用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝有沒有可能扣門?
go

體藝有沒有可能扣門? [複製鏈接]

知道體藝100%自行, 但其實有沒有扣門機會? 小女心儀體藝, 但剛收到直資offer, 想知道如accept 左直資, 係咪完全無機會, 定係可以試下博扣門? 謝謝大家!
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

sundae525 發表於 19-12-28 23:15
知道體藝100%自行, 但其實有沒有扣門機會? 小女心儀體藝, 但剛收到直資offer, 想知道如accept 左直資, 係咪 ...
不設公開叩門, 放榜後自行查詢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-28 23:18
不設公開叩門, 放榜後自行查詢
謝謝你,我會到時問。請問知不知道以前有無成功例子?

醒目開學勳章 王國長老

sundae525 發表於 19-12-29 10:21
謝謝你,我會到時問。請問知不知道以前有無成功例子?
早過我囡入讀時有, 近年唔清楚
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

三年前都有叩門
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

醒目開學勳章 王國長老

sundae525 發表於 19-12-28 23:15
知道體藝100%自行, 但其實有沒有扣門機會? 小女心儀體藝, 但剛收到直資offer, 想知道如accept 左直資, 係咪 ...
今年提早知道結果, 心儀就照報, 起碼有個底先, 收左先再決定直資抽唔抽飛.

mrs.so 發表於 19-12-29 15:03
三年前都有叩門
Thank you! 咁我到時都試下, 希望今年都有.

亞仔今年中一, 有同學叩入

miriam 發表於 19-12-29 21:35
今年提早知道結果, 心儀就照報, 起碼有個底先, 收左先再決定直資抽唔抽飛.
...
直資要呢幾日決定. 要左體藝就報唔到, 唯有3月尾問下有無得扣門.

mch411 發表於 19-12-30 11:58
亞仔今年中一, 有同學叩入
太好啦, 謝謝! 咁我先要直資,再試下扣門. 你仔仔讀得開心嗎?  同時應付功課和體育/藝術, 吃力嗎?

醒目開學勳章 王國長老

sundae525 發表於 19-12-30 11:58
直資要呢幾日決定. 要左體藝就報唔到, 唯有3月尾問下有無得扣門.
你知唔知今年改左新制度?

miriam 發表於 19-12-30 13:08
你知唔知今年改左新制度?
係咪指自行早左公佈? 定係體藝有其他野改左? 如係後者, 我就唔知啦. 可否話比我知. 先謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

sundae525 發表於 19-12-30 14:35
係咪指自行早左公佈? 定係體藝有其他野改左? 如係後者, 我就唔知啦. 可否話比我知. 先謝謝! ...
直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛)

【教育局資訊】2020/21中學學位分配辦法內容(#17直資抽飛)

sundae525 發表於 19-12-30 12:05
太好啦, 謝謝! 咁我先要直資,再試下扣門. 你仔仔讀得開心嗎?  同時應付功課和體育/藝術, 吃力嗎? ...
亞仔讀得開心, 功課唔算多,

sundae525    發表於 19-12-30 17:33

miriam 發表於 19-12-30 16:20
直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛)

【教育局資訊】2020/21中學學位分配辦法內容(#17直資抽飛)
多謝你, 其實我係唔清楚抽飛呢個concept. 我單純以為一簽左承諾書比直資, 就即刻無得玩自行/體藝.
即係我現在就算簽左承諾書及交學生資料表比直資, 我可以照交自行同報體藝. 只要4月7日前決定. 如要自行/體藝offer, 就返已註冊直資辦理手續. 如要直資, 就不理自行/體藝offer就得. 我有無理解錯呢?

咁有直資offer好似好着數, 直資咁早簽左承諾書又無咩用. 直資會不會可以早過4月7日交名單俾EDB?

再一次多謝你賜教, 非常感謝.

醒目開學勳章 王國長老

sundae525 發表於 19-12-30 18:05
多謝你, 其實我係唔清楚抽飛呢個concept. 我單純以為一簽左承諾書比直資, 就即刻無得玩自行/體藝.
即係我現 ...

簽乜都好, 對自行同報體藝都絕無影響

最重要記得拎學生資料表去影定幾張, 或者 scan 左先, 註冊直資時學校會收左張表, 但報自行時好多學校都要收影印本做 supporting, 所以一定要記得影印

其餘既兩個帖都解釋左

miriam 發表於 19-12-30 18:13
簽乜都好, 對自行同報體藝都絕無影響

最重要記得拎學生資料表去影定幾張, 或者 scan 左先, 註冊直資時學校 ...
多謝你的提醒,等我之前仲煩惱要不要直資offer, 現在安心去註冊左先。

醒目開學勳章 王國長老

sundae525 發表於 19-12-30 19:17
多謝你的提醒,等我之前仲煩惱要不要直資offer, 現在安心去註冊左先。
今年轉制, 一出資料我已經即刻出帖高亮, 等唔明既會員可以問

miriam 發表於 19-12-30 19:21
今年轉制, 一出資料我已經即刻出帖高亮, 等唔明既會員可以問
👍🏻係呀,我宜家在幾個post都見到你提其他家長。

miriam 發表於 19-12-30 19:21

樓主無啦啦煩惱咗幾日你話幾唔抵呢
‹ 上一主題|下一主題