用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Ruthin Yr7 多中國人嗎?讀書好大壓力嗎?好易踼出校? ...
go

Ruthin Yr7 多中國人嗎?讀書好大壓力嗎?好易踼出校? [複製鏈接]

如題,因為呀仔等緊Ruthin offer, 所以想了解Ruthin 多d !

tks tks
   5    0    0    0

yr 7應該大把可選。

samsam123321 發表於 19-12-20 23:39
yr 7應該大把可選。

請問意思係好多學校好過Ruthin ? (emoji)(emoji)

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 19-12-20 20:39
yr 7應該大把可選。

絕對認同!
[img]http:/

回覆樓主:

請問大家有咩好提議?
仔,2021讀yr 7, 成績本地學校級5內,數叻。 感謝各位指教!!

回覆樓主:

請問對The leys school 又點睇呢

回覆 AnjiLeung 的帖子

https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/schools-by-type?step=phase&geographic=all&region=0&phase=secondary
anji媽媽,

以上是英國學校的成績參考表。自己孩子早年往㚈念書,因為不是自己找學校的,所以不大了解申請手續和學校等。

可以分享是香港學生有讀書的,去到英國中學,一般成績也不錯。數學好是底氣,不會被看扁,語文能力也會慢慢進步。轉換環境不容易,鼓勵孩子盡快投入社交,其他狀況便容易了。另外争取時間鞏固親子關係,這種關係是彼此一生的愛和信頼。

囡囡男友8歳移民英國,開始時不懂英語,但因為日日有波踢,很快便融入新學校的生活了。要生活和學習好,開開心心很重要。

Annie

annie40 發表於 19-12-22 10:01

https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/schools-by-type?step=ph ...

多謝資料!為揀學校好好好頭痛!!

不頭痛,網上有很多公開資料,慢慢抽絲剝繭,讓妳自己放心時,孩子又讀得開心吧。

回覆樓主:

其實我都有睇 Dauntseys and Queens , 好似都唔錯, 係咪比較少中國人?

回覆樓主:

今年八月同老公一起拜訪Ruthin,瞭解到三分之二學生講中文,成績標青,考入頂級牛劍羅素集團人數眾多。但大部分學生集中於Y12,低年級人少,學校急需招生。

我本人比較喜歡學校安靜美麗,小鎮方便安全,學習抓得緊,每週六上午測試,理工科尤其強勢。不需要額外產生GUARDIAN等費用,假期可以繼續住學校,有專人照顧。所以學費雖貴但全包都算ok。

不喜歡之處:類似在英國的中國衡水中學。體育不是太在乎,課外活動比較隨便,一切為了考大學同埋競賽拿獎。每年都會將排最後位一兩位學生踢走。校規嚴格到英國人本地家長們不太接受。因此見仁見智。

我們最後接受另外一家offer,放棄Ruthin,因希望可以多參加體育和藝術活動,唔係只為讀書考大學。

yuyueng    發表於 20-1-21 14:07
admiral1008    發表於 19-12-30 21:01

RiboMM 發表於 19-12-30 01:01
今年八月同老公一起拜訪Ruthin,瞭解到三分之二學生講中文,成績標青,考入頂級牛劍羅素集團人數眾多。但大 ...

多謝咁詳細既資料!! 請問你最後揀了邊間?
我仔性格活躍,學術(尤其是數學)較好,佢都鍾意打羽毛球,但唔叻,感覺上佢係讀書型 ,咁Ruthin 係咪算啱佢?
我都喜歡Ruthin 環境、成績同埋唔駛搵監護人。。。 係又怕太多中國人,學唔到英文。

AnjiLeung 發表於 19-12-30 08:09
多謝咁詳細既資料!! 請問你最後揀了邊間?
我仔性格活躍,學術(尤其是數學)較好,佢都鍾意打羽毛球, ...

Plymouth College 專出運動員,如果鍾意打波可以試吓呢間我都係打羽毛球而家一個禮拜打三日(如果家長唔係幾睇學校排名嘅話值得試吓)

好處:如果你係讀Sixth Form 午飯可以出去MP食(Market Place)出咗校門轉左嗰條街就係

壞處:距離倫敦希斯路機場實在太遠,唔停中途站就3個鐘頭45分鐘到但係學校巴停埋就五個鐘......

香港人就男多女少(男就唔知幾多個女就得7個)

我具體數字唔記得,你可以學校網頁看到大部分學生來自中國,香港,新加坡三地。不用擔心英文問題,因為大家都講英文,寫英文,英文都提升非常快,會有專門老師晚上幫助oversea students to improve。運動活動也多,興趣組別也多,但都系nice to have,藝術戲劇都有,也是on top of study-well。
因此,這家學校重點也是成績,成績,成績。
副校長一家人都住學校,他同時兼任生物和其他一些科目老師,太太管理宿舍等等。校長住附近,教數學為主,也會幫助計算機  STEM等等科目。其他我不記得啦,總之,親身拜訪感覺上是學校注重你仔女之成績,多過注重你仔女本身。所以我最後沒選擇。但許多亞洲家長喜歡,因為對於一心一意要考頂級大學之家庭來講,實在是非常保險的選擇,小朋友辛苦些,不過中意讀書的同學也許都非常enjoy。每個週六都會考試,排名,公開排名,競爭氣氛濃厚。

食堂非常好(比如當時同我和先生介紹系水果隨便吃,我們走一圈也確實發現食物豐富種類多),住宿也不錯(當時裝修中,我們觀察到浴室水龍頭等都用料上乘),複習環境一流,面對大自然落地窗,安靜舒心。當時系暑假,我們參觀其他學校時候都沒學生,但Ruthin還有兩個來自浙江男同學沒有回家,問他們在這裡做什麼呢,會不會悶呢?笑笑回答說複習中。

RiboMM 發表於 19-12-30 21:09

我具體數字唔記得,你可以學校網頁看到大部分學生來自中國,香港,新加坡三地。不 ...

多謝你詳細既解說!!!又了解多了!即係英文唔係問題,反而要manage 讀書壓力。我會好好同呀仔傾下。

唔好客氣,大家相互幫助。當時介紹只得4個Y 7 學生來自oversea. 整個學校8成學生起碼y 12,這點你也要注意到,最好寫郵件問學校具體如何額外關心低年級學生。其他好像也沒有什麼藥提醒了,學校人數不多,相信適合喜歡小範圍學習氛圍的學生。祝福你一切順利,2020開開心心去留學!

RiboMM 發表於 19-12-30 22:02

唔好客氣,大家相互幫助。當時介紹只得4個Y 7 學生來自oversea. 整個學校8成學生起 ...

多謝提醒,真係要問清楚Yr7 有幾多海外生。。。

AnjiLeung 發表於 19-12-30 22:30
多謝提醒,真係要問清楚Yr7 有幾多海外生。。。

記得上年Y7得一個班,total六個同學仔

我都係打算2021仔去讀yr 7, 不過我唔係揀Ruthin,我揀IB school, 多多指教

回覆樓主:

我都擔心呀仔唔掂, 但暫時只有呢個offer, .會take 佐先,再揀下其他
‹ 上一主題|下一主題