用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求富榮迦南用家分享
go

求富榮迦南用家分享 [複製鏈接]

有富迦及譚歐offer,求問富迦好不好
   2    0    0    0

oskmshbo 發表於 19-12-31 10:07
有富迦及譚歐offer,求問富迦好不好

好好啊!收到富榮迦南offer

對迦南學術好滿意,英文堂教phonics, 讀readings. 數學分別有中數、英數練習。俾家長嘅輔助教材都好足夠,中英都有字卡、有phonics 磁石,數學有1-100數字積木。
不過品德教育、規矩呢啲冇以前讀過另一間好,畢竟個時讀全日班,老師1:12,宜家富迦半日,老師1:2X。

回覆 Justmichelle 的帖子

即是一個老師要睇好多學生?

唔知叫唔叫多,我諗一般幼稚園都係呢個比例吧,1-2個老師對2X個學生,對住老師每日得三個鐘,每人可以分到嘅時間可以想像。
以前讀全日班,老師話對住啲小朋友全日,課程冇咁趕之餘可以有時間同佢地逐個傾計,每日湊放學嘅時候老師間唔時會同我分享小朋友返學嘅趣事,依家真係好少。
不過對學術我係好滿意。
有時都要有取捨,衡量下自己想小朋友喺幼稚園呢個階段側重咩方面。

我嗰仔係嗰度過咗愉快嘅3年幼稚園生活。而家返小一,我覺得佢學術都跟到(尤其佢係細B)。老師校長都好好。總括嚟講都滿意。

回覆樓主:

黃埔迦南就知,我家姐個小朋友讀過,多教學經驗極度小的老師,有問題就屈學生犯事,唔會考慮下自己有冇先教到bb做好。

我唔知大家有冇政治取態,但係呢間嘢就非常之藍。個小朋友將來必定洗腦愛中國。

請問學校做咗乜野令你覺得佢非常藍?
讀咗半年除咗關於戴口罩個張通告外,又唔覺有講關於政治野

我仲糾結緊,看來富迦學術不錯,但譚歐英文語境很吸引!

我睇到你隔離個post丫,見到人地用家寫得譚歐陽很不錯。以前都聽過譚歐陽可易啲考入陳守仁,語境好重要呢。
興趣班嘅話迦南呢邊好貴,$1800/8堂,同出邊學差不多,所以我都冇喺學校學。
你住邊頭啊?可以考慮埋邊間返學近,我舊年要搭車返學,大人細路都辛苦,神校就話啫......

回覆 Justmichelle 的帖子

我住九龍城,兩間都要撘車呀
‹ 上一主題|下一主題