用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 男拔
樓主: Joebike
go

港同 vs 男拔   [複製鏈接]

諗諗放棄咗DB offer第日會唔會後悔先, 我阿哥 (都真係n年前) 就係當年阿爸聽咗人講, 話DB的同學非富則貴, 個個英文咯咯聲, 自己怕個仔追唔上又家境一般, 縮沙放棄咗DB的offer (係阿媽要阿哥考的又考到, 阿爸決定唔讀), 到今時今日我哥同阿媽都仲怨緊阿爸 XDDDD

千語mami 發表於 19-12-29 13:14
今年識幾個cases都係咁,spb waiting 但DB offer, 睇來兩間學校target嘅學生真係好唔一樣呢
...

My son got DB and SPC offers and so do my friends.

I guess 應該冇特別關係嘅。

naicha 發表於 19-12-30 09:17
諗諗放棄咗DB offer第日會唔會後悔先, 我阿哥 (都真係n年前) 就係當年阿爸聽咗人講, 話DB的同學非富則貴,  ...

如果阿哥生仔,新抱都會怨埋一份

taiyeung 發表於 19-12-30 09:36
如果阿哥生仔,新抱都會怨埋一份
真係有個仔, 已怨咗

naicha 發表於 19-12-30 10:26
真係有個仔, 已怨咗

爺爺真慘

naicha 發表於 19-12-30 09:17
諗諗放棄咗DB offer第日會唔會後悔先, 我阿哥 (都真係n年前) 就係當年阿爸聽咗人講, 話DB的同學非富則貴,  ...

我仔仔在DBSPD 生活第三年了,說實話:好有$好有$的家庭真的有不少。不過,冇乜$,十分平凡、普普通通的家庭也有不少(好似我們的家庭就是喇)。因為我家中有兩位小孩,一個小五的大女就讀女津校,其實情況也是類同:有些家庭好有$、也有一些冇乜$。其實同學之間真的沒有比較,就算父母群組之間也是如此。當然,超級富豪果d的父母,未必會與我們這些平民百姓一起經常出來玩耍。但是按我的觀察,男孩子們真的沒有所謂,啱傾啱玩便會自自然然走在一起玩耍,朋友之間沒有計較的。當然,如果父母自己及孩子一早已經十分自卑、心裡又自限了界線就另作別論。

其實當初我也是十分掙扎,是否該讓仔仔入讀DB, 因為當時他也有SPB offer. 我與老公看法不一,我偏向喜歡SPB, 老公就喜歡DB. 最終我們考慮了不同因素下,也是決定take DB offer. 直到如今,我也是無悔這個決定,因為孩子在這裡生活,不論是學業上、課外活動上、品德上、人際關係上、以及建立自信上的學習,我們也是喜見他健康快樂地成長!

LittleButter 發表於 19-12-30 12:10
我仔仔在DBSPD 生活第三年了,說實話:好有$好有$的家庭真的有不少。不過,冇乜$,十分平凡、普普通通的家 ...

所以後來我讀書阿媽都唔理阿爸反對, 我考到名校就比我讀
唔怕跟唔上, 試咗先, 慢慢就OK了

回覆 Joebike 的帖子

先恭喜你仔仔有這兩間好好的學校的OFFER,想請問下你仔仔是不是超大B/大B?
因為我想知大B/細B去考直私學校影響大唔大,

謝謝!!

naicha 發表於 19-12-30 12:28
所以後來我讀書阿媽都唔理阿爸反對, 我考到名校就比我讀
唔怕跟唔上, 試咗先, 慢慢就OK了
...

大哥好慘

港同跟男拔根本不能相題並論,今年咁奇怪咁多港同VS xxx, 學校和港同fans 都eager to upgrade

ky_kiske 發表於 19-12-31 11:54
回覆 Joebike 的帖子

先恭喜你仔仔有這兩間好好的學校的OFFER,想請問下你仔仔是不是超大B/大B?

係生得好細粒嘅二月B!
但當年用大B身份考N同K1, 區內熱門學校都冇Offer。

dragon2013 發表於 19-12-31 13:53
港同跟男拔根本不能相題並論,今年咁奇怪咁多港同VS xxx, 學校和港同fans 都eager to upgrade
...

絕對不是對港同不敬,不過EK這裏真係對某幾間學校有特別強大fans團,有直私有津校,反而真正神校尤其小學的家長比較少出聲。

其實呢啲 VS 有冇意思,問完係咪真係會放位!

樓主你仔仔應該唔似你,未入學已經擔心⋯⋯DB男仔自信應該係200%

annie133 發表於 19-12-31 14:06
絕對不是對港同不敬,不過EK這裏真係對某幾間學校有特別強大fans團,有直私有津校,反而真正神校尤其小學 ...

我都發覺唔知點解响 EK 特別多港同 fans, 其他嘅學校家長好似都無乜點蒲頭,可能D名校家長比較忙

今年港同真係慘,只係一班準名校家長諗唔定vs港同就俾人話多ek多fans...睇返啲回應,在讀名校/港同家長都有,又俾話名校家長比較忙。
真係躺著也中槍

坦白講, 個人認為港同跟幾間傳統名校無得 vs

D 家長 vs, 都係因為本身對某D傳統名校氣場有保留, 先擺上黎大家 comment 下.... 希望有D support 同屋企人 bargain 下

jojo2388 發表於 19-12-26 14:11
我都識某D家長係,所以我唔明樓主又去考又考到,之後又 vs, 如果完全唔追求所謂名校,可以索性唔報、唔考 ...

Totally agree. Don’t understand why parents make a fuss......
無病呻吟⋯⋯快些放位.....(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

jojo2388    發表於 20-1-3 09:47

港同 VS 男拔 女拔 神校既POST咁多

回覆 karenaleung 的帖子

請問怎樣培育孩子 可以分享心得賜教嗎? 謝謝!!!

回覆 chun719 的帖子

點解仲未 vs SPCC,然後話 SPCC 一定好啲?

‹ 上一主題|下一主題