用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區band 1中學夠位嗎?
go

深水埗區band 1中學夠位嗎?

該區band one 中學夠唔夠分俾band1學生?

回覆樓主:

唔夠band1位

力神1 發表於 19-12-21 14:04
唔夠band1位

統一咪有機會抽到band2(emoji)

MrsnMrX 發表於 19-12-22 17:10
統一咪有機會抽到band2(emoji)

當然有,尤其係男仔。

有機會唔夠(5-6 個裡面有 1 個失馬),但已比唔少區分好。盡填然後 hope for the best。

回覆樓主:

深水埗肯定唔夠位,有實力嘅B1生不妨自行試一下跨區

wan_sosin 發表於 19-12-23 18:14
深水埗肯定唔夠位,有實力嘅B1生不妨自行試一下跨區

但聽講跨區會跌band 喎。
邊區比較足夠位?

MrsnMrX 發表於 19-12-23 21:40
邊區比較足夠位?

所以話要係穩陣嘅B1囉,直接啲講,肯定B1頭中,就去試下,讀深水埗邊間小學?
深水埗最多人跨嘅係九龍城同葵青區

wan_sosin 發表於 19-12-24 01:08

所以話要係穩陣嘅B1囉,直接啲講,肯定B1頭中,就去試下 ...

咁深水埗既band1A,自行跨去九龍城是否很大機會降去band1B?

mandytanghk 發表於 19-12-24 08:13
咁深水埗既band1A,自行跨去九龍城是否很大機會降去band1B?

先要明白,所謂嘅"跨區"有以下分類:

自行跨區選校=>自行選校係不受校網限制,可選擇全港所有中學。
甲部大抽獎跨區選校=>填選志願係不受校網限制,可選擇全港所有中學。

以上兩者之跨區情況是不會影響學生原有之Banding,因為孩子所評估之Banding係以""全港學生次弟""作評估,即係你的孩子屬B1a級別,無論响深水埗或九龍城或...18區皆是B1a成績,不存在任何"""升跌Band"""事情。

乙部大抽獎跨區選校=>這裡的"跨區"係指由原本嘅小學座落區域""搬""到居住區域參加大抽獎乙部之選校。

以上這種情況才會出現""跨區升跌Band""機會,即係如果响深水埗區(校址)搬到九龍城區(住址)進行大抽獎才需要擔心跌Band。

MrsnMrX 發表於 19-12-23 21:40
邊區比較足夠位?

自行誇區選校==>不會有升跌Banding
統一改住址網==>有機會升跌Banding

出生率上升,各區都變得緊張,我估如果以學位是否足夠作考量嘅話,應該好少區域會有明顯多學位出現。

mandytanghk 發表於 19-12-24 08:13

自行並非只睇成績,面試表現都好重要,如果有鍾意嘅學校,而有信心達到基本面試所要求嘅成績,就盡量去試下,全港嚟計,B1位係少過B1生,只能話盡力做好所有準備,提高競爭能力,1A生都唔一定自行必被入選。

回覆樓主:

呀仔係怕羞仔,希望到時唔好太緊張硬哂啦。成績佢有,但我們只是弱區二線學校,未必夠出面人爭,運動佢有,但只是區賽頭8,又未必有用。希望自行或直資搅掂。

YmOra 發表於 19-12-24 08:41
先要明白,所謂嘅"跨區"有以下分類:

自行跨區選校=>自行選校係不受校網限制,可選擇全港所有中學。
如果由深水步去油尖旺區是否會跌BANDING呢?

perfectlady 發表於 19-12-26 17:41
如果由深水步去油尖旺區是否會跌BANDING呢?

自行階段係沒有跌Band情況發生。

YmOra 發表於 19-12-26 20:17
自行階段係沒有跌Band情況發生。

但係好多時JM們只將學校B1額除三就當係B1abc,咁以為自己係B1a咁報可能會出事。

medicine    發表於 19-12-26 21:22
medicine    發表於 19-12-26 21:22

little_yolky 發表於 19-12-26 20:30
但係好多時JM們只將學校B1額除三就當係B1abc,咁以為自己係B1a咁報可能會出事。
...

個人認為,要接近準確知道自己屬"全港Band幾",要做嘅事前搜集功課要好多才可以估算得到。

YmOra 發表於 19-12-26 20:59
個人認為,要接近準確知道自己屬"全港Band幾",要做嘅事前搜集功課要好多才可以估算得到。
...

係呀,我做咗幾年了。

機會,係留俾有準備既阿媽既

YmOra    發表於 19-12-26 21:08

YmOra 發表於 19-12-26 20:59
...
其實,都幾難估。因為老師未必講,即使講,老師都係估。
最基本要有以前的派位資料(全級人數、派入Band1中學人數、派咩中學,現時全級人數、小朋友名次)

二三線小學往往每年只公佈頭三志願百分比,或者只講派咩中學。
另外,有些小學沒有提供名次。或者呈二不是期末考,所以未必提供名次。。
我只有去年數字,都覺得頭痕。因為全級第一的小朋友,未必選1A的中學,但因為北區,1C派位入1A的中學總會發生。
我覺得,如果小朋友已有心儀,只要不是說Band1C,我都鼓勵一試。

nillnill 發表於 19-12-26 22:11
其實,都幾難估。因為老師未必講,即使講,老師都係估。
最基本要有以前的派位資料(全級人數、派入Band1中 ...

我記得阿女將要升小一前做功課選學校時,就係聽到一些學校公報的Banding資料好少好少,我在選小學時就盡量避開這些小學唔揀,我們在小學的"公報量" 與 "升B1%"找個比較好嘅""平衡點""才找到""適合""阿女的小學。另外,我係由小一開始密識高小的jm,我和我級的jm們發揮女人的專長"八",四處八到好多堅料回來,由小二起逐年收集小六升中情況統計,全級小六生由B1a至大約B2b所對應之級名次資料數據整理,去到我們的孩子升中時已經好肯定B1a/B1b/B1c/B2a/B2b學生級名次的"""分界線"""响邊樹,加上我哋班jm會分頭出動去聽各中學的簡介會攞料豐富我們的升中數據,離開小學之後留下之數據仲造福咗兩屆學弟學妹們,想起都好懷念小學時與jm們的建造。

個人認為,升中過程複雜,不是"1人工程",要找""同路人""互相幫助,無論自己間小學升中數據如何亮麗,這亮麗數字不能直接幫到你孩子容易升中,了解""四周數據""睇睇可否變為自己的升中利器才是實際,升中才會容易掌握,jm同路人十分重要,好適合女人去團結組織起來,因為唔"""八"""係無辦法集得齊這些學生的級名次與統一排位數據,我十分鼓勵jm們不妨結識一些同路人互相幫助