用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA
樓主: Monologue
go

港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 19-12-23 08:43
其實真係要check清楚

我地住鴨脷洲,有返香港仔既小學上校車時間仲早過我地返港小

真,我住銅鑼灣,上車時間同藍田一樣

醒目開學勳章 王國長老

Yeahly_ly 發表於 19-12-23 11:53
Agree ... 谷得應該去傳統學術型....讀得到學術型...SFA...TSL小六真係去邊都得....反而港同跳船能力低... ...

港同學生好多係唔想跳,唔係能力低,所以九成人直升情況下dse一樣唔失禮。以我女果屇為例,「dse高材生大合照」十幾人之中,起碼9個係港小生
咁同SFA比,就的確SFA跳船力強d

醒目開學勳章 王國長老

isobelkaka 發表於 19-12-23 03:56
多課外活動既學校,要考慮接送問題,校車唔一定support到。即使有extra school bus, 因為服務既範圍較大, ...

其他學校嘅課外活動情況我唔清楚
港同係無要求學生一定要參加,學校一樣都唔揀,係完全無問題嘅,如擔心課外活動後校巴安排,可以煩少一樣

Charlotte_mom 發表於 19-12-23 12:07

港同學生好多係唔想跳,唔係能力低,所以九成人直升 ...

我女成績應該可考入DG/SPCC,
但佢連考都唔想  

我小朋友幼時都係觀察型。成長過程一如當時所料,係愉快和催谷式學校都可以適合。佢由愉快》非常愉快〉愉快》催谷式中學,都可以係短時間適應到~~~

Yeahly_ly 發表於 19-12-23 11:53
Agree ... 谷得應該去傳統學術型....讀得到學術型...SFA...TSL小六真係去邊都得....反而港同跳船能力低... ...
港同好多都唔會想跳, 因為揀港同就係想直升埋中學...

Monologue 發表於 19-12-23 09:03
回覆 hkpapa852 的帖子

點解咁排呢?
WKF近年有進步, 中學部已有B1水平

TSL排最後有以下原因:
1. 中學網不利女仔升中 (B1女仔未必夠位, B2亦只有B2B-B2C既選擇)

2. 升中派位其實唔算出色, 每年有至少30%學生要升讀公開試成績較WKF中學部遜色既學校
3. 除咗英文較一般中小學生好之外, TSL既學生既學術能力其實唔係特別出色

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Jecabayle 的帖子

其實港同最主要係遠, 如果唔係咁遠的話真係最好的選擇。
若唔考慮港同的話,就剩下 TSL, SFA 同WKF。

而TSL 同SFA 去比較的話,以升中的結果去評的話SFA 的成績一定比TSL 為好。

我最擔心既係如果入左SFA,所有野都集中係成續,無論係校內或自己係校外都會谷得個囡好利害,除左怕限制左小朋友其他的發展,最怕係影響小朋友自己既情緒以及同家人既關係。

唔係話入左TSL 唔洗谷,我相信係唔會有完全的Happy School,但最少我了解既TSL 無論係校內及課堂外都較多不同類形既活動,比小朋友可以有個平衡,而唔係一味係 6 年入面全力谷,就好似人生就為左讀書咁,我怕個囡大個會怪我,會認為我摧毀左佢既童年。

呢個諗法可能好多SIS 都會覺得好天真,可能入到小學又係另一回事,所以都想聽下各位用家既意見。

反而睇左條Thread 咁耐,好少人㨂/提到WKF? 點解呢?

Monologue 發表於 19-12-23 13:33

留意TSL係PLK旗下既學校之下

PLK一辦學都係以催谷為主, 只係方式不同

何為Happy School?

少功課? 少測考? 無乜學術要求? 定係其實只係想少嘢煩到家長?

要有以上幾項而又出到好成績, 行本地學制既學校, 應該無一間做到.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-12-23 13:38
留意TSL係PLK旗下既學校之下

PLK一辦學都係以催谷為主, 只係方式不同

識人讀plk xx商會學校
唔好話測考,連功課都無.....又睇多幾年睇下點

有個好低B 既問題,你認為點解TSL 咁多人報,咁多人追求?

其實好睇家長期望要D乜去作決定,
有人同我講過,你從小比佢多練習做,等佢持之恆久,佢就唔會覺得辛苦,是一種習慣。
我相信每間學校也有期長短優點,
Sfa 比外間傳好多,好谷,好辛苦,追唔上,其實每間學校都要自己跟一下,一分耕耘 一分收穫!

Monologue    發表於 19-12-23 14:14

明白,所以我都話其實係無Happy School。所以一直好掙扎應該入SFA 谷兩年博轉返出黎B1 中學 (或谷足6 年),定不用煩㨂WKF或港同(若不考慮地點)。

如果真係入SFA 就簡單好多,用盡力谷就好......

Monologue 發表於 19-12-23 13:45

有個好低B 既問題,你認為點解TSL 咁多人報,咁多人追求?  ...

好多原因:
直資

英文語景
羊郡心態

有個好低B 既問題,你認為點解TSL 咁多人報,咁多人追求?  ...

平掛? 咁無可否認TSL係好過好多學校既。 或者有好多人都係羊群心理,人報我又報。

當初點解你會報?

Charlotte_mom 發表於 19-12-23 13:44

識人讀plk xx商會學校

妳係咪講天后廟道個間?

校舍

Marketing (N年前有幾多小學會高調攪大型openday同簡介會?仲會錄埋放上網?)

羊群心理

Monologue 發表於 19-12-23 13:33

揀WKF主要係直升中學部唔洗煩升中,唔洗考呈分試。

港同升上中學但亦有呈分,就算跳船都易D,中學banding又比WKF好,冇理由揀佢唔揀港同。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 19-12-23 13:21
WKF近年有進步, 中學部已有B1水平

TSL排最後有以下原因:

有D驚訝 TSL 排咁後...

仲諗住TSL 已經可比美九宣,因為經常見到係3私1直中,網友用佢跟九宣 vs, 通常 comment 係 TSL 性價比高...

另外佢升傳統及直資中學數字唔錯,可解 papa comment 成績一般?

純為長知識,豐富自身分析角度,絕無意 challenge

回覆 alsonl 的帖子

啊好簡單,因為間間都報左先。

好多年前已經聽過其他媽媽講TSL,大致都係各位所講既平、靚(校舍)、正(成績唔差)。而SFA 多數都係一個Comments: 谷 但成績好

WKF 就係個校長唔掂,走左好多老師。(當然SFA 都係)

我早期無乜好深入咁睇,都係考左先算~
‹ 上一主題|下一主題