用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA
樓主: Monologue
go

港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA   [複製鏈接]

Monologue 發表於 19-12-23 01:33
回覆 Jecabayle 的帖子

我怕小朋友去到咁遠返學放學會好辛苦。而WKF其實都唔遠,但聽太多人講間學校一般  ...

Tsl

識有人入咗sfa 好後悔,因為太谷太深

我怕小朋友去到咁遠返學放學會好辛苦。而WKF其實都唔遠,但聽太多人講間學校一般  ...

你有沒有搜集這四間學校的校車路線和上車時間?
我們住在尖沙咀,小兒有兩個Offer,一間在九龍,一間在港島。
反而去港島的那間學校乘校車時間比較短

mababie 發表於 19-12-23 08:33
我們住在尖沙咀,小兒有兩個Offer,一間在九龍,一間在港 ...

唔出奇,九龍去香港少學生,可能中間只停幾個站,但九龍去九龍搭大巴full晒60個學生,中間仲可能停10個站或以上。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mababie 發表於 19-12-23 08:33
我們住在尖沙咀,小兒有兩個Offer,一間在九龍,一間在港 ...

其實真係要check清楚

我地住鴨脷洲,有返香港仔既小學上校車時間仲早過我地返港小
返銅鑼灣果啲多數都比我地早

Monologue    發表於 19-12-23 13:18

Monologue 發表於 19-12-22 20:36
大家好!
小女今年參加小一面試,有以上四間 Offer。
女仔:港同=》SFA=》WKF=》TSL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Del

回覆 hkpapa852 的帖子

WKF > TSL ? 何解?

點解咁排呢?

回覆 isobelkaka 的帖子

呢個係我最擔心既因素

回覆樓主:

Vote for 港同!

Monologue 發表於 19-12-23 09:03

點解咁排呢?

我估因為有龍要龍,TSL排最後係因為本身升中冇SFA咁好之外,佢身處個校網唔利女仔升中。

而我都同意學校位置好crucial。就算有校車到,都要諗吓課外活動後嘅接送安排。當年我都係因為呢個原因,冇幫小朋友報CKY。

醒目開學勳章 貢獻勳章

觀察型,係咪應該SFA>TSL?

以校網計,女仔SFA一定好過TSL
如果阿女自己做功課,乖乖坐定定,屋企跟一跟,SFA唔會有太大問題,亦因為男多女少,女仔所得到嘅學習機會亦相對多

另外,會打算HK讀書?定會唔會留學?英文比中文好,如果留學的話,TSL都無問題,但如果一心留考DSE,咁中文教深d嘅SFA... 會唔會好d?

我住新界,一間港島區學校都無報,就連TKO都無報
學習環境最緊要係適合,如果以樓主case,慢熱嘅未必鍾意港同嘅學習氣氛 (我識個女,讀咗3-4年,唔開心,轉去傳統女校反而如魚得水),已經路遠,個人攰的話,學習事倍功半

Monologue    發表於 19-12-23 10:43
恐龍家

你問呢度,個個都會揀成績又好又係一條龍嘅學校,但實際點揀始終要睇返自己小朋友嘅性格。港同d學生偏向活潑型,學校係比較輕鬆嘅活動教學,但樓主嘅女女係慢熱型,而且又可以谷,聽落比較適合傳統少少嘅學校,活動教學佢可能發揮得冇咁好,亦可能會有d無所適從,所以揀sfa同陳守仁應該會比較好。
如果呢兩間揀,我比較鍾意陳守仁,因為英文勁d,又冇sfa咁深咁谷,不過樓主女女可以谷,我諗讀sfa佢應該都應付到

Monologue    發表於 19-12-23 10:43

SFA數據上,俾陳守仁好

Poyau    發表於 19-12-23 10:20

mababie 發表於 19-12-23 08:15
Tsl

識有人入咗sfa 好後悔,因為太谷太深
如果SFA讀唔掂, 有咩理由令你覺得TSL會讀得掂?
TSL有家長同我講程度唔會比SFA低

所以都係港同好
SFA校巴都好早

有龍一定揀龍,唔係一入小學冇耐又要開始備戰中學。

龍校俾到小朋友好大自由度發揮,唔係死讀書— 尤其而家呢個年代,變化太大,死讀書冇用。

Monologue 發表於 19-12-23 09:03

點解咁排呢?

SFA女生成績尤其佳 2019年89%升B1
其中約1/4升讀SPCC及四大女直

SFA 2019 SSPA Girls' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/phpweb/_internet/_encoded/sfa/special_news/news.php?id=2&state=detail

SPCC + 四大女直 9 (23.68%)
其他B1 25 (65.79%)
B2A-1C 3 (7.89%)
B2 1 (2.63%)
女生總數: 38 (100.00%)

B1* 直資 12
SPCC 2
DGS 1 / GH 1 / HYS 4 / SPCS 1
滙基KE 1 / NPL 2

B1* 官津 22
BPS 1 / YWGS 3
上智 8 / 迦密 2 / 九真 1
聖母玫瑰 3 / 德雅 2 / 黃笏南 1
順聯李兆基 1

B2A-1C* 3
羅氏基金 1 / 中基 1 / 青協李兆基 1

B2* 1
德蘭 1

* Banding據hkpapa名單

其實睇樓主留言都大概知道,樓主喜歡TSL 多D!

Monologue    發表於 19-12-23 13:20

TSL 2019 sspa

DGS 2
Good hope 1
Heep Yunn 4
St. Paul Convent 9

其他可以上校網睇

jtw_ki 發表於 19-12-23 09:43
你問呢度,個個都會揀成績又好又係一條龍嘅學校,但實際點揀始終要睇返自己小朋友嘅性格。港同d學生偏向活 ...
Agree ... 谷得應該去傳統學術型....讀得到學術型...SFA...TSL小六真係去邊都得....反而港同跳船能力低...中學無咩得㨂
‹ 上一主題|下一主題