用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 聖彼得
go

高主教 vs 聖彼得 [複製鏈接]

男仔,11網,已經有高主教offer
好煩惱放唔放棄大抽獎

之前甲一填左聖彼得,
本身想抽聖彼得,但今年世襲又食多24個位,機會又好似難左
如果抽唔中聖彼得,可能會去左二線學校

6    0    0    0

renric 發表於 19-12-20 08:17
好煩惱放唔放棄大抽獎
選高主教吧!6年後升中個關可以易捱D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解你咁心儀聖彼得?
論學術同升中,高主教都唔輸聖彼得。論升中網,高主教更加係優勢。除非係有宗教同學費考慮。高主教同聖彼得都係傳統學校,大家呈分都一定唔會輕鬆。既然如此,咁點解唔揀間有中學部嘅小學?

renric 發表於 19-12-20 08:17
好煩惱放唔放棄大抽獎
除左學費/交通, 有什麼考慮???

回覆樓主:

高主教升中有B1C書院
直屬位有74個 2019年81人升書院
唔上書院亦可外闖更上一層樓

http://rcps.raimondi.edu.hk/wordpress/our-excellence-2/sspa/

回覆樓主:

聖彼得2019年有4成多升B1中學

2019年度六年級學生升中派位結果
https://www.spps.edu.hk/2notice&news/18-19/news/2018-2019年度六年級生中學派位結果.pdf

B1 74 (41.81%)
B2A-1C 4 (2.26%)
B2 55 (31.07%)
NR 1 (0.56%)
無公布: 43^ (24.29%)
本地: 177 (100.00%)
國際: 1
總數: 178^

^ 英文班中學人數 135 / 75.84%

B1 官津 63
YWGS 28 SSGC 2 SCGS 8
英皇 16 高主教 3 SJC 2 聖鄧 2
BPS 1 筲官 1

B1 直資 11
SPCC 4 SPC 3 SSC 2 港同 1 YWC 1

B2A-1C 4
直資: 中華基金 3 李國寶 1

B2 55
聖類斯 28 鴨真 13 聖呂 8
慈幼 2 何東 1
直資: 基崇 1 培中 1 啟思 1

NR 1
直資: 林大輝 1 

國際 1
KCIS 1

學費應該要考慮吧。畢竟經濟開始向下,自身工作又是否穩定呢?
最近身邊都多咗人考慮轉回津小讀書,如果樓主都有呢個擔心,倒不如揸住高記去扣津小一,大抽獎始終風險大啊!

我之前都煩惱緊好唔好為咗高主教放棄大抽獎,但冇其他offer在手,如果唔中就應該派二三缐學校。本來我係好想博一下,但我先生覺得風險太大,今次interview 都差不多全軍覆沒,如果抽咗二三缐,到時真係冇乜信心叩門入到心儀學校。留高主教再試叩門,唔得都冇咁大壓力。我地為咗穏陣啲,放棄左大抽獎。
樓主如果有其他offer 在手,可以考慮博一博。

Poyau    發表於 19-12-20 15:54

回覆樓主:

抽得中機會好微吧

Poyau    發表於 19-12-20 15:54

hkpapa852 發表於 19-12-20 08:40

咁高主教同播道,應該點揀

mingwing5 發表於 19-12-20 16:42
咁高主教同播道,應該點揀

播道一條龍上中學
2019年DSE主科4+%高於高主教

hkpapa852 發表於 19-12-20 08:40

我都打算係咁

1998Ruby1998 發表於 19-12-20 08:54
點解你咁心儀聖彼得?
論學術同升中,高主教都唔輸聖彼得。論升中網,高主教更加係優勢。除非係有宗教同學 ...

因為聽聞佢升中成績不錯

adriantai 發表於 19-12-20 09:47
除左學費/交通, 有什麼考慮???

學費都係其中一個考慮,因為都幾大負擔

kudon 發表於 19-12-20 12:40
學費應該要考慮吧。畢竟經濟開始向下,自身工作又是否穩定呢?
最近身邊都多咗人考慮轉回津小讀書,如果樓 ...

我都決定係咁,之後試吓叩津小睇吓有冇機會

mini-G 發表於 19-12-20 12:52
我之前都煩惱緊好唔好為咗高主教放棄大抽獎,但冇其他offer在手,如果唔中就應該派二三缐學校。本來我係好 ...

我都打算留高主教,之後去叩門,希望叩中經濟壓力冇咁大

Poyau    發表於 19-12-21 08:41

renric 發表於 19-12-21 01:41
因為聽聞佢升中成績不錯

咁你有冇自己上網睇佢實際升中業績?睇下佢學生去嘅中學係咪係你心儀。同埋睇一間學校唔止睇升中,要睇埋教育方針各樣你認唔認同。
的確中西區佢係龍頭,但礙於區內 Band 1 男仔學額嚴重不足,升中表現冇咁靚仔。你自己住中西,你升中可以揀嘅官津學校,五指手指數得曬。好大機會你又係去讀高主教或同等 level 嘅中學。
要多做資料收集哦!
要叩門嘅話,考唔考慮兩軒同東區龍頭?論校網同升中,佢地都比 Peter 更優勝。

1998Ruby1998 發表於 19-12-20 08:54
點解你咁心儀聖彼得?
論學術同升中,高主教都唔輸聖彼得。論升中網,高主教更加係優勢。除非係有宗教同學 ...
好同意!點解咁心儀聖彼德⋯
呈分起碼要在男仔之中頭10先叫更上一層樓,如果去唔到KC,中西區男仔已經冇乜好選擇。六年後變數已經大,更何況,你仲係搏抽獎,未抽到,

不過人人選擇唔同,如果學費係一大考慮,當然要自己衡量。

renric 發表於 19-12-21 01:41
因為聽聞佢升中成績不錯

聖彼得升中是不錯 2019年42%升B1
港島區升B1%相約有東區滬江同舊基
而升B1%更佳有樓上講嘅兩軒同新基

1998Ruby1998 發表於 19-12-21 02:25

咁你有冇自己上網睇佢實際升中業績?睇下佢學生去嘅 ...

請問你對中西區女仔大抽獎有咩睇法?係咪吾好放甲一乙一聖彼得?
‹ 上一主題|下一主題