用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Upper 6th - 10月及12月機票
go

Upper 6th - 10月及12月機票 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問讀upper 6th時的10月機票, 是否可以按學校時間表買? 而12月就不要買定, 收到大學面試時間再買?
   1    0    0    0

3b 發表於 19-12-20 11:57
請問讀upper 6th時的10月機票, 是否可以按學校時間表買? 而12月就不要買定, 收到大學面試時間再買? :ques ...

3b, 10月係好時機去visit 大學,half term有好多大學有open day,可以考慮留英。但如果唔visit, 又無大問題,按個人喜好。

至於12月機票,如果你等到有面試通知才買機票,即係要等到11月中或尾,機票一定好貴。這點,我剛有少少經驗可以分享下,我孩子剛回到港,佢學校在12月第2個星期五就放聖誕假,因為已搜集資料,知道有某部大學是在11月和12月面試,於是孩子決定把回港的日子推後幾天,盡量預留埋個Friday隨時面試。

事實是,我孩子真係在11月尾收到email要面試,日期正正是Wed & Thur。哇,好在一早推後少少,買個安心比自己。

有無得interview? 咩日子Interview? 真係唔知架,唔想捱貴機票,唯有遲少少回港。

3b 發表於 19-12-20 11:57
請問讀upper 6th時的10月機票, 是否可以按學校時間表買? 而12月就不要買定, 收到大學面試時間再買? :ques ...

要留意10月尾好多都要考大學入學試(oxbridge),返香港再回英要適應時差,留低準備或者會有著數。

回覆樓主:

Y13 oct half term break唔會返香港,我會飛過去陪佢。通常10月底11月初開始有interview消息。

etoile 發表於 19-12-21 16:24
Y13 oct half term break唔會返香港,我會飛過去陪佢。通常10月底11月初開始有interview消息。
...

我仔year 13 時 Oct mid term break 有返香港溫書, 我留返陪讀quota 五月中去 當然如果你可以去陪佢就更好。

...

五月half term break正正AL考試前衝刺,如果陪讀只能二揀一,多數會揀五月。

Ruby1219 發表於 19-12-21 18:32
我仔year 13 時 Oct mid term break 有返香港溫書, 我留返陪讀quota 五月中去 當然如果你可以去陪佢就更 ...

5月會再去。

Band5 發表於 19-12-21 18:38
五月half term break正正AL考試前衝刺,如果陪讀只能二揀一,多數會揀五月。
...

5月會再去。

Band5 發表於 19-12-21 18:38
...

same here.

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 19-12-20 13:09
3b, 10月係好時機去visit 大學,half term有好多大學有open day,可以考慮留英。但如果唔visit, 又無大問 ...

之前無留意10月都可能要留在英國, 我們已經訂了機票明年2月去幾間大學看看附近環境

醒目開學勳章

Band5 發表於 19-12-21 00:21
要留意10月尾好多都要考大學入學試(oxbridge),返香港再回英要適應時差,留低準備或者會有著數。
...

是否某些科才需要的指定考試?

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 19-12-21 18:32
我仔year 13 時 Oct mid term break 有返香港溫書, 我留返陪讀quota 五月中去 當然如果你可以去陪佢就更 ...

Hi! 近來好嗎?見你少左上來啊!我們都預了2021年5月飛英國陪讀, 今年GCSE時我們都是這樣, 他不用攞書返香港, 又可以有飯食, 成績出來算不錯!

醒目開學勳章

...

幾多月開始面試? 12月初?

3b 發表於 19-12-21 20:20
之前無留意10月都可能要留在英國, 我們已經訂了機票明年2月去幾間大學看看附近環境
...

我哋嗰時都係lower six 2 月mid term break 去睇大學。

3b 發表於 19-12-21 20:24
Hi! 近來好嗎?見你少左上來啊!我們都預了2021年5月飛英國陪讀, 今年GCSE時我們都是這樣, 他不用攞書返 ...

係呀,可耐無上嚟。一嚟我轉咗工,二嚟阿仔入咗大學無咩嘢跟lu.

阿仔讀大學好enjoy. 眨下眼已經year 2. first year 考得幾好。而家就開始諗summer internship.

恭喜你仔仔GCSE 考得好呀,佢有無轉到校?

3b 發表於 19-12-21 20:27
幾多月開始面試? 12月初?

我記得11 月中開始interview 喎。

3b 發表於 19-12-21 20:21

只記得Mathematics, Econ同大部份理科都要,同一日考,大約十月最後一兩日。

3b 發表於 19-12-21 20:21

https://www.ucas.com/undergraduate/applying-university/admissions-tests

Ruby1219 發表於 19-12-21 20:35
係呀,可耐無上嚟。一嚟我轉咗工,二嚟阿仔入咗大學無咩嘢跟lu.

阿仔讀大學好enjoy. 眨下眼已經year 2.  ...

Hello Ruby , 她耐冇見你啦 ,同你打個招呼先 !

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 19-12-21 20:31
我哋嗰時都係lower six 2 月mid term break 去睇大學。

我跟你個時間表做    
‹ 上一主題|下一主題