用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才校長去St. Hilary
樓主: alsonl
go

優才校長去St. Hilary   [複製鏈接]

piglover 發表於 19-12-24 11:16
我見過旺角嘅校園,交咁貴學費。咁嘅環境,認真,我不會考慮。

我又唔認同讀完呢間學校曉飛,短短幾年, ...
當年DXS差D比佢搞死,可以話係黑暗的日子,都係去寫飲食專欄好D。

有無發覺呢間學店經常拎xx校長做賣點,但從無sell下課程呢?

呢間學校咁易收學生,其實,學生程度太參差,點樣教呢?

Vanadium 發表於 19-12-24 14:27
https://kknews.cc/health/aey88og.html

我很奇怪點解朱總校長淨靠吹吹吹,就可以又攞10大青年、又話係教 ...

朱生伯爺係大埔地頭龍,所以點解呢間學校資源主要係大埔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

https://kknews.cc/health/aey88og.html

我很奇怪點解朱總校長淨靠吹吹吹,就可以又攞10大青年、又話係教 ...
見過佢出嘅一本書,類似尋夢計划,教人發夢。

hkpapa852 發表於 19-12-24 15:44
朱生伯爺係大埔地頭龍,所以點解呢間學校資源主要係大埔

虎父無犬子

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1125251/即時-港聞-朱子穎-父子檔-打造新-HappySchool-推動體驗式學習

講下被朱總搞兩搞就走人的天虹小學,收的學生係多左,但派位仍差到不得了,可能經佢6年教育,band 3多過band 1、2總和,唔知靠呢啲假大空,可維持到幾耐。

德萃呢? 最醒目趕著一條龍,唔參加派位,仲唔考DSE,總之唔好同其他學校比較,所有成效不能評核,感覺良好就得。

所講的名人,大致都係退休人士,錢盡搵,無負擔。學校借殼辦學,非牟利資源用作牟利,若有日被查封,可拍拍蘿柚就走。

其實若參與家長預左都好,反正讀唔成書都唔代表甚麼,但間學校成日講訓練未來人才,實在同騙徒無異。

piglover 發表於 19-12-24 15:15
有無發覺呢間學店經常拎xx校長做賣點,但從無sell下課程呢?

呢間學校咁易收學生,其實,學生程度太參差, ...

之前有會員講過個仔插班後成積未達標被退學   

Vanadium 發表於 19-12-24 16:24
講下被朱總搞兩搞就走人的天虹小學,收的學生係多左,但派位仍差到不得了,可能經佢6年教育,band 3多過ban ...

好聰明,一條龍比你上中學,唔洗交待升中派位Banding可以happy足7-10年,到時有要求又見唔對路的家長,自然會出國/轉校。
剰下的揀成績好少少的一截考IB托下市, 其他A level (反正冇咩比較不會有noise),得左,整個倫敦金infrastructure 形成了。

annie133 發表於 19-12-24 18:31
好聰明,一條龍比你上中學,唔洗交待升中派位Banding可以happy足7-10年,到時有要求又見唔對路的家長,自 ...
係嫁,只得小學幾年就見真章,有埋中學可以昆你耐D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

十大傑青其實同香港小姐冇乜分別,都只係一個圍威畏嘅頒獎節目,究竟點樣先至可以獲獎又冇乜準則,又唔使什麼公信力,每年搵幾個已經奪得其他獎項嘅知名人士(例如李麗珊、李慧詩、曹星如)去襯托幾個商界自己友嘅比面派對,所以唔需要對呢個title咁認真。之前獲獎過嘅商界自己友,當中最後搞到破產,甚至坐監都大有人在~

都是一些機會暨拜金主義者

Vanadium 發表於 19-12-24 16:24
講下被朱總搞兩搞就走人的天虹小學,收的學生係多左,但派位仍差到不得了,可能經佢6年教育,band 3多過ban ...

其實比仔女入去讀的家長,都係想小朋友快樂完成小學階段,讀得成書係bonus, 讀唔到咪去外國囉。

但預左讀唔成,邊間小學讀都得,洗乜個個月比咁多學費去學英文(仲要唔知學得好唔好)?

我係從消費者心態角度諗,但諗極都唔明??
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

自我感覺良好

gracelam 發表於 19-12-25 09:35
其實比仔女入去讀的家長,都係想小朋友快樂完成小學階段,讀得成書係bonus, 讀唔到咪去外國囉。

但預左讀 ...

Agree, 如果要快樂童年,唔睇成績。好多津小都得,如果要學英文好,有好多主要收南亞裔學生嘅津小,英文都好好。

我R爆頭都唔明每個月接近一萬蚊學費嘅小學,有咩賣點?

呢間學店marketing係做得好嘅,我有d朋友當年幼稚園聽完簡介,都覺得學校好好,仲既刻報名Tim, 有人take佐offer tim。 但讀完一年PN, 既刻轉走。

醒目開學勳章 王國長老

大部份校舍都係借殼辦學, 原辦學團體跳船時, 班學生點算呢? 塞去其他校舍上堂? 好似某間幼稚園咁 N 年前玩走鬼班?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-25 13:39
大部份校舍都係借殼辦學, 原辦學團體跳船時, 班學生點算呢? 塞去其他校舍上堂? 好似某間幼稚園咁 N 年前玩 ...

Titanic u jump i jump

但預左讀 ...
開心同唔開心的分別

Soundervolt 發表於 19-12-24 20:40

十大傑青其實同香港小姐冇乜分別,都只係一個圍威畏嘅 ...
侵侵都做到總統,遲d唔知乜世界

但預左讀 ...

不少人心底裡都有一個幻想,個個以唐伯虎金句做人:

別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿

他朝我個仔/女係呢D令類學校成績出眾,牛劍哈爭住收時就知我幾有先見之明,幾咁眼光獨到。

hkpapa852 發表於 19-12-25 18:35
不少人心底裡都有一個幻想,個個以唐伯虎金句做人:

別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿

唔可以抹煞呢個可能性,不過機會有幾高?卒記總校長以前主政嗰間小學曾經有一位學生升中時派到大埔一間B1中學,仲喺傳媒大肆報道「由剎校邊懸小學派到B1中學」。

所以真係米笑人地太瘋癲,佢笑返你地看不穿!呢個世界總會有「黑天鵝」出現~
‹ 上一主題|下一主題