用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
go

我仲未搞清後備生個玩法   [複製鏈接]

如果自行是後備生,我知學校唔會公佈後備生名單,但咁啱直資收咗,交晒文件和承諾書,無得玩大抽獎,咁如果後備有位補上,咁會通知我嗎?
   20    0    0    0

回覆樓主:

後備生不會收通知
如冇註冊直资,7月收派位结果先知
如註冊了直资,即放棄了後備位而自己不知

Arabellahk    發表於 20-1-12 14:06

回覆樓主:

有直資就無自行包括後備

Kikobaby 發表於 19-12-23 00:47
如果自行是後備生,我知學校唔會公佈後備生名單,但咁啱直資收咗,交晒文件和承諾書,無得玩大抽獎,咁如果 ...

即使自行你後補位入左,但接受左直資就冇㗎喇。

知道今年S1有個case係本身已經註冊協恩,有去自行面試但冇抽獎。放榜後女英華call 佢,最後去咗讀。佢喺英華個自行排名應該好高,唔係後備,但亦都反映accept 咗直資都有機會入自行嗰間。不過今年自行早公佈,相信又未必有呢啲 case 了。

如果自行是後備生,我知學校唔會公佈後備生名單,但咁啱直資收咗,交晒文件和承諾書,無得玩大抽獎,咁如果 ...
唔駛諗咁多,今年新玩法下,熱門中學應該唔會再有幾多後補位,非熱門中學機會就大D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-12-23 08:32
唔駛諗咁多,今年新玩法下,熱門中學應該唔會再有幾多後補位,非熱門中學機會就大D。 ...
見到你出左黎答我閃埋一邊先
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首先,無論新舊玩法,簽下"承諾書"就代表放棄自行所有結果,正取或後補皆無你份了。

另外,今年起只會提前通知已獲接受的正取生,不會通知學生是否屬後補生。

對於中學而言,未到7月放榜都不會知道自己所取錄嘅正取生有幾多個不能順利取錄而需要後補生補上,那又怎樣做到預先通知""後補生""你已被我校替補上那正取生空缺呢?!

對於家長而言,如獲中學預先通知孩子屬後補生名單,應該會造成混亂和心大心細,不知如何是好的佈署大抽獎,而且每間中學的後補位數目可以不同,如果有D中學之""後補名單""十分之多,逐一通知晒嘅話,之後嘅混亂可能更大。

hkpapa852 發表於 19-12-23 08:32
唔駛諗咁多,今年新玩法下,熱門中學應該唔會再有幾多後補位,非熱門中學機會就大D。 ...

請問為何今年自行早通知的情況下,熱門學校會小後補生?

vin105 發表於 19-12-23 09:55
請問為何今年自行早通知的情況下,熱門學校會小後補生?

例子:
LS vs SPC都有offer, 以前要7月先知LS收左,咁有冇信心reject SPC去等到7月?大部分人都一鳥在手先take SPC個offer。咁後備LS嘅自然補上。

新玩法自行3月尾知結果,知道自己係LS正選, 咁你會點揀?

gracelam 發表於 19-12-23 10:17

有道理,咁樣會否降低整體B1&B2 中學的music chair 較應?

如果已經在3月尾自行階段確定左資助中學的同學,應該再不會繼續投入直資中學的申請,因而再進一步減少音樂椅效應!

vin105 發表於 19-12-23 10:25
有道理,咁樣會否降低整體B1&B2 中學的music chair 較應?

如果已經在3月尾自行階段確定左資助中學的同學 ...

正常應該係。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-12-23 10:28
正常應該係。

咁應該對B2的同學及家長舒服啲,不用等到脛都長才在有offer!特別是直資!

vin105 發表於 19-12-23 10:58
咁應該對B2的同學及家長舒服啲,不用等到脛都長才在有offer!特別是直資!
...

agree
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

SPC,YW,HY,GH,SPCS 咪收少左最top既1A學生

deleted

kirstyau 發表於 19-12-23 11:35
SPC,YW,HY,GH,SPCS 咪收少左最top既1A學生

個人認為,唔會收少咗!對於這些多B1a學生申請嘅中學嚟講,就算收晒自行學額,估計學校也會盡量把B1a學生列入為"備取生",因為列多列少對該校不會造成大上大落,但可以""保障""到該中學萬一有突如其來的大風向把原本多人選為自1嘅突然某年變為自2為主的情況。

YmOra 發表於 19-12-23 12:18
個人認為,唔會收少咗!對於這些多B1a學生申請嘅中學嚟講,就算收晒自行學額,估計學校也會盡量把B1 ...

當然仲有批1A學生補上,但我指第一批收offer好大機會有LS,QC,SJC,BPS MCS,SMCC,YWG...放棄直資

1A學生都有先後次序麻 當然個人覺得差異唔大,可能0.X分。

Arabellahk    發表於 20-1-12 14:10
YmOra    發表於 19-12-23 13:04

回覆樓主:

好記得有人上年買晒書同校服先收到自行果間後備收佢,結果無記錯小朋友情願番買左書果間都唔去自行果間,話唔like俾人當後備的感覺!有時去到呢d位做家長想要好d果間,但暑假有d巳番學前班識左d新老師新朋友,有d覺得已好好為乜轉……

回覆樓主:

唔好意思,見第二個post 話,直資收了,要offer ,都可以申請自行,但無大抽獎
如自行收了,要offer 再去直資抽飛
此講法正確嗎?
‹ 上一主題|下一主題