用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧,聖羅撒,九龍真光
樓主: bvbb
go

銀禧,聖羅撒,九龍真光 [複製鏈接]

ktdanielli 發表於 19-12-31 16:16
九真33222和中文還高過SRL,真係唔使入沙田咁遠。
因為有巴士直到,遲些又有沙中線,交通方便,只是SRL要Form 6才可外出lunch. 反而去何文田區中學仲遠。

bvbb 發表於 20-1-1 16:45
你好! 請問囡囡讀得開心嗎?功課多和很谷嗎?謝謝!

PM you

bvbb 發表於 20-1-1 16:51
請問銀禧數學,Phy, Chem, Bio 教成點? DSE 成績比較女校成績是否好些? 謝謝

銀禧理科成績幾好和老師教的用心,你特別問"數學"科,是否你的孩子對數學十分喜歡,如果孩子想追求數學有更大更大的滿足,個人建議""聖言""會是讀數學幾好的地方。至於銀禧之DSE表現,由於學校一直都無公報這方面資料,如果我講就不太"合適"吧!如果,你真的想知道用家讀成點及DSE表現如何,我建議你响簡介會到我校與用家詳談詳談好D。

後記:
唔好意思,我誤會咗你的孩子是男的,建議錯咗"聖言"給你。

bvbb 發表於 20-1-1 17:04
阿女數學較強,將來選科應該偏向數理,而佢又想學校多些校園活動。

需要提提你,銀禧的課外話動與所有中學一樣係有的,不是很出色。但,近年開始多咗D獎項,你可以瀏覽學校網頁看看。我和女兒當初揀銀禧的意願剛剛與你們的"相反",我哋喜歡銀禧活動少,以讀書為主。還有,服務社區之活動做得幾好,我和C6都想女兒多參與這些活動。

bvbb 發表於 20-1-1 16:55
請問hkpapa852有什麼建議? 有唸過試油真,但阿囡唔想。謝謝!

B1c成績讀"油真"會好吃力。自行機會亦十分低。

回覆 kirstyau 的帖子

搭單問下, 假如聖家B1女(學校唔會講, 自己估成績), 今年DSE C/E/M/LS 4+為62/81/63/74, 自行會唔會揀SRL?  好似兩間不相伯仲

johnwooo 發表於 20-1-2 09:08
回覆 kirstyau 的帖子

搭單問下, 假如聖家B1女(學校唔會講, 自己估成績), 今年DSE C/E/M/LS 4+為62/81/63/ ...

唔會啦!自己學校有朋友仔麻。

唔清楚你地“乙一”上直中係咪穩入,如係,自行一定試高一線/想轉去男女校

Poyau 發表於 19-12-31 15:51
銀禧DSE資訊有限
2019年33222率84.9%

銀禧 b1b - c ??

amj 發表於 20-1-4 00:07
銀禧 b1b - c ??

據33222估算銀禧屬B1C-B

bvbb 發表於 20-1-1 17:11
因為有巴士直到,遲些又有沙中線,交通方便,只是SRL要Form 6才可外出lunch. 反而去何文田區中學仲遠。 ...

同感,我地住九龍城區,返九龍城區中學唔知點解仲難過返誇區。。九龍城區中學對我黎講好隔涉。

我也想搭單問下,同係band 1c女。。自行九龍城區培道好唔好?

jy0022 發表於 20-1-4 11:06
同感,我地住九龍城區,返九龍城區中學唔知點解仲難過返誇區。。九龍城區中學對我黎講好隔涉。
...

這份城市中的隔涉感才擁有"寧靜"環境讀書學習。就如九龍塘位於牛津道的學校區,一踏入牛津道就有種寧靜感,阿女話响到讀書靜過小學好多。

jy0022 發表於 20-1-4 11:11
我也想搭單問下,同係band 1c女。。自行九龍城區培道好唔好?

以B1c成績自行"培道"機會十分大。响自行階段B1c亦可以考慮"九真",機會都大。
‹ 上一主題|下一主題