用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 舊小拔女仔升中求教
go

舊小拔女仔升中求教 [複製鏈接]

由於舊小拔DPS升中較小資料,故此在此板向各位朋友請教,小女情況如下:
小女未到呈分的年級,成績大既屬中上,操行良好,有學樂器, 運動, 學校合唱團。

想問以這樣的情況以華英中學, 何明華會督銀禧中學為選擇合適嗎? 另外自行如果以中西區聖士提反女子中學為目標會太大想頭? 謝謝各位指點,謝謝!
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

搵咗好耐... 俾我搵到喇!https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3652043&page=2#pid46662004

據上年家長分享上年七個男仔入DB (收左11個,4個自己走)
2個QC, 3個Co edu, 1個St Paul Boys
女仔得19人,11個入一線女校 (DG、英華女、油真、協恩)
有3-4 個讀國際學校或出國
仲有數個黃芴南、銀禧等九龍城二線band 1
全級只得5x , 我相信唔會頭十之後就band 2

Poyau    發表於 19-12-29 10:46
恐龍家

小曳人 發表於 19-12-28 15:18
搵咗好耐... 俾我搵到喇!https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3652043&page=2#pid4 ...
謝謝您提供的資料

小曳人 發表於 19-12-28 15:18
搵咗好耐... 俾我搵到喇!https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3652043&page=2#pid4 ...

呢間學校升中派位資料好神秘,多年嚟連校內其他級別家長都無從得知。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-28 17:31
呢間學校升中派位資料好神秘,多年嚟連校內其他級別家長都無從得知。
你好,想請教以九龍城BAND 1B 成績跨區去中西自行聖提女會否建議,謝謝!

真係好慘。家長低調,學校透明度低,根本好難諗揀咩學校。抽嘅學校通常抽得差,我估計係估錯band。

回覆樓主:

多謝各位協助,小弟就係知道升中資訊唔多,所以想早點做準備,希望有前輩家長能分享寶貴資料。

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,上要條link 提供嘅資料係2017年嘅,嗰位jm仔係2019年,你可以試就pm佢,睇下佢有無多d資訊俾到你

我識有人今年P6,遲d如果收到風,再通知你
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

佢地人的確少,相信資料都係家長自行整合,唔係學校分佈嘅
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題