用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求譚歐陽用家分享
go

求譚歐陽用家分享 [複製鏈接]

其實這校好不好?會不會太多南亞?
   0    0    0    0

每個人好嘅定義好唔同喎,我自己覺得好呀,性價比好高,淨係幾百蚊一個月買英文語境已經好抵,英文以外就中規中矩,慳家之選。

南亞就一定有,冇佢地邊有幾百蚊的英文語境?一班最多最多都10個,多數少啲,上午班又再少啲。其實佢地冇咩特別,只係講英文,同埋佢地啲中文真係點學都唔太好

回覆 feifei_baby 的帖子

多謝你的回覆,其實我就係覺得有得用學劵,又有英文語境,但係好糾結,因為我另一offer係富榮迦南,是不是都有net teacher,學術都強?

學英文語境應該係好重要

但事實上,中文係難學過英文。

oskmshbo 發表於 19-12-23 10:35
回覆 feifei_baby 的帖子

多謝你的回覆,其實我就係覺得有得用學劵,又有英文語境,但係好糾結,因為我另 ...

譚歐陽除了上中文,全部都用英文教,接觸英文的時間一定長過每日一節net,而且k3教小一英文。中文我冇比較過其他,印象中k3有重組句子、閱讀理解,寫嘅字詞都唔淺。不過正常半日幼稚園三個半鐘,多咗英文就少中文,多咗中文就少英文,家長自己取捨。

中文係難學過英文,我好同意,但幼稚園中文認字為主,作為家長,我覺得自己教下認字易過要我喺屋企俾英文語境佢咯!

另外仲有一個憂慮,黃埔區似乎是重災區,怕經常會有催淚彈要停課

oskmshbo 發表於 19-12-23 19:17
另外仲有一個憂慮,黃埔區似乎是重災區,怕經常會有催淚彈要停課

揀幼稚園係關乎三年
三年內都成日催淚既機會有幾大?
咁沙田 大埔 黃大仙啲幼稚園仲有無人讀
‹ 上一主題|下一主題