用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
樓主: Kikobaby
go

我仲未搞清後備生個玩法   [複製鏈接]

rainrain613 發表於 19-12-27 12:09
請問如第一輪選了2間中學,2間中學也確認收左,但唔去註冊是否可以玩第2輪大抽獎呢?謝謝。
...

不可以的。
另外、31/3 收到offer 不用立即註冊、係去到7 月同大抽獎生派完位才一齊註冊的

little_yolky 發表於 19-12-26 20:37
其實今次個遊戲最難係有直資收咗既後備生。
其實唔會有咁樣的同學,因為冇人知自己係備取生。所以如果冇收到自行通知,都當fail application 好啦。
整個過程其實冇改變,只要當好似LSC的“暗示”,依家變咗全天下的明示,就可以了。
其他完全一樣。

謝謝各位的回覆, 我都仲係消化緊個玩法, 好頭痛

Kikobaby 發表於 19-12-30 22:44
謝謝各位的回覆, 我都仲係消化緊個玩法, 好頭痛

試下從另一角度描述,看看會否清晰多DD。

情況:直資取錄+自行取錄為正取生;或;直資取錄+自行無通知
對已有"自行"學位的學生來說,可以更清楚提早知道孩子的""自行結果""如何,
亦等於提早讓學生決定直資位的要或放。直資位決定時限為4月1至7日。
前者係有得揀之中最好,結果一係入直資,一係要自行正取中學之學位。
後者一係入直資,一係進入大抽獎。

情況:直資未有取錄+自行取錄為正取生;或;直資未有取錄+自行無通知
4月1至7日無嘢需要做。
前者有正取生通知嘅就代表絶對肯定已有學位但需要靜待至7月7日放榜後註冊。
後者就需要參與大抽獎填表程序及等等等7月7日結果的來臨。
這情況基本上與過往無分別,只是提前知結果而矣!

優先序列為::(隨著括號內的選擇或結果而得出不同的推進)
直資(要/放)>>自1(正取/備取)>>自2(正取/備取)>>大抽獎

當進入@直資(要/放):>>選擇要學位,即停步於此;選擇放學位,即需進入下個結果。
當進入@自1(正/備):>>正取生結果,即停步於此;備取生結果,即需進入下個結果。
當進入@自2(正/備):>>正取生結果,即停步於此;備取生結果,即需進入下個結果。
當進入@大抽獎: :::>>以上三個程序皆未獲得學位者。

希望幫到你呢!

YmOra 發表於 19-12-31 00:24

情況:直資取錄+自行取錄為正取生;或;直資取錄+自行無通 ...

好清晰

YmOra    發表於 20-1-2 09:08

我想問下。如果同時成為自一 和自二的正取生:
1/ 4月1 前兩間都會通知你已被取錄?
2/ 最後7月7 放旁係會show 自一個間?
3/ 接point 2, 但最後其實鍾意自二多d, 錦可以點做?叩門?但本來已預位比你,因為你係正取生。

ET0911 發表於 20-1-5 05:59
2/ 最後7月7 放旁係會s ...

放榜:自一
可自己叩自二
所以想清楚自行排位:自一是放最想入的,不是放比自二易入的,因為學校是不知道你放佢自一定自二,不會影響取錄學生的機會。

2/ 最後7月7 放旁係會s ...

既然喜歡自2中學多D,又為何不放响自1呢?

2/ 最後7月7 放旁係會show 自一個間?

3/ 接point 2, 但最後其實鍾意自二多d, 錦可以點做?叩門?但本來已預位比你,因為你係正取生。

當假設自1和自2皆被選為正取生:
1. 响3月31日都會獲兩中學通知取錄為正取生。
2. 放榜日將顯示自1中學為取錄結果。
3. 如果想轉到別的中學,就與過往的叩門程序做法一樣。
   縱然自2曾取錄過你係正取生都未必有絕對優勢,
   因為,你可能係第9個正取生排响自2中學名單中,
   而前你8個學生同你一樣已經得到自1的垂青,
   換言之,自2可能响8個叩門位裏已經盡收了前
   過你的學生,而你仍然落空於自2中學。

fefemom 發表於 20-1-5 07:36
放榜:自一
可自己叩自二
所以想清楚自行排位:自一是放最想入的,不是放比自二易入的,因為學校是不知道你 ...

當中學把你選為"正取生"後,但到放榜日卻未見你到來註冊,就可以推算出你把她選為"自2"中學,或已經接受咗"直資"學位。

明白!謝謝解答!

YmOra 發表於 19-12-31 00:24

情況:直資取錄+自行取錄為正取生;或;直資取錄+自行無通 ...

想問下要左直資A中學之後,主動放棄大抽獎啦。直資A中學已將學生被取錄的資料呈交教育署。

但之後在五月或以後接獲直資B中學的取錄通知,是否直接去直資B中學註冊,就能夠順利轉去直資B中學呢?

vin105 發表於 20-1-5 14:40

想問下要左直資A中學之後,主動放棄大抽獎啦。直資A中學已將學生被取錄的資料呈交教育署。

但之後在五月或以後接獲直資B中學的取錄通知,是否直接去直資B中學註冊,就能夠順利轉去直資B中學呢?

有機會發生响期間B直資中學通知取錄,但A直資中學未必會立時把"學生資料表"歸還,因為該A直資已經把你曾簽下的"承諾書"呈上教育局,固你需要响7月7日攞到張派位結果表到A校取回學生資料表才可以去B校註冊,此段時間只屬B校的""口頭取錄"",一切結果還待7月7日才可註冊。

不過,見你的問題設响五月發生,估你都知道直資中學需要响4月30日或之前把取錄和家長簽下的承諾書一併交上教育局,此刻直資取錄算係"暫"告完結,可以做嘅嘢無乜,有變數嘅需要留待7月7日或以後了。

YmOra 發表於 20-1-5 15:29
有機會發生响期間B直資中學通知取錄,但A直資中學未必會立時把"學生資料表"歸還,因為該A直資已經把你 ...

咁即是五月後收到直資B Offer, 我是無法向他正式注冊的,因為已經沒有學生資料表。問題是在這情況下,他會否仍考慮我申請?他應該也有四月尾之後要上報教署的下一條死缐!

好似好複雜,希望不要出現這情況吧!

vin105 發表於 20-1-5 15:39
咁即是五月後收到直資B Offer, 我是無法向他正式注冊的,因為已經沒有學生資料表。問題是在這情況下,他會 ...

個人認為,直資嘅"音樂椅"如要轉動,就必需要有人响1間直資走咗才會有機會讓該缺人的直資中學致電通知下一個合資格的學生前來註冊,1間出現"流出流入",這流動牽連到第2間第3間...,音樂椅才會轉動,即是話會出現B校致電通知取錄嘅事情應該只會發生响4月8至30日最多,因為4月1至7日之期為學生決定是否放棄直資位的時限,而8至30就是直資中學致電"補位"期。故5月後仍有取錄來電機會很微。

修正:
發生B校致電通知取錄嘅動作有可能發生响4月1至30日。

vin105 發表於 20-1-5 15:39
咁即是五月後收到直資B Offer, 我是無法向他正式注冊的,因為已經沒有學生資料表。問題是在這情況下,他會 ...

好奇想問,點解你的假設要設响"五月"發生?係咪有D咩特別原因?

YmOra 發表於 20-1-5 15:58
好奇想問,點解你的假設要設响"五月"發生?係咪有D咩特別原因?

因為之前面試直資A時,收到D入讀注冊情序資料,註明四月尾他們把取錄學生名單呈交教署後,已經注冊的學位便不能更改!

我想弄清楚是否在特別情況下獲直資B通知有位,仍然因為已經注冊了直資A,而無法更改!

如只能在七月放榜時再轉,會否搞到兩頭唔到岸。已通知直資A要轉換,但到頭來直資B又唔收,再返去直資A去食回頭草,就超級樣衰囉!

我應為今年資助中學提早三月底出正取通知的新安排,最大得益者可能係啲二三線嘅直資中學。(其實我和我家孩子就係心儀呢啲中學!)因為有唔少家長可能會因為唔想博大抽獎,寧願攬住歌二三線直資中學嘅水泡!

vin105 發表於 20-1-5 16:19
因為之前面試直資A時,收到D入讀注冊情序資料,註明四月尾他們把取錄學生名單呈交教署後,已經注冊的學位 ...

我反而覺得二線直資往年會有學生怕自行唔收要抽就 take offer. 今年三月底如果自行得咗,有學生應會抽飛二線直資,所以4月7日之後直資可能 call waiting.

fefemom 發表於 20-1-5 16:31

我反而覺得二線直資往年會有學生怕自行唔收要抽就 take offe ...

我都認為呢個新制度對2,3線直資不利

vin105 發表於 20-1-5 16:19
因為之前面試直資A時,收到D入讀注冊情序資料,註明四月尾他們把取錄學生名單呈交教署後,已經注冊的學位 ...

修正少少:
個人認為,4月1至7日是直資中學"補位"期的高峰期。4月8至30日處理哩亦有變動的"補位",我估計屬中小量的變動。而5月或以後就應該無取錄電話了。
‹ 上一主題|下一主題