用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS or DGJS
go

SPCCPS or DGJS  

小女有幸獲取兩間學校的取錄。

兩間也是非常優秀的學校。請大家給點意見。

上校車時間,DG遲50分鐘,冇弟妹跟尾。

小女動靜皆宜,性格隨意,主動性一般,喜歡的事情會主動,其他如有機會亦都樂於接受挑戰並盡力而為,獨立守規受教,社交普通,運動音樂未見突出,中英差不多。

Spcc,我鍾意男女校

spcc,男女校,感覺亦無咁低調d

mamakarena 發表於 19-12-25 11:18

好叻女!

女仔,我會揀 SPCC,沾染一下男仔「無嘜所謂」嘅做野態度!

恭喜!好叻女!
幸福的選擇煩惱
如果DG近屋企,不如揀DG,朝早多50分鐘可以舒服好多。

b3410 發表於 19-12-25 13:54
恭喜!好叻女!
幸福的選擇煩惱
如果DG近屋企,不如揀DG,朝早多50分鐘可以舒服好多。 ...

前輩,除了瞓多啲之外,有冇多啲意見呀?

lskstephen 發表於 19-12-25 13:48
好叻女!

女仔,我會揀 SPCC,沾染一下男仔「無嘜所謂」嘅做野態度!

謝謝。大部分人都係咁建議。

mamakarena 發表於 19-12-25 20:18
前輩,除了瞓多啲之外,有冇多啲意見呀?
唔夠膽稱前輩DG,SPCC各有特色,平分秋色。唯一我覺得有D分別的係IB,SPCC將來可以選擇讀IB,雖然小朋友細細個,唔知將來會點,適唔適合IB,不過多一個選擇都唔錯。

至於路程問題,唔係講笑,50分鐘對於一個小學生來講,好重要。所以,如果係我,一係搬屋讀SPCC,一係就近讀DG。

spcc
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mamakarena 發表於 19-12-25 20:19
謝謝。大部分人都係咁建議。

睇下你想要中小定英小,語境係相當重要的

synthesis 發表於 19-12-25 21:38
睇下你想要中小定英小,語境係相當重要的

家庭綜合意見大概係,喜歡英小,但對DG女孩character有保留。

gracelam 發表於 19-12-25 20:45
spcc

請教原因?

mamakarena 發表於 19-12-26 16:44
請教原因?

獨生女

讀男女校好啲,早啲接觸異性,知道男仔幾咁傻氣,低b,上堂搞下笑,快快樂樂上學去。

唔好同我講上到中學自然有聯校活動,比賽,補習社大把機會接觸,但點同日日見到超過8個鐘咁真實。

gracelam 發表於 19-12-26 16:57

獨生女

宜家有IG,消息互通年代。除非,似部份家長,中學階段仲係放學速回 或 擔心手機和上網既影響~~~

家庭綜合意見大概係,喜歡英小,但對DG女孩character有保留。

咁你已經作出咗選擇啦

用樓主視角:

英小 = Academic
Character = 人品

邊樣緊要,相信已有答案!
再多諗都係庸人自擾!

BTW,樓主家族中真有人覺得 SPCCPS 英文差過 DGJS?純攪笑一問 only?

一個開心的煩惱,祝福你們一家人。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3398613

SPCCPS vs DGJS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3743231

SPCC vs DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3587344

SPCC 定 DGS 好?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2545273

dgs vs spcc coed

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2374809

你地覺得邊間讀書壓力大d: DGS or SPCC????

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2373211

SPCC vs DGS, Which one do your prefer

看另一個post, SPCC的成績比DG更好,又是男女校,又有IB, 都係vote for SPCC.

去年我也有同樣happy problem,最終選了SPCCPS,原因係考慮到女兒性格,也希望中學IB有多個選擇,暫時讀得唔錯。

honeybunny8    發表於 20-1-4 15:22
rafaelbaba    發表於 19-12-27 12:04

去到中學,似乎,SPCC外校生比原校生強,DGS係原校生比外校生強,要Vs,中學定小學先~~~