用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行的選擇
go

自行的選擇 [複製鏈接]

學校評估B1男讀觀塘區小學,九龍區會如何選擇自1,2?
   2    0    0    0

YUKI718 發表於 19-12-27 14:15
學校評估B1男讀觀塘區小學,九龍區會如何選擇自1,2?

你孩子是Band 1A/B/C?

就讀小學過往一年約幾多%入到Band 1中學?

中學喜歡男校還男女校?

會否接受跨區? 跨區最遠接受去到那一區返學?

回覆 tpmon 的帖子

B1A ,男,男女都可以,主要校風好,因為對港島區中學吾太熟,謝謝回覆!

YUKI718 發表於 19-12-27 16:55
回覆 tpmon 的帖子

B1A ,男,男女都可以,主要校風好,因為對港島區中學吾太熟,謝謝回覆! ...

你即是不考慮港島區。

那就只推介九龍各區的Band 1A 中學好嗎?

回覆樓主:

因好學校數目太多,怕你更眼花,現列出九龍各區頂尖男校給你參考:

官塘: 聖言
九龍城: 喇沙
油尖旺: 九龍華仁

港島區學校可以俾下意見呀,何文田華英中學同伊利沙伯中學,民生書院系未好叻架,請賜教,謝謝!

YUKI718 發表於 19-12-27 17:33
港島區學校可以俾下意見呀,何文田華英中學同伊利沙伯中學,民生書院系未好叻架,請賜教,謝謝! ...

看來你喜歡九龍男女校。因全港範圍太大,你只需選兩間自行,各人喜好不同。如你沒有shortlist 幾間心水,好難幫你選和比意見。

你列出的都是九龍好的男女校中學,但級數不及喇沙。留意因喇沙小學和民生小學很多直上中學部,這兩間中學的位非常少。

港島最top 官津男校有皇仁、中西區St Joseph 和英皇。

tpmon 發表於 19-12-27 17:54

看來你喜歡九龍男女校。因全港範圍太大,你只需選兩間自行, ...
0分,重做。(答非所問)

講笑咋。該多謝EK有你尼類熱心的版友。當然,希望能盡量貼題。

medicine 發表於 19-12-27 18:50
0分,重做。(答非所問)

因樓主從第一條問題已問得太闊,沒有講得清楚。

要用這方式互動才知樓主的喜好。

medicine    發表於 19-12-27 19:12

YUKI718 發表於 19-12-27 17:33
港島區學校可以俾下意見呀,何文田華英中學同伊利沙伯中學,民生書院系未好叻架,請賜教,謝謝! ...

港島區男生B1官津之選如下:
中西 SJC 英皇 高主教
灣仔 皇仁 港華 聖鄧
東區 張祝珊 中婦 民生 聖馬可 筲官
南區 ---

swytca 發表於 19-12-28 17:59
人家系band1A,應該比band1A的學校才對

B1A生有較大自由選合適的中學
合適的中學非一定是學術上B1A

B1a的成績,亦有唔同的情況:地區一綫小學的第一,比如兩個兆強或兩個油基;二綫的第一,其他5班小學的第一。這兩者的區別都咪話唔細。再極端少少,前者的前三名,後者的壓綫B1a生(第6至12名左右)
即係講,一個簡單B1A男仔……
範圍太廣闊……

medicine 發表於 19-12-28 18:28
B1a的成績,亦有唔同的情況:地區一綫小學的第一,比如兩個兆強或兩個油基;二綫的第一,其他5班小學的第一 ...

其實這點我也想問,盡管係級頭5名,但其實都只係自己小學裡,咁出去自行,次第表有無可能已經排到15-2x架?講緊係返同區選中學

B1a學生不一定要門當戶對才正確,揀間B1b亦可以,最緊要係"適合"孩子成長,次一級嘅無問題喎!

蜜蜜斟 發表於 19-12-28 19:15
其實這點我也想問,盡管係級頭5名,但其實都只係自己小學裡,咁出去自行,次第表有無可能已經排到15-2x架 ...

此情況是有可能

medicine 發表於 19-12-28 18:28
B1a的成績,亦有唔同的情況:地區一綫小學的第一,比如兩個兆強或兩個油基;二綫的第一,其他5班小學的第一 ...

認同B1a學生的"範圍"可以十分""闊""。但B1a中學裏排最前自行嗰十個廿個B1a學生中,學生與學生之間不是同樣地有機會相隔得十分闊嗎?!可能第一位正取生與第廿位正取生响全港次弟裏已經相距幾百名也不為奇呢!

其實這點我也想問,盡管係級頭5名,但其實都只係自己小學裡,咁出去自行,次第表有無可能已經排到15-2x架 ...

承你的假設。個人認為,級1嘅學生出到去响全港次弟中應該排列在1至5名間;級5嘅學生則會排到15至2x。。。

呢點係好難評估,唔同中學有唔同嘅追捧率,唔同小學亦有唔同既學術水平,唔同學校亦有唔同男女比例,甚至如級一各校亦未必同為男或女~~~

假設,東區既BPS,同區有28間小學,唔計港同當有27間,又假設各校水平相若,各校級一都係實力均等,又假設埋全部係女仔。某校級一已經可以排本區1-27。又假設BPS收自行本區:他區係1:3,又假設先前嘅假設一樣,該學生已經排成排位1-108~

基於以上既假設,同一個級一已經可以係1,亦可以係108,分別已經好大。當中已經做咗咁若干假設,可以話俾你知估計排名,你要自行評估下可信性有幾準~~~

再加上,全港最強嘅小學,級一亦未必係全港最強既級一,每年嘅狀元,小學亦未必係來自強小學呢~~~

mcl203 發表於 19-12-28 22:35

呢點係好難評估,唔同中學有唔同嘅追捧率,唔同小學亦有唔 ...

睇完你個分析,覺得阿妹好危 從前只望佢地top10(壓線1A)
‹ 上一主題|下一主題