用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有什麼辦法可以段練小六男生的體能
go

有什麼辦法可以段練小六男生的體能 [複製鏈接]

P.6 又要呈分又要面試,有什麼辦法可以段練小六男生的體能?

亞仔今期轉左去學乒乓波,但今日下午練完兩個小時也話無出汗!感覺超低運動量!

請問大家有咩好提議?
   0    0    0    1

輪流打?佢參與比較少?乒乓球的運動量唔少的,打2個鐘都唔出汗,比較離奇。

Jane1983 發表於 19-12-31 22:04
輪流打?佢參與比較少?乒乓球的運動量唔少的,打2個鐘都唔出汗,比較離奇。 ...

對小組輪流打,兩三個小朋友!可能他在15分鐘左右的回家路程已經cool down, 所以我看他真的沒有汗!(emoji)

可能明年要自己訂個場,幕牆和他親自切磋下!

有啲人體質係唔多流汗。親人打羽毛球、跑步都唔會出汗,只會因為天氣好熱先出汗。醫生只係會咁樣嘅體質比較難快啲散熱,身體正常。

1998Ruby1998 發表於 20-1-1 01:13
有啲人體質係唔多流汗。親人打羽毛球、跑步都唔會出汗,只會因為天氣好熱先出汗。醫生只係會咁樣嘅體質比較 ...

明白,難怪平時和細佬一齊玩嘅時候,流汗嘅情況都明顯比細佬少!

我昨天見他打完兩個鐘頭乒乓波都冇咩汗,仲以為他放軟手腳,冇認真練習添!

跑步、操水應該运动量大d....不过好少六年先开始。足球籃球应比乒乓球跑得多d? Indoor rowing都幾索氣下……

vin105 發表於 19-12-31 21:35
P.6 又要呈分又要面試,有什麼辦法可以段練小六男生的體能?

亞仔今期轉左去學乒乓波,但今日下午練完兩個 ...

我就是覺得一張枱範圍又有冷氣所以先選乒乓球
你要練體能都唔係唔可以,找個魔鬼教練就得,不過既然呈分,做乜係這時間練體能,just curious

MrBeast 發表於 20-1-1 10:25
我就是覺得一張枱範圍又有冷氣所以先選乒乓球
你要練體能都唔係唔可以,找個魔鬼教練就得,不過既 ...

呈分當然是首先任務!但見到他個肥腩仔,難免要幫她諗下計瘦身!

Yanamami 發表於 20-1-1 09:33
足球籃球应比乒乓球跑得多d? … ...

都唔一定,e加我小朋友上午bb, 下午tt, 我問佢會不會太累,佢話bb 一半時間都是企係度等或聽教練講野,反而tt 連續打一個中之後明顯累態

vin105 發表於 20-1-1 10:37
呈分當然是首先任務!但見到他個肥腩仔,難免要幫她諗下計瘦身!

其實運動對學習是有間接的幫助,若分配到時間是好事,more importantly, 養成運動習慣,有健康先有財富。或許考慮下游泳和溜冰(roller 也可),我見玩溜冰叻的身材通常都好fit,另外亦要注意下diet

vin105 發表於 20-1-1 06:48

我昨天見他打完兩個鐘頭乒乓波都冇咩汗 ...

兩個中,是康民處的訓練班定球會呢?

vin105 發表於 19-12-31 21:35

亞仔今期轉左去學乒乓波,但今日下午練完兩個 ...

室內運動, 開住冷氣打, 出汗少吾出奇。
試下户外運動, e.g. 田徑, 籃球, 足球...

MrBeast 發表於 20-1-1 10:49
兩個中,是康民處的訓練班定球會呢?

球會!平常最多四位小朋友一起練!

assado 發表於 20-1-1 11:19

室內運動, 開住冷氣打, 出汗少吾出奇。

戶外運動,他玩單車,每次45分鐘左右,出汗情況好些!

有氧運動才有較燒脂肪,真係要幫佢諗下計!希望今年可以捉他每星期踩兩次單車啦!

vin105 發表於 20-1-1 11:27

有氧運動才有較燒脂肪,真係要幫佢諗下計!希望今 ...

有單車訓練班, 小朋友要跟住大隊操練。

assado 發表於 20-1-1 11:31

有單車訓練班, 小朋友要跟住大隊操練。

你指私人或非牟利機構單車練習班?之前都冇乜特別了解這方面,有咩好介紹呀?

vin105 發表於 20-1-1 11:27

有氧運動才有較燒脂肪,真係要幫佢諗下計!希望今 ...

雖然出汗可以係一個體力付出的參考指標,但最重要都是運動量,otherwise, 唔通焗sauna 都可減肥乎?

vin105 發表於 20-1-1 11:36
你指私人或非牟利機構單車練習班?之前都冇乜特別了解這方面,有咩好介紹呀?
...
康民有牛下車神班,個d車係一定要non stop 咁chai, 不過玩過的朋友話成日炒車

vin105 發表於 20-1-1 11:36
...

你試上網找吓 或 search FB 有冇。

我星期日早上, 見吐露港單車徑上, 有兒童單車隊正在練習, 都踩得吾慢而且有隊形, 全部帶曬頭盔, 有規則, 都好安全。
‹ 上一主題|下一主題