用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020 入學 - 觀塘福建中學交流區
go

2020 入學 - 觀塘福建中學交流區 [複製鏈接]

小朋友決定入讀福建中學
大家可以交流或分享一下
為明年入讀前做好準備   
   7    0    0    0

咁快決定?唔睇自行?

想問如報了名後,可否取回報名表格參加統一大抽獎(emoji)(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

jy0022 發表於 19-12-22 18:22
咁快決定?唔睇自行?
就算註冊左, 自行心儀中學收左, 佢都可以係 7 April 2020 前去福中抽飛, 最多係蝕左註冊費啫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

copy69 發表於 19-12-22 23:25
想問如報了名後,可否取回報名表格參加統一大抽獎(emoji)(emoji)
註冊後可以 7 April 2020 前抽飛

如果自行時無學校收, 你會唔會為左搏大抽獎而去福中抽飛呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

即是話我响直資7/4 前抽飛,可以繼續玩大抽獎?

醒目開學勳章 王國長老

copy69 發表於 19-12-22 23:53
最重要係你會唔會為一個唔會知結果既大抽獎去放棄福中, 唔介意既當然可以係 7 April 2020 前抽飛

明白,因為我聽了其他資訊話如報了直資交左表格後,只能夠參加自行,不能參加統一

copy69 發表於 19-12-22 23:53

好似只有自行收左才能抽飛,如果兩間自行的都失敗,不能抽飛

copy69 發表於 19-12-23 00:00
明白,因為我聽了其他資訊話如報了直資交左表格後,只能夠參加自行,不能參加統一
...

正確

Thx (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

醒目開學勳章 王國長老

copy69 發表於 19-12-23 00:00
...
直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛) #13

(10) 問:
學生是否亦可以同時申請不參加派位的直接資助計劃中學(非參加派位直資中學)?

答:
可以。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學錄取,但只要家長將簽妥的承諾書及《小六學生資料表》正本呈繳予其中一所錄取其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位(包括參加派位中學及賽馬會體藝中學的中一學位),學校會於2020年4月下旬或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資中學遞交的《錄取的參加派位學生  名單》後,將不會透過中學學位分配辦法把名單上的學生分配到其他中學。

即係話, 直資中學交名單俾EDB既deadline係4月底 (唔知幾多號), 如果你係4月7日後至4月24日呢段期間註冊咗直資, 都會無得抽獎, 亦唔會保留到自行既派位 (如果有)

所以往年部份直資中學, 俾學生係4月下旬註冊而又可保留資格去大抽獎呢樣嘢, 除非註冊日期係4月24日後, 否則即係今年無咗呢支歌仔唱

醒目開學勳章 王國長老

ktgps 發表於 19-12-23 00:02
好似只有自行收左才能抽飛,如果兩間自行的都失敗,不能抽飛
直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛) #13
(10) 問:
學生是否亦可以同時申請不參加派位的直接資助計劃中學(非參加派位直資中學)?

答:
可以。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學錄取,但只要家長將簽妥的承諾書及《小六學生資料表》正本呈繳予其中一所錄取其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位(包括參加派位中學及賽馬會體藝中學的中一學位),學校會於2020年4月下旬或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資中學遞交的《錄取的參加派位學生  名單》後,將不會透過中學學位分配辦法把名單上的學生分配到其他中學。

即係話, 直資中學交名單俾EDB既deadline係4月底 (唔知幾多號), 如果你係4月7日後至4月24日呢段期間註冊咗直資, 都會無得抽獎, 亦唔會保留到自行既派位 (如果有)

所以往年部份直資中學, 俾學生係4月下旬註冊而又可保留資格去大抽獎呢樣嘢, 除非註冊日期係4月24日後, 否則即係今年無咗呢支歌仔唱

miriam 發表於 19-12-22 23:51
註冊後可以 7 April 2020 前抽飛

如果自行時無學校收, 你會唔會為左搏大抽獎而去福中抽飛呢?

抽飛意思係咪攞番張小六學生資料表?

miriam 發表於 19-12-22 23:49
就算註冊左, 自行心儀中學收左, 佢都可以係 7 April 2020 前去福中抽飛, 最多係蝕左註冊費啫
...

註冊時要簽埋同意放棄統一派位同意書,應該唔影响自行交表嗎?

醒目開學勳章 王國長老

jy0022 發表於 19-12-23 00:05
抽飛意思係咪攞番張小六學生資料表?
係, 7 April 2020 去已註冊直資中學取消註冊, 即係我地所講既抽飛

醒目開學勳章 王國長老

jy0022 發表於 19-12-23 00:07
註冊時要簽埋同意放棄統一派位同意書,應該唔影响自行交表嗎?
唔會, 話明統一派位, 即係大抽獎, 同自行無關, 同埋今年改左制度, 只要自行收左會係 31 March 2020 通知家長, 家長盡快去直資抽飛就得, 總之係 7 April 2020 前取消直資註冊

回覆樓主:

今早註冊,只需要3分鐘就完成。    

教職員通知5月會再收信,信件有小朋友正式註冊和明年暑假活動詳情。

JcIcDaddy 發表於 19-12-23 09:35
今早註冊,只需要3分鐘就完成。      

教職員通知5月會再收信,信件有小朋友 ...

請問收現金還是支票?

zoemamaling 發表於 19-12-24 07:39
請問收現金還是支票?

取錄信上寫明交支票
‹ 上一主題|下一主題