用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[美國] del

del del

How about Philips Exeter, Milton or Deerfield?

建議先準備考 TOEFL 及 SSAT 視乎分數再考慮報邊間。

回覆樓主:

delete

如果嚴到你要求情況嘅,高中比較少見。以我仔為例,晚上Study hall 好多學校都有,但係自己房做,未必有人經常睇住。不過功課都幾多,平日會忙到打唔到機的。電話的話,上堂吃飯都不能用,但課後可以用。如果你有目標學校可以特別向admission 問吓。

回覆 MLY001 的帖子

請問你個仔係報2020/21年度第九班? 大部分學校Jan 15 deadline 喎!

jellomama 發表於 19-12-29 21:47
回覆 MLY001 的帖子

請問你個仔係報2020/21年度第九班? 大部分學校Jan 15 deadline 喎! ...

delete

Joyful 發表於 19-12-29 18:37
如果嚴到你要求情況嘅,高中比較少見。以我仔為例,晚上Study hall 好多學校都有,但係自己房做,未必有人 ...

delete

MLY001 發表於 19-12-29 01:37
唔該你哋呀。已經考咗SSAT, 1月會考埋IELTS (唔考TOFEL,因為冇paper卷呀仔打字好慢)。
我仔有小聰明,但十 ...
我都打算下年為仔女預備TOEFL, 但未開好深入研究,想問吓TOEFL要打文章嗎?我仲以為只是Multiple choice添
如你仔考入美國高中,期望妳多來分享啊

Grade 11 唔係間間有位收生,你問吓學校先好D,有位先申請。你自己搞還是經agent?

scootaloo 發表於 19-12-30 20:33
我都打算下年為仔女預備TOEFL, 但未開好深入研究,想問吓TOEFL要打文章嗎?我仲以為只是Multiple choice添: ...

delet3

Joyful 發表於 19-12-30 23:22
Grade 11 唔係間間有位收生,你問吓學校先好D,有位先申請。你自己搞還是經agent?
...

delete

MLY001 發表於 19-12-31 00:29
TOFEL 同 IELTS 都考聽說讀寫,有writing task. 但 TOFEL 冇得用手寫。SSAT 就主要是MC.
冇問題呀,你小朋 ...
啊,原來如此!那我要看是否要改改研究考ielts了,因為仔女唔係好識打字。
我會為仔女預備grade9入high school第一年. 聽聞Grade 11是少些學校收的,因為已經要預備考大學。如你已有心儀學校的話,最好直接問問他們啊。

回覆樓主:

想請教下點解要考IELTS or TOFEL? 因為我睇美國啲high school主要係要求學校成績同ISEE/SSAT for grade 9 entry.係咪國際學校不需要考IELTS /TOFEL?

victoriatio 發表於 19-12-31 12:51
想請教下點解要考IELTS or TOFEL? 因為我睇美國啲high school主要係要求學校成績同ISEE/SSAT for grade 9 e ...
我見有些high school可以waive 英文試,如已經讀了幾年以英語為本的國際學校。不過好多都係要Toefl/ielts 加 ssat/isee 的成績。

victoriatio 發表於 19-12-31 12:51
想請教下點解要考IELTS or TOFEL? 因為我睇美國啲high school主要係要求學校成績同ISEE/SSAT for grade 9 e ...

delete

謝謝你們的回覆。小朋友由細到大都係讀國際學校,唔知可唔可以免TOFEL or IELTS.  

victoriatio 發表於 20-1-1 08:57
謝謝你們的回覆。小朋友由細到大都係讀國際學校,唔知可唔可以免TOFEL or IELTS.  
...
不同學校有不同要求,所以要在心儀學校的網頁看申請詳情。有的只需ssat/isee, 有的要加埋toefl/ielts, 有的只接受Toefl, 有的國際學校可以waive英文試...所以要逐間學校看啊

victoriatio 發表於 20-1-1 08:57
...

delete

MLY001 發表於 19-12-31 00:36
係喎,多謝你提醒。我之前有揾過agent,但佢唔係咁helpful  係咪揾agent會好些?
你小朋友在美國讀緊? ...

我最後冇経agent 自己搞,因為佢哋推介果D我覺得唔合心水。不過視乎小朋友情況同家長要求啦,agent 有時係有用嘅。我有朋友個女成績非常麻麻,agent 幫佢搵到間唔洗考、唔洗面試嘅,個女仔去到都讀得幾開心。