用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園 vs SC vs KV
go

啟思小學附屬幼稚園 vs SC vs KV [複製鏈接]

三更都有Offer,同一時段。請問大家有沒有意見作參考?

Thanks!!
   1    0    0    0

kelvinjai 發表於 19-12-31 17:58

Thanks!!

小朋友性格如何?

綠茶新地 發表於 19-12-31 19:28
小朋友性格如何?

性格較為內向

你是否心儀啟思附小? 啟小學費會否覺得貴?

小朋友英文程度如何?

我揀啓小附幼,小朋友訓練思考好重要

kelvinjai 發表於 19-12-31 19:38
性格較為內向

如果小朋友性格想佢活潑開朗揀SC ,想佢自律和服從性強揀KV ,啟思一定唔揀程度太淺,考私小直資無咁著數

回覆 kelvinjai 的帖子

如果小朋友性格內向,SC, KV 谷校入到去如果跟唔上,會更加打擊佢自信心,影響成長,不是名校就一定適合自己小朋友。啓思附幼學術上冇咁谷,語境非常好,加上主張愉快學習,思維訓練,對小朋友日後成長好重要。而且升小學成績也非常優異,有很多小朋友也入到名小

flora.chen 發表於 20-1-2 08:41

如果小朋友性格內向,SC, KV 谷校入到去如果跟唔上,會更加打擊佢自信心,影響成長 ...

我都係第一次聽啟思幼同學仔好多考到名小,如果理據充足,拿數據出來等樓主好好選擇

vote for SC

升小有冇分?計畫直私定官津?如果需要在公海打拼,三間入面揀sc or kv。啟幼係好,但程度淺,除非你非常心儀啟小(但sc同kv出來都相對容易考到啟小)

kv紀律性同自覺性會train得好好,家長不用太操心。而sc就活動教學,小朋友自信心同presentation skill係會好好。如果考慮到性格屬於內向型,我個人覺得sc會係較好選擇。

回覆樓主:

vote for SC!
SC唔係一間谷校喎,相反,係一間happy school,佢地有方法,有系統去教學生。
唔怕跟唔上喎。

回覆 綠茶新地 的帖子

https://www.cpskg.edu.hk/website/cp1admission.html
學校官網,都唔少名校丫~

多謝大家comments.(emoji)(emoji)

我是PM offer(報名時已選擇下午班),家人普遍是反對,學費貴,太快收到通知錄取(如騙局),啟小和啟中不入流。

我曾問用家對啟思的評價是正面(啟中除外),不過,最終決定不是我...

回覆樓主:

如果full time mum 自己有時間係屋企跟,我覺得cpskg 都幾好...

我係用家,覺得學校係啟發小朋友思維同主動學習方面做得幾好...學校每星期都有不同主題,小朋友見識真係多咗...
而且我個人覺得學校教出嚟嘅學生都好活...唔死板...

我本身係full time mum 可以自己係屋企跟...我覺得soft skill先係最難搞...所以cpskg 好適合我...

祝你都搵個最適合自己嘅選擇啦...

aechan 發表於 20-1-3 11:58
回覆 綠茶新地 的帖子

https://www.cpskg.edu.hk/website/cp1admission.html
其實看看佢升小既學校名單就知唔簡單,可能SC, KV 名氣大,不過最重要也是小朋友適不適合,其實啓小幼也是全港排名前的幼稚園。當然,啓小學中學未必及幼稚園出色。

cy372818 發表於 20-1-4 00:59
如果full time mum 自己有時間係屋企跟,我覺得cpskg 都幾好...

我係用家,覺得學校係啟發小朋友思維同主 ...
非常認同,soft skill, mindset係最難教亦係最重要

cy372818 發表於 20-1-4 00:59

我係用家,覺得學校係啟發小朋友思維同主 ...

請問呢間學校需要家長很大的參與嗎?

另外想問學校著唔著重品德教育㗎?

lghung 發表於 20-1-6 20:23
請問呢間學校需要家長很大的參與嗎?

另外想問學校著唔著重品德教育㗎?

我又唔覺得需要好大參與,功課量唔多,亦都冇乜(基本上冇)親子勞作...又唔需要家長做義工...

品德教育方面係重視咖...呢個都係當日我由PN 轉校嘅原因...老師會教小朋友守規矩同有禮貌,唔只對長輩、對大人,小朋友之間都要互相尊重同有禮貌⋯例如,我女而家成日都會問我:「請問你可唔可以同我一齊玩呀?」佢哋係學校成日都會咁問同學仔咖⋯

kelvinjai 發表於 19-12-31 17:58

Thanks!!

SC比較全面,升小成績亮麗

‹ 上一主題|下一主題