用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國1月6日開學, 學校仲未出CONFIRMATION
go

英國1月6日開學, 學校仲未出CONFIRMATION [複製鏈接]

我現在真係心情低落到不得了.....
由17/11 女兒決定外國留學 (因局勢問題), 尋找agent, agent 話 1月有international year 1, 應該趕得及的, 我們便全力以赴去進行, 但IELTS最快30/11 才有得考, 之後14/12 才有IELTS 成績出, 再等學校OFFER, 之後confirm offer 再付學費, 搞銀行証明, 約時間照肺, 再等學校confirm 來文件要亞女簽回再給學校confirm, 撞正聖誕, 學校今天開始放假, 要30/12 可能才來CAS, 之後才能上網BOOK 快証VISA .... , 才能買機票, 我已偷步book 了宿舍......1月6日開學, 應該趕不及.......

係自己預得太趕, 不是怨人, 只係有點焦慮, 想舒發一下..... 多謝收看

4    0    0    0

Siuchoi 發表於 19-12-24 12:56
由17/11 女兒決定外國留學 (因局勢問題), 尋找agent, agent 話 1 ...

香港情況急壞,令好多家長辦法讓孩子出國。短短時間內,你已經處理左甘多items, 你好叻啦。現在是聖誕節,好多學校放假,唯有再等候。我朋友孩子已入大學,9月開課,10月才處理所有事,10月中才到達英國開課。遲少少,唔緊要。祝你事事順利。

11/17, 令千金咪即系讀讀下跳船?一日未收到CAS又真系做唔到簽證,不過菲國聖誕都放假,應該最快都要1月頭至可以申請VISA了。

由17/11 女兒決定外國留學 (因局勢問題), 尋找agent, agent 話 1 ...

我女兒參加了Spring and Summer terms 到英國exchange,大學是1月6日開學但第一個星期只是Orientation。兒子的大學1月6日那個星期也是測驗週,正式上課13號才開始。

不用太憂心,遲了些到也不是大問題。加油!

唔駛心急
估計遲數日
才返學
問題不大 !

回覆 TTEE1819 的帖子

多謝你呀, 祝你們聖誕快樂!

回覆 yuyueng 的帖子

佢係跳船, 多謝回覆, 祝你和家人聖誕快樂~

回覆 hongkeikei 的帖子

多謝你回覆, 有你們的安慰, 我心舒服了很多, 祝你聖誕快樂呀~

回覆 db7mu23 的帖子

嗯, 知道, 多謝你, 我心定了很多, 祝你聖誕快樂!

Siuchoi 發表於 19-12-24 17:50
回覆 db7mu23 的帖子

嗯, 知道, 多謝你, 我心定了很多, 祝你聖誕快樂!

我仔話
中4至中5(南部)
中6至中7(北部)

年年9月,都有同學遲幾日才返到學校 !

你一個月時間搞到咁多,已經好好!
遲幾日應該不成問題。依家大學肯定關門,到 1 月 2 號先陸陸續續開門。1 月寫 email 畀自己 department 導師話自己 visa 趕唔切,第一堂未必上到。一來你唔會話你曠課(有機會出席率唔夠),二來 department 有人知,或者可以幫你催大學。當然,封 email 寫得要委屈擔心可憐啲。
依家聖誕,反正都冇人呢幾日開工,放低放鬆,享受呢幾日先再去諗。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝你回覆 ,但係我所有嘢都係經agent去做, 如果阿女真係遲到, 我會叫agent同學校講一聲 ,個電郵要cc畀我 ,好多謝你提醒我!

昨天晚上終於了來CAS number 了, 立刻上網(visa) 入資料, 唉, 呢個visa 網填到我們叫救命, 幸好可以約到今天一早交文件, 再加快証, 希望下星期三或四有得飛啦~  真係辛苦.....

No need through agent if your visa really come out late. Check the Uni department email and send directly by yourself.
Good luck!

Siuchoi 發表於 19-12-31 12:58
昨天晚上終於了來CAS number 了, 立刻上網(visa) 入資料, 唉, 呢個visa 網填到我們叫救命, 幸好可以約到今 ...

恭喜(emoji)
希望你盡早攞到Visa可以安排起行
‹ 上一主題|下一主題