jm有分享話校方說未有呈上呈1的考試分數比較容易處理。

YmOra 發表於 20-1-1 23:08
我女小二嗰年,有兩個小五重讀生添,知道佢哋係無考呈1,所以先覺得重讀情況無直接影響升中程序。

知道 ...

我女位同學係有考呈一,可能係樓上jm講,考完在學校未呈上教育局,個家長要求repeat.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-1-1 23:12
我女位同學係有考呈一,可能係樓上jm講,考完在學校未呈上教育局,個家長要求repeat.
...

明白

little_yolky 發表於 20-1-1 22:55
應該係考得好差,所以成績未呈教育局已經同學校表示想留班。呈咗分,開咗file就唔得。
...
明白了,謝謝各位🙏🙏🙏🙏

呢個問題,你應該問EDB。
正常嚟講,呈分開始後,除官津龍校小學部可讓學生留班一次外,其餘有呈分既官津小學都無得安排留班。

個人認為:
統一派位同小學一樣,只能參加一次,因為EDB派咗位俾你責任已完,你讀唔讀已經唔關佢事。
自行亦和小一類似,只要未讀過中學,你可以無限復活,只要俾錢去EDB攞份資料表就得(當然會變咗無呈分學生咁處)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題