用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教坑真vs St Clare 點揀好?
go

請教坑真vs St Clare 點揀好? [複製鏈接]

請問坑真vs St Clare 教學上邊間好啲?

我囡性格活潑,可以靜靜專心上堂,我想佢可以培養到主動性,喜歡閲讀,思考和品德,龍校教學會唔會好死板?

1    0    0    0

我會揀st clare
揀得龍校都係想上小無甘大壓力
st clare今年收得66個
上到小學既機會大

識人坑真畢業, 老師好有愛心, 小朋友考到神小

我諗兩間學術差唔多, 考慮埋地點, 中學就真光rank高D,

教學方法邊間比較好?好多人話st clare學生比較文靜,但我囡偏向活潑,唔知有無用家分享下小朋友性格呢?

wingkiukiu 發表於 19-12-30 11:27
請問坑真vs St Clare 教學上邊間好啲? 我囡性格活潑,可以靜靜專心上堂,我想佢可以培養到主動性,喜歡閲讀 ...

坑真收返九成上真小,當然最終有人會有offer但唔上
你想要既鼓勵思考、主動學習、品德,坑真係做得好既。坑真課堂好多活動,亦鼓勵小朋友觀察,例如教「魚」,係會在街市買條魚返黎畀小朋友摸下、上中學部噴水池睇真魚、同小朋友一齊煎魚餅(當然是老師煎好,小朋友輪流反兩反,用電池爐好安全)。另外你interview時應也見到遊戲場好靚,只要唔落雨,老師每天也安排小朋友出去玩的。總之,坑真返學超happy的。但學術上係淺,唔可以跟私幼比。另外坑真宗教氣氛濃,很多活動也與宗教有關,唔抗拒先好。
St Clare’s唔識人讀過,留待該校家長分享

回覆 WinnieCatCat 的帖子

多謝你既回覆,好有用既參考

關鍵在於小朋友性格
如果小朋友活潑,揀坑真
文靜,可以坐定定揀st clare,太活潑未必容易坐定定
兩者宗教活動都多

andyan324 發表於 19-12-30 14:08
我會揀st clare
揀得龍校都係想上小無甘大壓力
st clare今年收得66個

其實st clare今年稍為容易入到小學,但之前試過有家長小朋友太活潑,最後都要轉幼稚園

littlechen 發表於 19-12-30 22:21
其實st clare今年稍為容易入到小學,但之前試過有家長小朋友太活潑,最後都要轉幼稚園

...

當然要讀左先知合唔合適
唔岩升到都辛苦啦

回覆 littlechen 的帖子

教學方面如何?坑真好似比較活動教學,生動一點?St clare 會否較死板?

坑真活動教學,如上所述
St clare比較傳統,但著重藝術和創意

請問你小朋友係咪讀緊St Clare? 想問多一啲St Clare 教學上傳統,係咪每教一個主題都係坐定定學,比較沉悶?唔似真光咁,有遊戲咁架?
重藝術和創意係幼稚園已經開始?有咩活動?

wingkiukiu 發表於 19-12-31 02:19

請問你小朋友係咪讀緊St Clare? 想問多一啲St Clare 教學上傳統,係咪每教一個主 ...

剛好有朋友讀緊st clare
佢大部份時間係坐定定,似小學生活甘
有藝術活動,也有創意的project

同坑真好唔同

幼稚園已經開始有創意和藝術,不可以說係沉悶

你朋友對st clare既教法,老師feedback是否正面?學校既教法能否啟發小朋友思考和學習主動性?Thanks!!

有什麼活動?

wingkiukiu 發表於 19-12-31 16:10

你朋友對st clare既教法,老師feedback是否正面?學校既教法能否啟發小朋友思考和 ...

老師的教法,係透過觀察慢慢教小朋友正確的概念,有耐性

會鼓勵小朋友有禮貌,和坑真做法不同,難以比較

wingkiukiu 發表於 19-12-31 16:11

有什麼活動?

之前看過今年有篇文章(在親子王國)有甘講過

其實兩者升小比率差不多
看小朋友性格而決定

我比較concern教學方法,我唔想係死板沒趣,所以想了解一下學校既教學方法和活動。有無st clare既K班家長可以分享下

回覆 wingkiukiu 的帖子

上年我囡都有哩2個offer, 我最後揀咗坑真
因為我考慮埋小學適唔適合自己同個小朋友
請教過2邊小學用家, 我覺得坑真較適合, 因為真小教學較為漸進式, 不太催谷, 校舍夠大....
St Clare小學的 quiz好密, 差不多每星期都有... 有家長覺得係好事, 每星期溫D, 考試唔使咁辛苦...不過我唔係好想咁... 睇家長自己取向
‹ 上一主題|下一主題