用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
樓主: Kikobaby
go

我仲未搞清後備生個玩法   [複製鏈接]

chanti 發表於 20-1-6 10:17
我這樣想, 雖然自行提早公佈, 但成功率不高, 一來只有三成位比自行、二來實際有部分學生會有2 個位、結果 ...
實際情況只有到4月初同7月初先知

只係想講句, 政府每次做事都只會製造混亂, 不要期望有幫助

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chanti 發表於 20-1-6 10:17
我這樣想, 雖然自行提早公佈, 但成功率不高, 一來只有三成位比自行、二來實際有部分學生會有2 個位、結果 ...

同意,特別是在四月尾突然收到大call 備取生時有轉機!

hkpapa852 發表於 20-1-6 09:40
統一派位競爭激烈程度, 係要睇吓有幾多學生係已註冊入讀直資中學, 同成功係自行離場.

"四月中至尾,直資多 ...
我覺得其實離場人數會多過以往。因為之前hold 未必咁心儀的直資的同學,可能更加傾向於等自行或派位,特別係自行表現不錯的同學,信心大些。不過,如果今年冇收到通知(正取)信心會大受打擊,搏備取的信心不足,順帶抽獎/抽獎後叩門的信心都會受打擊。好大機會入直資算。
千萬不要小看家長在升中一戰中的心情變化,可以一時春風得意勢如破竹,一時又被打繫到萬劫不復咁。
自行收唔到通知的打擊非常之大,除非本來就係睇高幾線,越級挑戰,預咗入唔到。

而正取生通常為band1AA同學,可以有幾間直資,基本想去邊都可以,人數佔少數,不會影響大局。

vin105 發表於 20-1-6 10:37
同意,特別是在四月尾突然收到大call 備取生時有轉機!

最可惜可能係津校不call備取生(因為連他們也不知)。哈哈。
不過, 不知四月尾直資會否call waiting , 今年人多, 連直資學校收生要求都高了, 最終可能連waiting 也不call, 直接在7 月公開位比叩門生叩、再揀學生。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實熱門的中學, 好多人都放在自一和自二, 咁其實我哋自己選校時, 是否應該在自二放一間B1C之類的, 來做後備?  

chanti 發表於 20-1-6 10:54
最可惜可能係津校不call備取生(因為連他們也不知)。哈哈。
不過, 不知四月尾直資會否call waiting , 今年 ...

我估怎樣也會call 定一部分,而只會留下小量作叩門用,你不call ,好學生可能被別的直資接收!

統一派位競爭激烈程度, 係要睇吓有幾多學生係已註冊入讀直資中學, 同成功係自行離場.

請問現時嘅情況係直資月底留位要交小六資料表正本,自行下月面試又要睇資料表正本,即係要就住邊個?直接同自行學校講已經註冊左其他直資?面試會唔會有影響?

vin105 發表於 20-1-6 10:57
我估怎樣也會call 定一部分,而只會留下小量作叩門用,你不call ,好學生可能被別的直資接收!
...

咁又係,如果學校有幾十人離場,相信都會call一些心水去註冊。

luluhaha 發表於 20-1-6 10:58
請問現時嘅情況係直資月底留位要交小六資料表正本,自行下月面試又要睇資料表正本,即係要就住邊個?直接 ...

自行應該只要四聯表而不用資料表!

vin105 發表於 20-1-6 13:07
自行應該只要四聯表而不用資料表!
申請時的確唔使,但寫明下月面試時要出示,可能用來驗明正身?

luluhaha 發表於 20-1-6 13:11
申請時的確唔使,但寫明下月面試時要出示,可能用來驗明正身?

三月面試時,學生資料表可能已呈交直資中學!留個影印本備用吧!

Kikobaby 發表於 20-1-6 10:56
回覆 hkpapa852 的帖子

其實熱門的中學, 好多人都放在自一和自二, 咁其實我哋自己選校時, 是否應該在自二 ...

雖然成績及次第掛帥,但既然BAND1中學都要爭,都有面試風險,就算放自二,其實都有機會翻船。始終BAND1尾都係BAND1,都有機會入唔到。
更重要係,自己未必在這階段就甘心投降。除非本身都無所謂喇

vin105 發表於 20-1-6 10:57
...

我也認為會Call,如果直資份"後補名單"仍然有合適嘅學生無理由不致電學生作填補空缺,若然不是又何需要去到4月尾尾才要求直資中學遞交取錄名單,不早早呈上收工完事。我估直資嘅收生優勢在於她們有彈性,極有需要嘅話,咪响截止遞上名單前見多一次確認清楚學生是否"遞補"得過。

我想問假如4月尾先收直資call waiting. 直資應交唔到呢D名單上教育署,那是否可take 直資的同時又玩大抽獎? (假設自行唔收)

mandytanghk 發表於 20-1-6 17:52
我想問假如4月尾先收直資call waiting. 直資應交唔到呢D名單上教育署,那是否可take 直資的同時又玩大抽獎 ...
可能好危險,抽獎去到不知名學校,又冇咗直資學位。

mandytanghk 發表於 20-1-6 17:52
我想問假如4月尾先收直資call waiting. 直資應交唔到呢D名單上教育署,那是否可take 直資的同時又玩大抽獎 ...

既然直資是waiting!

咁只係等緊直資同事玩緊大抽獎!仲未取得到直資中學個Offer。

b3410 發表於 20-1-6 18:02
可能好危險,抽獎去到不知名學校,又冇咗直資學位。

我意思係假設我原本waiting, 4月頭有正選生抽飛,直至4月尾call waiting, 比offer 我,我在4月尾接受了直資offer, 還有機會抽獎嗎?

mandytanghk 發表於 20-1-6 18:13
我意思係假設我原本waiting, 4月頭有正選生抽飛,直至4月尾call waiting, 比offer 我,我在4月尾接受了直 ...

這個真的很難說。

問題是直資中學過咗呈交取錄名單之後,仍會不會call waiting list 的學生?

mandytanghk 發表於 20-1-6 18:13
我意思係假設我原本waiting, 4月頭有正選生抽飛,直至4月尾call waiting, 比offer 我,我在4月尾接受了直 ...
如果仲有人call你,係可以
正如過往李國寶第二輪錄取既學生可以攞住佢個位等抽獎結果咁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kirstyau 發表於 19-12-23 11:35
SPC,YW,HY,GH,SPCS 咪收少左最top既1A學生

改變玩法的主要目的
‹ 上一主題|下一主題