用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行: BPS vs SSGC vs YWGS
樓主: w-w
go

自行: BPS vs SSGC vs YWGS   [複製鏈接]

笑笑草 發表於 20-1-6 07:42

路過,好奇聞下BPS 同spss跑馬地如果二揀一,有咩意見。都比 ...
SPSS聽聞比較嚴格,而且之前見過EK有家長認為學校比較rigid, 唔肯轉變一貫教學方法去適應DSE。

b3410 發表於 20-1-6 08:11
SPSS聽聞比較嚴格,而且之前見過EK有家長認為學校比較rigid, 唔肯轉變一貫教學方法去適應DSE。 ...

報警趕學生走已經話你知間學校幾有個性

王家爸爸    發表於 20-1-8 12:26
2jkidsfather    發表於 20-1-6 08:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-1-6 08:11
SPSS聽聞比較嚴格,而且之前見過EK有家長認為學校比較rigid, 唔肯轉變一貫教學方法去適應DSE。 ...

都係,見到D校規都幾嚴格。

St Clare和Sacred Heart, 邊間學術比較好?

Kikobaby 發表於 20-1-6 09:04
St Clare和Sacred Heart, 邊間學術比較好?
其實街外人無謂自行諗SH

SH自行位, 相信有一半係用嚟收番小學部學生, 競爭太大

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

直屬小學的學生也會自行選返自己直屬中學嗎?  大抽獎填乙一已很大機會收吧!唔知我有無理解錯?  
請指教

Kikobaby 發表於 20-1-6 10:31

直屬小學的學生也會自行選返自己直屬中學嗎?  大抽獎填乙一已很大機會收吧!唔知我 ...
SH兩間小學加埋成240人, 得108個直屬位

直屬小學的學生也會自行選返自己直屬中學嗎?  大抽獎填乙一已很大機會收吧!唔知我 ...

會架。

覺得唔係好穩陣升到中學部的直屬生,會放自己直屬中學落自行。

我女老師話,諗唔到自行二選邊間,就放直屬中學。不過。我冇跟。

你哋報名表會填考第幾嗎?
有啲小學無比名次的

視乎邊間小學,我哋前小學係近乎人人都交嘅,雖然大家都知作用不大。所以,無交嘅好快廣傳,因為,大家都可以望住同學仔係堂上有無交~~~

報直中與否要睇直屬位同小六人數
有啲係直屬位不足 B2生要靠自行

回覆 b3410 的帖子

Spss報警事件發生左,學校醒覺左喇,師姐媽媽話今年開始有沿用左好多年既校政改左,寬鬆左。
學校最緊要識與時並進,報警事件發生,另一方面是好事,造福之後既學生。

b3410    發表於 20-1-6 14:00

PTL_L 發表於 20-1-6 12:53

Spss報警事件發生左,學校醒覺左喇,師姐媽媽話今年開始有沿用左好多年既校政改左,寬 ...
學校識得與時並進,肯聽取意見而改善

回覆 mcl203 的帖子

我係schooland睇到,可能我睇錯,thx

PTL_L 發表於 20-1-6 12:53

Spss報警事件發生左,學校醒覺左喇,師姐媽媽話今年開始有沿用左好多年既校政改左,寬 ...

從善如流

tester5 發表於 20-1-6 15:03
回覆 mcl203 的帖子

我係schooland睇到,可能我睇錯,thx

學校Banding可參考hkpapa名單

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

w-w 發表於 19-12-23 17:40
是,很傷腦筋,唔希望少咗一次面試機會。SSGC一日撞BPS一日撞YW(emoji)

請問SSGC 面試日期係邊日?Thx!
[url=]

回覆 Poyau 的帖子

有啲事,做左影響係深遠。

而話改善,暫時只係得個講字。

君不見XXX成日講XXX,但只需一間實際發生的事,足以儘毀形象。

medicine 發表於 20-1-6 15:21
回覆 Poyau 的帖子

有啲事,做左影響係深遠。

陰影揮之不去······

lamone1 發表於 20-1-6 15:19
請問SSGC 面試日期係邊日?Thx!

見以下分享#4 29/2(六)或7/3(六)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3806838
‹ 上一主題|下一主題