用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 wkf vs sfa vs tsl
go

wkf vs sfa vs tsl [複製鏈接]

小女, 有以上3間心儀, tsl waiting, 家住lai chi kok

缺點:

性格不合群, 很自我, 唔輸得, 冇體育精神, 凡事很計較, 如人多的聚會很慢熱, 在學校無咩朋友, 自理差, 不喜歡和男仔玩, 無咩探索精神,eg 研究, 科學....

優點:
學術唔錯, 中英數都幾好, 算谷得, 受教, 誠實, 玩遊戲時很守規(不明白為何其他人都唔守規), 自律, 每天有看書及操巻30-45mis習慣, 但不是勤力, 只是叫到都會肯做

明白到將來社會唔係只要死讀書的人, 希望她能多元化一點, 懂得和人相處, 所以想選wkf給她

這性格, 入讀wkf適合嗎?  如果wait到tsl 又應該怎選?
   4    0    1    0

SFA 比較啱

WKF 活動教學多

回覆 Nomos 的帖子

如果學費唔係考慮因素,WKF 與 TSL 會選WKF
近年TSL 升中成績真係好一般, 建議樓主細心了解TSL 近年升中成績

SFA 同WKF 兩間教學模式分別好大要先了解想讀SFA 係咩原因?SFA十分著重紀律及學術,男多女少,如女兒唔鐘意同男仔玩需要留意。
如讀SFA 留意父母 係一定要有心理準備同小朋友共同付出6年努力,預備高小時會有唔小的壓力,去考入Band 1 中學

WKF 近年成績已達Band 1C 水平,學習著重理解表達及應用,活動多,高小有海外交流, 學術相對壓力無咁大。除原校直升外,近年升中考直資同津校成績都不錯。

如喜歡傳統模式想小朋友專注學術就SFA, 如想小朋友學習模式多元化,語言溝通能力強就WKF.

Nomos 發表於 19-12-24 13:43
小女, 有以上3間心儀, tsl waiting, 家住lai chi kok

點樣選擇好睇你相信乜野,性格天生,應順勢而行?定後天盡力用學習環境調整?兩者冇對與錯,只係你覺得邊種比較work,最後唔work的話,亦應考慮適時跳船。
正如有人覺得小朋友太活躍不守紀律,會刻意放佢係有紀律既學校學習紀律確有人成功,但亦有失敗,要轉走去比較包容度高既學校。

回覆樓主:

選 TSL, 成績好, 可以考比WKF 更好的中學.

wkf > SFA > tsl

wkf have secondary section, no need to worry in the future
sfa have good result when P6.
tsl - no secondary and most of them go to 直資中學

樓主清楚小朋友性格,如首選wkf, 就focus去了解wkf 是否適合你的小朋友。

schrodinger 發表於 19-12-27 13:17
讀WKF不可考更好中學?
據聞WKF有人升去SPCC/DB/DG等。

只比較小學, 升中方面, tsl 有校方公布名單, 但 wkf 就冇, wkf 有升好中學吾出奇, 但相信數目方面 tsl 會多些。

另外, 冇呈分小學, 好似吾可以自行考津中 (有錯請更正), 如讀 tsl 可以自行考 B1a/b 津中, 多個機會。

其實樓主TSL只係waiting (emoji)
入唔到第三階段,wait到的機會很微。可以集中諗返WKF vs SFA。

回覆樓主:

SFA女生成績尤其佳
2019年89%女生升B1中學
其中約1/4升讀SPCC及四大女直

SFA 2019 SSPA Girls' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/phpweb/_internet/_encoded/sfa/special_news/news.php?id=2&state=detail

SPCC + 四大女直 9 (23.68%)
其他B1 25 (65.79%)
B2A-1C 3 (7.89%)
B2 1 (2.63%)
女生總數: 38 (100.00%)

B1* 直資 12
SPCC 2
DGS 1 / GH 1 / HYS 4 / SPCS 1
滙基KE 1 / NPL 2

B1* 官津 22
BPS 1 / YWGS 3
上智 8 / 迦密 2 / 九真 1
聖母玫瑰 3 / 德雅 2 / 黃笏南 1
順聯李兆基 1

B2A-1C* 3
羅氏基金 1 / 中基 1 / 青協李兆基 1

B2* 1
德蘭 1

* Banding據hkpapa名單

assado 發表於 19-12-27 13:31

只比較小學, 升中方面, tsl 有校方公布名單, 但 wkf 就冇,  ...

王錦輝預一條龍上中學
無呈分想外闖比有呈分難好多
自行無全港次第 大抽獎B4無望

bearbee004 發表於 19-12-27 15:51
入唔到第三階段,wait到的機會很微。可以集中諗返WKF vs SFA。
...

今年只有2 round, 並冇3 round

讀龍校如果係為咗升中跳到船,絕對係反智既做法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bearbee004 發表於 19-12-27 15:51
...

佢收waiting等於往年嘅第三關400人內架啦

今年第二關後有人收reject

樓主,我覺得你首先可out SFA因男多女少,而且聽聞有有科學科

回覆樓主:

津中學自行 30% 學位是俾有呈分的小學申請, 冇呈分龍校, 只可考直/私中學。 (如理解錯請有經驗家長更正)。

如龍校是有呈分, 就要預早通知校方不上龍中, 就可自行申請中學及中學派位。

所以龍校家長, 如想入讀津中, 就要 P2-P4 插班去津小, 才會大機會入到津中。

assado 發表於 19-12-27 19:04
津中學自行 30% 學位是俾有呈分的小學申請, 冇呈分龍校, 只可考直/私中學。 (如理解錯請有經驗家長更正)。
...

Sorry, 你對升中既理解係全錯。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

hkpapa852 發表於 19-12-27 19:31
Sorry, 你對升中既理解係全錯。

謝謝解釋。
‹ 上一主題|下一主題