用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入左高幼但目標不是高小會可惜嗎?
樓主: Catlovers
go

入左高幼但目標不是高小會可惜嗎? [複製鏈接]

回覆 celinechan117 的帖子

想帶出係,太長遠了,好多野暫時未睇到。

Catlovers 發表於 19-12-22 22:22
收到高幼offer,但我想小學係津小或資助,如果take左高幼offer會浪費嗎?定係照讀當打好底子,將來出去考都 ...

如果你讀高幼target津小,咁唔報考高小就是了,因為take咗高小offer係冇得大抽獎的。這3年學到嘅嘢都係小朋友自己的,又點會「可惜」?

當然,如果你唔打選升高小,其實你仲可以有其他幼稚園選擇去打好個底,例如LH, KV, 明我呢啲都係打底之選...LH, KV叩津小實力亦好強。

vjcarcar 發表於 19-12-26 10:20
如果你讀高幼target津小,咁唔報考高小就是了,因為take咗高小offer係冇得大抽獎的。這3年學到嘅嘢都係小 ...
高幼打底ok嗎?

Catlovers 發表於 19-12-26 22:12
高幼打底ok嗎?

中數ok...英文少
相信同明我差不多(有錯請指正)
但明我免費

vjcarcar 發表於 19-12-27 09:18
中數ok...英文少
相信同明我差不多(有錯請指正)
但明我免費

明我是卷校
學術應該比高幼淺?
有一樣肯定的 明我不是天主教教區的幼稚園
只是天主教的辦學團體
所以明我不太多宗教色彩

vk10 發表於 19-12-27 09:55
明我是卷校
學術應該比高幼淺?

明我係出名學術深的卷校,見到朋友嘅小朋友K1已經要認讀好多字咭,呢方面一定比好多私幼深。

樓主只係concern打底,所以只從學術程度去睇。

vjcarcar 發表於 19-12-27 11:19
明我係出名學術深的卷校,見到朋友嘅小朋友K1已經要認讀好多字咭,呢方面一定比好多私幼深。

樓主只係con ...

咁明我、KV
邊間學術較深?

vk10 發表於 19-12-27 11:21
咁明我、KV
邊間學術較深?

我冇好詳細研究兩間學術上嘅分別,只知現實上KV叩門能力好強,反而明我就唔太見到叩門好強,呢樣嘢係經歷完升小後親身體驗到的,至於KV 點train小朋友,可能要問問用家。

vjcarcar 發表於 19-12-27 11:25
我冇好詳細研究兩間學術上嘅分別,只知現實上KV叩門能力好強,反而明我就唔太見到叩門好強,呢樣嘢係經歷 ...

請問你覺得高幼叩門能力如何?
同KV, york 呢兩間比呢?

vk10 發表於 19-12-27 11:27
請問你覺得高幼叩門能力如何?
同KV, york 呢兩間比呢?

你是target津小嗎?我講嘅叩門係指津小。

津小大抽獎佔大約50%學位,叩門每間只有十多個位。

如果你想大抽獎的話,接受咗高小offer係冇得大抽獎的。

另外,我喺公海只見到KV叩門好強,一個小朋友可以叩到起碼2間一線津小,係可以跳完再跳。呢樣嘢亦同坊間流傳嘅講法一致。

至於其他就冇咁樣見到,當然我見唔到唔代表冇啦!

vjcarcar 發表於 19-12-27 11:38
你是target津小嗎?我講嘅叩門係指津小。

津小大抽獎佔大約50%學位,叩門每間只有十多個位。

高幼扣門能力也十分強。兩年前,我小朋友扣到滬江,又有人扣到跑馬地st.paul,st.jo. 之前已經有同學考到港同,銅鑼灣st. Paul, spb. 等,大部分上高小。我們全部同班,一班只有29人。基本上全班也得到滿意offer.
不過全部爸媽也努力栽培,自己發功。

樓主,同我講法係一致,讀高幼的家長target 的津小好多是較出名的津校,如果一般地區一二線津小,我哋係會考慮一下值唔值得放棄高小而take offer。

我小朋友當年考tsl、優才全部入second in,因為有高小Offer,所以考既直資唔多。津校灣仔st joe,華仁都有被shortlist(我只扣呢兩間) ,咁你自己諗一諗扣門能力是有幾多?

我班同學,3個聖類斯、4/5個Paul boy、2個dbs、12/13上高小、1個扣入新基灣、2個搞珠入st peter、1個玩搞珠入左中西區所謂寶校,用左一年時間,因為考前列,二年班插入蘇浙。

vk10 發表於 19-12-27 09:55
明我是卷校
學術應該比高幼淺?

明我非天主教教區/辦學團體屬下
由何萬森同太太羅美瑩於1977年創立

http://news.stheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=41776&section_name=wtt&kw=10
‹ 上一主題|下一主題