用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教報名 ESF YEAR 6
go

請教報名 ESF YEAR 6 [複製鏈接]

小朋友依家小四,想升小五時入IS,我3個月前ONLINE報名2020~21 YR6. 想問有冇人知大約幾時有update or interview? 交晒$同資料但連email confirmation都冇,好驚自己有野攪錯
   0    0    0    0

綠荳媽媽 發表於 19-12-30 23:31
小朋友依家小四,想升小五時入IS,我3個月前ONLINE報名2020~21 YR6. 想問有冇人知大約幾時有update or inter ...

申請插班,ESF網頁話有位才会安排interview, 不如你打電話問下。網頁仲列出2019-20學年現有空缺,但year 5 and year 6 都無位,如果今年year 5 無人走,明年year 6都可能無位,有都会先見排在wait list最前的申請人

綠荳媽媽 發表於 19-12-30 23:31
小朋友依家小四,想升小五時入IS,我3個月前ONLINE報名2020~21 YR6. 想問有冇人知大約幾時有update or inter ...

提提你如果你小朋友Y6嘅12月1日或之後先入到ESF, 將不會保證有中學嘅位俾你。

lovegeneration 發表於 19-12-31 07:35
提提你如果你小朋友Y6嘅12月1日或之後先入到ESF, 將不會保證有中學嘅位俾你。

...

咁我係咪依家報Y5好d呢?

lovegeneration 發表於 19-12-31 07:35

...

佢2018年已生效,所以都一樣

綠荳媽媽 發表於 19-12-31 08:42
咁我係咪依家報Y5好d呢?

我覺得報Y5插班好D,for your reference 我之前報咗2年半先有得interview。但近期好多人走所以條龍冇以前咁長應該可以快D。

lovegeneration 發表於 19-12-31 09:20
我覺得報Y5插班好D,for your reference 我之前報咗2年半先有得interview。但近期好多人走所以條龍冇以前 ...

thanks for your update. 今晚再報過。

綠荳媽媽 發表於 19-12-31 13:59
thanks for your update. 今晚再報過。

你可以試吓打俾ESF可否bring forward your application, 咁就唔使再俾多次$2000

你打電話去學校問下佢俾唔俾你報year5先啦!ESF係跟小朋友出生年份報名,唔係自己揀報year6 定year 5做超大b架!不過學校放緊假,應該要6號先會有人接聽電話。

shin08 發表於 20-1-1 14:45
你打電話去學校問下佢俾唔俾你報year5先啦!ESF係跟小朋友出生年份報名,唔係自己揀報year6 定year 5做超大 ...

你應該誤會啦,樓主已經報咗名20年8月先開始排Y6。我係建議樓主盡快插班現在就開始排Y5,唔好等到8月先開始排Y6。好大機會Y5會冇位,個application 8月都會rollover to Y6。
‹ 上一主題|下一主題